marți, 17 ianuarie 2017

Na, că se tulburară apele în Parlamentul European. Liberalii au făcut alianță cu Popularii iar socialiștii au rămas cu ...

La Parlamentul European se joacă tare pentru ocuparea funcției de Președinte. Pleacă socialistul german Martin Schulz în viața politică internă a Germaniei și musai trebuie un nou Președinte.

Liberalul Guy Verhofstadt, candidat din partea liberalilor -ALDE european, inclusiv ALDE din România -, renunță la candidatură și face o alianță cu Popularii Europeni - unde sunt și liberalii din PNL -, pentru alegerea candidatului PPE, Antonio Tajani.

Agerpres este darnic și îmi oferă informația cât mai completă.

Mult mai plin de conținut este însă comunicatul dat de Guy Verhofstadt astăzi, comunicat ce arată că ALDE din Parlamentul European s-a orientat către PPE.
„Acesta este un prim pas în construirea unei coaliții proeuropene care să reformeze și să întărească uniunea noastră. Cu provocări precum (președintele american ales Donald) Trump și (președintele rus Vladimir) Putin, cheia succesului este să reformăm Uniunea EuropeanăGuy Verhofstadt
Socialiștii europeni sunt deranjați, ne spune Agerpres. ALDE din PE nu mai vrea să le fie „remorcă”. Șansele ca Uniunea europeană să răspundă provocărilor generate de schimbările politice și mai ales de comportamentul politic al unor puteri străine, mai ales al unor lideri străini, sunt mai mari dacă se mărește puterea politică a Popularilor Europeni decât a socialiștilor europeni.

Să fim bine înțeleși. Socialiștii și social-democrații europeni au militat, constant, alături de extremiștii adunați în jurul lui Marine Le Pen, alături de verzii din diferitele țări europene (tot un fel de socialiști !), pentru temperarea sancțiunilor UE la adresa Rusiei, ba chiar au înclinat să recunoască raptul teritorial asupra Crimeei, au susținut imigrația pentru a satisface „foamea” companiilor naționale pentru „forța de muncă ieftină” din statele aflate în dificultăți economice - comportament ce a generat explozia extremismului politic -, au exagerat cu drepturile omului  în favoarea imigranților  în dauna drepturilor și libertăților civile ale cetățenilor Uniunii Europene, ba chiar în dauna propriilor cetățeni !

Să gândim consecințe la nivelul României ? Putem gândi că senil Tăriceanu va merge alături de Guy Verhofstadt ? Are vreo legătură Tăriceanu și gașca care îl acompaniază în ALDE de România cu politica europeană ? Nu cred !

Alianța PPE cu ALDE în Parlamentul European va avea consecințe privind alianțele naționale. Nu cred că în alte state nu se vor produce unele schimbări. Nu cred că în România se vor produce schimbări. Vom fi țara ciudată în care socialiștii/social-democrații (dacă le pot spune așa celor de la PSD !) sunt aliați cu unii care se declară liberali dar care nu mai au legături cu liberalii din alte state prezenți în Parlamentul European. Cât privește o eventuală fuziune între PNL și ALDE o consider catastrofală. ALDE este plin de persoane adunate de pe coclauri, la fel de liberali cum sunt eu marțian. Nu-i bai, și PNL are multe persoane care mimează liberalismul, din anumite interese.

Alianța PPE cu ALDE este o știre însemnată. Foarte importantă. Este o știre care configurează viitorul Uniunii Europene. Dacă vrem să îl știm, să fim atenți la mesajele transmise de liderii politici ai statelor care vor forma majoritatea în PE. Uniunea Europeană își poate purta singură de grijă, i-a transmis Merkel lui Trump. Este foarte important mesajul pentru că are girul tuturor membrilor PPR, al tuturor partidelor naționale care formează PPE la Bruxelles. Probabil că acest tip de mesaj a convins ALDE european să se alăture PPE.

Va fi interesat de urmărit. Pentru că Uniunea Europeană se va reforma astfel încât să devină o putere mondială întreagă, nu doar sub aspectul economiilor statelor membre.

Niciun comentariu: