duminică, 2 martie 2014

Băsescu ar vrea însă, nu va putea. Nu îl lasă Constituția.

Prezent, azi, la ProTv la o emisiune, Băsescu a susținut ideea lui Crin Antonescu potrivit căreia Victor Ponta ar trebui să își dea demisia și să ceară a nouă investire de la Președintele României. De la fundamentul moral, generat de votul cetățenilor pentru o guvernare USL, Băsescu s-a băgat în prevederile constituționale care nu îi sunt favorabile.

Bolcaș, la Antena 3, are dreptate. Constituția permite încălcarea angajamentelor electorale, dă și instrumentele necesare pentru ca un guvern să își schimbe componența politică și programul cum vrea și de câte ori vrea dacă premierul rămâne în funcție. Suntem în fața unui astfel de caz. Art. 85 alin (3) din Constituție este cel care oferă soluția:

Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziția politică a Guvernului, Președintele României va putea exercita atribuția prevăzută la alin. (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”.

La alin. (2) se prevede că „În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, Președintele revocă și numește, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului”.

Fac precizarea numirile în funcție a noilor miniștri pe baza aprobării Parlamentului exclude voința Președintelui României de a respinge o eventuală candidatură.

Nu există alt articol constituțional care să permită o interpretarea a situației actuale în alt fel. Astfel că putem trage liniștiți concluzia că un premier aprobat de Parlament este imposibil de dat jos dacă nu se aprobă, tot de Parlament, o moțiune de cenzură. Un prim-ministru poate face în timpul mandatului, care ține până la alegerile parlamentare ulterioare, tot ce vrea mușchii lui. Dacă își găsește aliați în parlament, chiar și independenți, cu care poate forma o majoritate, chiar fragilă, poate guverna liniști.

Consider că acest articol de Constituție ar trebui serios amendat. Având în vedere volatilitatea conștiinței parlamentarilor de la noi, o modificare severă a acestui articol ar trebui să permită demiterea unui guvern care își schimbă culoarea politică sau își modifică programul de guvernare. Ar fi un respect față de alegători. O demitere în ambele situații arătate mai sus alături de demiterea prin moțiune de cenzură.

Traian Băsescu a vrut să impresioneze. Multă lume care nu a citit și nici nu are de gând să citească constituția va sări de fund în sus. Vai ce face Băsescu ! Unii vor aplauda, alții vor înjura. De fapt, Băsescu vorbește, ca de obicei, aiurea.

Încă ceva. Au jurnaliștii și analiștii de toate culorile talentul de a se pune în ridicol ceva de speriat. Am auzit, la toate culorile politice ale presei noastre expresia: „Constituția este confuză”. Fără stimă pentru jurnaliști, constat că nu cunosc conținutul termenilor în limba română. Sunt proști.

Niciun comentariu: