joi, 5 ianuarie 2017

Iohannis stă de veghe !

Două intervenții ale Președintelui Klaus Iohannis au scos din amorțire pe unii și pe alții. Și din partea celor care până mai ieri îi reproșau că „stă ca un mut” și din partea celor care îl considerau „inutil” în funcția de la Cotroceni.

Deși reacția inițială a fost de plăcere că s-au trezit indivizii, mi-am revenit repede. Ce folos ? Ăștia sunt dispuși, permanent, să intre în amorțire, să li se fâlfâie de ce se întâmplă în țară.

Nu au sesizat până acum ce se întâmplă, au reacționat doar când Președintele și-a exercitat rolul de „veghetor”/„supraveghetor” al respectării Constituției și al bunei funcționări a autorităților publice ((art. 80 alin. (2) din Constituție)). O reacție care a plăcut prin duritatea mesajului transmis noului guvern al PSD-ALDE la investire și gluma din final când l-a rugat pe infractorul Dragnea să îi învețe pe membrii Guvernului programul pe care îl au de urmat. Astăzi, prin Mădălina Dobrovolski, purtătorul de cuvânt, Președintele Iohannis a reacționat față de sesizarea Curții Constituționale de către Avocatul Poporului asupra unei probleme care nu mai ține de competența Avocatului Poporului, nu mai este vorba despre un drept al unei persoane fizice luată ca atare, este un drept al unei persoane publice, condamnate penal, care vrea o modificare de lege pentru a accede la o funcție în Guvern (aici).

De fapt, Președintele Iohannis continuă să facă ce a făcut și până acum. A vegheat la respectarea Constituției. Din moment ce procedurile folosite de politicieni au fost cele constituționale (inclusiv prin respectarea legilor în vigoare), nu a intervenit. Dezmorțiții de astăzi nu au văzut nimic până acum. Nici nu aveau cum să vadă din moment ce și-au urmărit propriile interese. Iar propriile lor interese au intrat în conflict cu legea din moment ce au avut, față de Președintele Iohannis, alte puncte de vedere ! Ieri și astăzi le-a plăcut de Președintele Iohannis pentru că „i-a distrus pe PSD-iști”. Nu pentru altceva. Sunt dezgustători !

Mă aștept ca Președintele Iohannis să nu pună piedici proiectelor de acte normative pe care guvernul PSD le va face iar Parlamentul PSD le va aproba pentru reducerea taxelor, creșterea salariilor și pensiilor etc. Probabil că se va opune împrumuturilor externe pentru acoperirea acestor creșteri și finanțarea bugetului din împrumuturi externe care vor duce deficitul bugetar peste 3%. Iar aici va avea dreptate. Îi dă dreptate Constituția, la art. 148 alin. (2):
Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu,  au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
Mai mult, coana Constituție instituie obligația tuturor puterilor statului - Parlamentul, Președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească -, de a garanta aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actul aderării și din prevederile alin. (2), se spune la alin. (4) din acest articol.

Și pentru că cireașa pe „tortul Președintelui” să fie mai frumoasă și mai gustoasă, alin. (5) din același articol vorbește despre actele cu caracter obligatoriu ale căror proiecte trebuie văzute de Parlament înainte de a fi trimise spre aprobare instituțiilor Uniunii Europene.

Ce spuneam mai înainte ? Că Președintele nu va face opoziție la pomenile electorale ale PSD însă va veghea, inclusiv prin sesizări de neconstituționalitate la CCR, ca celelalte măsuri pe care Guvernul le va lua pentru a asigura finanțarea pomenilor electorale să nu depășească angajamentele internaționale asumate de România !

Înțeleg că cei din PSD știu acest lucru din moment ce Președintele Iohannis le-a urat ieri succes. Înțeleg pentru că astăzi, infractorul Dragnea a declarat cu tupeu că nu își vor putea îndeplini angajamentele pentru că nu i va lăsa Președintele Iohannis ! Infractorul știe că proiectele lor trebuie să se încadreze în deficitul de 3% angajat de România și că orice depășire a lui va fi sancționată de Președintele Iohannis.

Nu s-au gândit străluciții strategi ai PSD la aceste posibile acțiuni ale Președintelui ? Sau, nu cumva, au sperat că scapă de Președintele Iohannis înainte de a ajunge ei la putere ?

Cât privește „admiratorii” lui Iohannis pentru vorbele spuse PSD am o singură remarcă: scârbe !

Niciun comentariu: