joi, 5 ianuarie 2017

Dezinformare la greu și atac împotriva democrației.

„Hienele” Băsescu și Ghiță contra Kovesi
Suntem în plină poveste de „capă și spadă”. Cu mijloacele moderne ale mediei. Înregistrări de voce, filme, povești spuse la o masă, declarații de presă, articole ale „jurnaliștilor” arondați unor cercuri de interese (de cele mai multe ori cu scopuri infracționale), propagandă tip gazeta de perete.

Ghiță și-a pierdut imunitatea parlamentară - a fost protejat de Camera Deputaților la cererea procurorilor de arestare preventivă -, și a dispărut „ca măgarul în ceață”. De acolo de unde stă ascuns înregistrează și trimite postului România Tv filmulețe cu destăinuiri în care el vrea să arate cât de coruptă este Justiția și că el este o victimă a Justiției cea nedreaptă. Ba, ca să arate că este băiat bun, arată că o parte dintre cei care au fost condamnați, foști puternici ai zilelor lor, sunt victime ale Justiției nedrepte.

Nu vreau să lungesc acest articol deși am un îndemn de la inimă să o fac. Ce a spus Ghiță vedem la România Liberă (publicație băsistă !), care preia un comunicat al Parchetului de pe lângă ICCJ și îi dă o interpretare foarte, dar foarte ciudată, încă din titlu. Autoarea este Ondine Gherguț.
Kovesi, Bogdan și Coldea, anchetați din oficiu de Parchetul General pentru abuz în serviciu, în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță
Ce spune de fapt comunicatul Parchetului General este departe de ce afirmă jurnalista.
Ca urmare a vehiculării în mass media a unor informații privind posibile imixtiuni în actul de justiție, astfel cum a rezultat dintr-o înregistrare făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiță în care este redat un dialog între fostul președinte al României Traian Băsescu și o altă persoană, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
În cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2016, la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informațiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianaurie 2017 pe postul România TV.
În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informațiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluționare.
Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică.
Este altceva ! Nu știu ce știe autoarea, Ondine Gherguț, dar o cauză penală nu începe cu cercetarea presupuselor persoane care ar fi făcut o infracțiune. Începe cu cercetarea existenței sau nu a infracțiunii ! De aceea urmărirea penală începe in rem, adică cu privire la faptă și nu in personam, cu privire la persoană.

Avem deja o denaturare gravă a informației reale. Ondine Gherguț de la România Liberă. Treaba continuă la postul de televiziune B1Tv, sub semnătura „postului B1” ! Cu trimitere la România Liberă. Și postul B1Tv este unul cunoscut ca fiind băsist.
Kovesi, Camelia Bogdan și Florian Coldea, ANCHETAȚI pentru ABUZ ÎN SERVICIU de Parchetul General
Nu putea să nu sară în apărarea „șefului” Evenimentul Zilei.
Prima REACȚIE a lui Traian Băsescu după DEZVĂLUIRILE EXPLOZIVE ale lui Sebastian Ghiță care îl VIZEAZĂ ÎN MOD DIRECT. Ce a spus fostul preşedinte al României despre DOSARUL în care a fost CONDAMNAT DAN VOICULESCU | UPDATE
Mai aplicat, EvZ preia și declarația lui Băsescu, de pe facebook.
Am luat notă de înregistratile apărute în mass media în serialul “Ghiţă face dreptate”. Cu privire la aceste înregistrări, fac următoarele precizări: 1. Înregistrările au fost făcute în cadrul unor discuţii private în ultimele luni ale anului 2016;2. Recunosc înregistrările ca fiind reale;3. Autorul a procedat la editarea înregistrărilor, ceea ce este de natură a crea unele confunzii;4. Nu m-am întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan şi, implicit, nici nu am discutat cu domnia sa dosarul Voiculescu;5. Afirmaţiile mele sunt legate de informaţii primite de la structurile specializate şi nu de la procurori sau judecători, cu care nu am discutat niciodată dosarul ICA ( Voiculescu);6. Încă înainte de terminarea mandatului şi, în mod deosebit, după terminarea acestuia, am vorbit frecvent în spaţiul public, dar şi în întâlniri private, exemplificând ceea ce eu consideram a fi abuzuri cu elemente din dosare pe care le cunoşteam. În acelaşi timp, am vorbit, ori de câte ori am avut ocazia, despre nevoia punerii sub control real de către Parlament a activităţii serviciilor de informaţii, şi, în mod deosebit, a SRI
Nici o oficină băsistă nu și-a pus întrebarea dacă cele relatate de Sebastian Ghiță sunt reale. Nici una. RL și B1Tv merg chiar mai departe și aduc în mod direct acuze publice persoanelor care îi fac „inima neagră” lui Traian Băsescu. Le acuză de abuz în serviciu. Infracțiune. Fără a judeca măcar, cât de cât, asupra timpului la care s-au produs evenimentele pe care le relatează Ghiță ! Fără a lega timpul de actorii timpului. Ar găsi că nici Kovesi nu era la DNA, nici judecătoarea Bogdan nu era unde este acum ! Probabil că nici Coldea nu era ce este astăzi.

Eu îmi pun întrebarea simplă. Cum de a ajuns la Sebastian Ghiță o înregistrare ambientală din biroul lui Băsescu, la finele anului 2016 ?!

Cât privește cauza penală de la Parchetul General, treaba este mai simplă. O spun procurorii în comunicat:
În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informațiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluționare.
Traian Băsescu și-a dat seama sau a fost bine consiliat și a dat răspunsul:
5. Afirmaţiile mele sunt legate de informaţii primite de la structurile specializate şi nu de la procurori sau judecători, cu care nu am discutat niciodată dosarul ICA ( Voiculescu);
Parchetul General vrea să știe dacă procurori sau judecători au dat informații lui Traian Băsescu ! Să fie clar !

Cât privește sursa de informații a lui Traian Băsescu - structurile specializate -, este bine să se vadă, măcar de către jurnaliștii care comunică informațiile, care sunt atribuțiile structurilor specializate. SRI, MAI, Ministerul Justiției, ANAF etc. Toate structurile guvernamentale „operative” au structuri de analiză de risc, toate fac analize de risc pe domeniile pe care le păstoresc, în foarte multe cazuri - de cele mai multe ori chiar -, analizele structurilor specializate continuă independent de procedura penală în curs. Toate informațiile ajung întâi la decidenții politici din ministere și apoi la Președintele României. Există un buletin informativ ca în oricare țară din lume care are o structură de stat coerentă. De la decidenții politici și de la Președinte, o parte a informațiilor sunt date Ministerului Public spre valorificare. Abia de la procurori pleacă procedurile penale dacă aceștia consideră că informațiile sunt utile în cauzele penale. Nu este greu de interpretat o viitoare procedură penală pentru informațiile care pot fi folosite de procurori dacă cel care le analizează are pregătirea juridică necesară. Iar instituțiile statului au astfel de specialiști !

Cât privește declarațiile lui Ghiță, multe și alambicate, cred că ne aflăm în fața unui caz clar de schizofrenie. Este impresia mea, nu cer nimănui să o accepte.

Ce face presa, în schimb, este un atac grosolan la adresa Justiției. Un atac grosolan la adresa SRI. Au și de ce, dacă sunt ancorați în grupul de interese al unuia sau altuia dintre puternicii zilei care dă nas cu Justiția.

SRI informează despre riscurile la adresa democrației. Dacă nu ar informa, toți mafioții lumii ar veni în România, țara tuturor posibilităților. Informează și asta deranjează la culme. Traian Băsescu atacă pe Coldea pentru că știe că de la acesta pleacă informația către decidenții politici prevăzuți de lege. decidenți care pun rezoluții care trimit informația la procurori.

DNA și DIICOT funcționează în sistemul controlului ierarhic al actelor procedural penale. Kovesi este cea care, potrivit legii, dă drumul la dosarele instrumentate de procurorii anticorupție către instanțele de judecată. Dacă este severă, dosarele sunt bune iar persoanele vinovate au puține șanse de a scăpa de condamnare. Dacă sunt slabe, inculpații au șanse de scăpare. Ei bine, se pare că șefa DNA este severă. Iar Băsescu nu mai vrea pe doamna Kovesi pentru că nu se știe sau nu știm noi ce este acolo, în viitorul apropiat (mandatul lui Kovesi este spre final !).  Înseamnă că problema este stringentă, este ca timp în interiorul mandatului lui Kovesi !

Văd că noul ministru al Justiției, Florin Iordache, o eminență a mânăriilor procedural penale, se gândește la o comisie parlamentară pentru cercetarea declarațiilor lui Ghiță cu scopul evident de acuzare a lui Kovesi și Coldea și de aici urmează să răsară „soarele” modificărilor legislative care să restrângă competențele SRI și DNA.

Atacul împotriva Justiției și a democrației este în plin avânt având ca susținători PSD, ALDE, PMP și UDMR.

Niciun comentariu: