marți, 18 martie 2014

Vecina noastră, Rusia. Frontiera comună este la platoul continental al Mării Negre.

Evenimentul politic internațional petrecut în aceste zile, ne aduce noi probleme nouă, României, chiar dacă lumea nu vorbește despre aceste lucruri.

Prin trecerea Crimeii la Federația Rusă au loc schimbări majore de frontiere, nu doar pe uscat între Rusia și Ucraina ci și la mare. Pentru noi, avem o schimbare de „vecin” la limita platoului continental al Mării Negre.

Este evident că la est, vecinul va fi Federația Rusă. La nord vom avea Ucraina. Nu știm cum va fi stabilită frontiera ruso-ucraineană la Marea Neagră pornind de la intersecția frontierei de uscat cu țărmul mării.

M-am uitat pe harta cu soluția CIJ privind delimitarea platoului continental la Marea Neagră între România și Ucraina. Partea de nord a zonei în litigiu marcată cu roșu la nord și violet la sud a fost atribuită Ucrainei pe considerentul deschiderii Ucrainei la Marea Neagră unde peninsula Crimeea a avut un rol determinant. Prin schimbarea regimului juridic internațional al peninsulei, Ucraina nu mai are cum beneficia de acea porțiune de mare fără a exista o inechitate pentru România.

Rusia va negocia cu Ucraina frontiera la Marea Neagră. Rusia va vrea mult, Ucraina va încerca să nu rămână prea săracă.

Pe o hartă, cu niște ani în urmă, am văzut că prospecțiunile marine au relevat existența unor rezerve submarine de hidrocarburi în golful care separă partea continentală de peninsulă și mai apoi mergeau de-a lungul peninsulei. Am citit că firme străine ar fi avut contracte de explorare și exploatare a resurselor de hidrocarburi la sudul peninsulei, dincolo de Sevastopol. Toate acestea vor trece în proprietatea Rusiei.

Când este vorba despre alte state nu îmi permit să fiu sentimental. Sincer, nu sunt de acord cu acțiunea Rusiei. Nu pot însă să nu observ că Rusia și-a jucat bine cartea. Europa și SUA a permis să existe precedentul Kosovo. Un precedent care „doare” cumplit pe sârbi. Un precedent folosit de toți revizioniștii Europei pentru a rupe statele actuale în bucăți. Un precedent care permite politicienilor din Ungaria și celor din UDMR să justifice că „autonomiile teritoriale pe criterii etnice” sunt forme moderne ale democrației Europene. Pot constata doar că populația din Crimeea, cel puțin sub aspectul istoriei recente, are motive mai solide pentru apartenența la Rusia decât au kosovarii cu aparteneța la Albania.

Eu mă gândesc acum la vecinul Rusia de la limita platoului continental și a zonei economice exclusive. Mă bucur că avem o soluție la CIJ care a delimitat o frontieră economică maritimă clară pe care Rusia va trebui să o respecte. Peninsula Crimeea nu îi conferă un drept anume pentru a cere modificarea acestor frontiere în relația cu România. Ucraina însă, va pierde enorm. Pierde rezervele de hidrocarburi exploatabile din Marea Neagră, pierde libertatea de mișcare în Marea Neagră și devine prizonieră la Marea de Azov.

Niciun comentariu: