marți, 17 ianuarie 2017

Discursul celor „două linii roșii”. Serviciile nu au ce căuta în politică iar politicienii nu se pot politiza serviciile.

Profit de Digi24 pentru a prelua discursul Președintelui Iohannis. Îl preiau pentru că are elemente ce exprimă o poziție fermă a domniei sale. O poziție pe care o susțin. Ca cetățean.


Klaus Iohannis: "În ultimele zile s-a discutat mult în spaţiul public despre activitatea SRI. În acest context vreau să subliniez câteva lucruri foarte importante. Este important să trasăm cel puţin două linii roşii. Una se referă la felul cun se relaţionează serviciile secrete la politică. Dacă e bine sau nu ca serviciile secrete să se amestece în politică. Acest lucru trebuie foarte bine clarificat. Părerea mea este că nu e bine ca serviciile să fie lăsate să se amestece în politică. A doua linie roşie: dacă e bine să lăsăm politicienii să se implice în servicii. Adică politizarea serviciilor secrete. Este clar nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient şi transparent. Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar nu partinic. nu se poate ca politica unui partid să definească modul în care se face controlul asupra unui serviciu. Este nevoie să se implice şi puterea, şi opoziţia. Intereseul tuturor este ca serviciile secrete să fie bine conduse. Aceste lucruri ar fi bine să le ia în discuţie noul Parlament şi să le lămurească.

Împreună cu consilierii am numărat şi am constatat că este nevoie de îmbunătăţirea a 12 legi din domeniul securităţii naţionale. Un volum impresionant de muncă pentru Parlament. Noua majoritate are un rol foarte important, hotărâtor, în modul cum se abordează aceste chestiuni legate de securitatea naţională. Va trebui să dovedească dacă este matură sau mai are de lucru. Măsura maturităţii va fi felul în care abordează legislaţia în domeniul securităţii naţionale şi a legilor justiţiei. Înclusiv o posibilă abordare de tipul amnistiei şi graţierii. Deocamdată noua majoritate nu a făcut nimic. A impus câţiva şefi de comisii, a votat unele promisiuni populiste din campanie. Asta a fost uşor.

Vom avea o majoritate care va dori să albească dosare sau o majoritate care va înţelege că România este numai una şi care va veni alături de preşedinte pentru a dovedi că România este sigură pentru cetăţenii ei. Eu îmi doresc a doua variantă. O majoritate matură. O aştept."

În particular, legat de comunicatul SRI, Președintele pune și el punct epopeii de la România Tv și alți aliați din presă ai acestui post cu privire la zisele destăinuiri ale lui Sebastian Ghiță.

Pe de altă parte, Președintele Iohannis arată ce de fapt știe mai multă lume cu capul pe umeri. Politicienii din PSD și ALDE, prin intermediul presei care a promovat intensiv și provocator pe „denunțătorul” Sebastian Ghiță, au dorit „să pună șaua” pe SRI ca obiectiv politic pentru următorii 4 ani al doilea pas urmând a fi cel al subordonării Justiției. Modificările la legile penale au ca scop eliminarea unor competențe ale Ministerului Public, ca reprezentant al intereselor generale ale societății, dar și eliminarea unor pârghii din mâna judecătorilor când judecă și iau decizii cu privire la unele infracțiuni (bănuiesc că infracțiunile sunt la îndemâna unor politicieni !).

Niciun comentariu: