joi, 26 ianuarie 2017

Scăderea bugetelor din domeniul securității naționale ar însemna un atentat la siguranța românilor

Scrisoarea Președintelui Klaus Iohannis adresată primului ministru Sorin Grindeanu, cu privire la alocările bugetare destinate instituțiilor de apărare și de securitate, este un semnal de alarmă nu doar de atenționare.

Evident, decizia asupra structurii bugetului aparține Guvernului. Chiar dacă după cum se pare Guvernul este doar un executant fidel al voinței infractorului Liviu Dragnea care, indiferent de pozițiile pe care le are, nu ar avea ce căuta la construcția bugetului. Într-o țară normală, desigur, nu în România unde doi incompetenți majori au controlul Parlamentului și al Guvernului, ambii fiind, la această dată, inculpați în procese penale ! Dar așa este la noi. Infractorii sau persoanele cu probleme penale au dreptul să conducă țara.

Din moment ce o parte a populației i-a votat iar altă parte a populației s-a arătat complet dezinteresată de cine va conduce România în următorii 4 ani (peste 60% dintre cetățenii cu drept de vot !), avem o putere politică care ne conduce condusă la rândul ei de infractori sau persoane cu probleme penale. Ce se petrece în aceste zile în România este rodul tipului de gândire infracțională. Abuzul asupra drepturilor și libertăților civile este completat cu abuzul asupra apărării și securității naționale. Iar alături de acestea, este sub-finanțarea învățământului și a cercetării !

Din scrisoarea Președintelui Klaus Iohannis ies în evidență elementele de substanță ale abuzului puterii PSD-ALDE.
În contextul dezbaterilor privind alocările bugetare pentru ordonatorii principali de credite, remarc faptul că, pentru domeniul securității naționale, cu excepția bugetului Ministerului Apărării Naționale, toate celelalte bugete suferă reduceri față de execuția bugetară a anului 2016, unele dintre aceste reduceri fiind semnificative. În același timp, nu au fost aduse încă argumente necesare, pertinente și credibile, care să explice această reducere a finanțării. (...) Atrag atenția că această abordare privind construcția bugetară nu dovedește responsabilitatea pe care, ca țară și ca stat, ne-o impun angajamentele politice și instituționale asumate, precum și riscurile și vulnerabilitățile existente în actualul context de securitate, regional și internațional
Potrivit practicii internaționale, de la care România nu s-a abătut până acum, angajamentele internaționale asumate de statul român au fost respectate. Astăzi, asistăm la „o boală putinistă”. La dracu cu angajamentele internaționale !
În privința bugetului destinat Ministerului Apărării Naţionale, deşi există o alocare suplimentară faţă de 2016, până la circa 1,5% din PIB, remarc faptul că nu sunt respectate angajamentele ferm asumate, atât de către conducerea Guvernului, cât şi a PSD, de a se asigura un buget de 2% din PIB, conform programului de guvernare şi Acordului din 2015, convenit cu întreg spectrul politic.
Ca să lămurim situația, mai ales pentru cei care privesc la infractorul Liviu Dragnea ca la o icoană, nu doar angajamentele internaționale sunt încălcate (în stil putinist !), ci propriul program de guvernare care prevede o alocare de 2% pentru apărare ! Corect ar fi ca acest buget să fie respins și de Parlament dar, cum Parlamentul este captiv, este slugă a infractorului Liviu Dragnea și a „locotenentului” lui Călin Anton Popescu Tăriceanu (prea plecata slugă !), evident că nu mai au valoare în fața parlamentarilor angajamentele internaționale și nici propriul program de guvernare care devine astfel o formă fără fond.
Atrag atenţia că această abordare privind construcţia bugetară nu dovedeşte responsabilitatea pe care, ca ţară şi ca stat, ne-o impun angajamentele politice şi instituţionale asumate, precum şi riscurile şi vulnerabilităţile existente în actualul context de securitate, regional şi internaţional.
În acest sens, asigurarea securităţii naţionale ar trebui să fie o prioritate absolută, şi nu orgoliile politice de moment. Intenţia Guvernului de a reduce aceste bugete reprezintă un gest iresponsabil şi o gravă eroare. Nu ne putem juca niciodată cu siguranţa cetăţenilor, cu securitatea României.
Reamintesc că, în baza cadrului juridic actual, proiectele de buget din domeniul securităţii naţionale trebuie să primească avizul CSAT înainte de a fi aprobate de către Guvern.
Într-o perioadă marcată de provocări multiple, de impredictibilitate, România este astăzi o ţară stabilă, sigură, recunoscută ca atare şi respectată de partenerii din NATO şi UE, o ţară care contribuie în mod real la consolidarea securităţii în regiune. Acest lucru a fost posibil şi pentru că Armata României, forţele Ministerului Afacerilor Interne, serviciile de informații și de protecție şi-au făcut datoria cu responsabilitate.
Guvernul şi întreaga clasă politică au obligaţia de a sprijini în continuare aceste eforturi. Când în joc se află interesul României, nu doar cel de azi, ci interesul nostru pe termen lung, scăderea bugetelor din domeniul securității naționale ar însemna un atentat la siguranţa românilor.
Dincolo de zona securităţii naţionale, în privinţa educaţiei şi a cercetării este esenţial ca bugetul alocat să reflecte importanţa acestor domenii pentru viitorul României, incluzând sume necesare pentru a acoperi toate creşterile de salarii şi burse anunţate, dar şi pentru a sprijini creşterea calităţii educaţiei şi a performanţei în cercetare – dezvoltare – inovare. O Românie educată necesită în primul rând acordarea atenţiei cuvenite în ceea ce priveşte alocările bugetare.
Sursa informațiilor aici și aici.

Niciun comentariu: