vineri, 27 ianuarie 2017

Primul semnal oficial al SUA vine prin Ambasadorul Klemm. SUA își mențin angajamentele față de România.

Să acceptăm ideea că doar ce este oficial este valabil. Ce nu este comunicat oficial, chiar dacă va apare mai târziu într-un comunicat oficial (!), trebuie tratat ca atare.

Oficial, noua administrație a Președintelui Trump a comunicat prin Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, că SUA își menține angajamentele față de România, atât cele directe cât și cele derivate din Tratatul NATO. Și punct !

Știrea este peste tot, Eu iau de la Agerpres pentru că nu vreau să fiu intoxicat de „băieții buni” din presă.

Din comunicatul MApN, ministrul apărării, Gabriel Beniamin Leș, a prezentat Ambasadorului SUA modul în care România și-a îndeplinit o parte a sarcinilor dar și cum le va îndeplini pe celelalte asumate la summit-ul de la Varșovia dar și sarcina de a asigura 2% din PIB pentru apărare. Știm acum, din scrisoarea adresată de Președintele Klaus Iohannis primului ministru Grindeanu că de fapt, pentru apărare, în acest an se alocă din PIB doar 1,5%,  restul urmând a fi asigurat din credite angajament. Din împrumuturi pe contracte de achiziții planificate.

Pentru SUA nu are importanță de unde ia România banii. Pentru ei este important ca efortul României să se încadreze în limitele convenite în cadrul Tratatului Nord-Atlantic. Faptul că noi angajăm împrumuturi pe care le vor plăti generațiile viitoare, nu preocupă pe americanii care au intrat în era Trump ce va fi caracterizată de zicala „fiecare pentru el”.
Ambasadorul a reiterat angajamentul solid al autorităților de la Washington pentru consolidarea dimensiunii de apărare a Parteneriatului Strategic, având ca rezultat creșterea prezenței forțelor americane în regiune și intensificarea programelor bilaterale pe linia pregătirii și exercițiilor
Și totuși, nu este exclus ca formularea cu caracter general să impună condiționări pe care ministrul apărării nu a considerat că este necesar să fie făcute publice.

Se pot face legături. Normal. Noi, românii, suntem extraordinar de buni când construim scenarii. Nu este exclus ca scrisoarea Președintelui Klaus Iohannis să fi provocat această vizită a Ambasadorului la MApN. Este evident că Ambasadorul Klemm nu a vorbit de capul lui iar asta înseamnă că a avut loc un schimb de vorbe cu administrația de la Washington, schimb care are ca rezultat afirmațiile Ambasadorului.

Reținem o păstrare a angajamentului dar și o preocupare cu privire la comportamentul actualei administrații din România (destul de ciudat, destul de nesigur, destul de fantezist !).

Niciun comentariu: