luni, 10 martie 2014

Liviu Dragnea dă explicații la B1Tv, la Sorina Matei. Îi dau 10 pentru „frumusețea” minciunilor.

M-am uitat la B1Tv, emisiunea în reluare a Sorinei Matei cu Liviu Dragnea. Întrebări cuminți, explicații cuminți, totul este în pace și armonie. Liviu Dragnea liniștit, cu părerile lui, cu unele ale PSD, cu unele nedumeriri. Subiecte multe.

Pe scurt, după părerea lui (nu a PSD), timpul lui Mircea Geoană a trecut. Momentul lui a fost în 2009. Tot după părerea lui, candidatura lui Tăriceanu la președinția Senatului din partea PSD este problematică (Ponta a declarat fără să se împiedice în verb că este o variantă viabilă), că PSD va trebui să construiască o motivare solidă pentru susținerea lui Tăriceanu. Pentru același motiv nici candidatura lui Tăriceanu la președinție nu este viabilă din partea PSD (Victor Ponta a speculat cu această posibilitate).

Părerea lui, contrară zvonurilor și declarațiilor lui Victor Ponta au dat un parfum de credibilitate pentru toată prestația. În final, cei care au urmărit emisiunea, au ajuns la concluzia că PNL și Crin Antonescu au fost cei care au rupt USL în scopul maximizării candidaturii lui Crin Antonescu la Președinția României din opoziție.

Numai că, toată prestația lui Dragnea a fost o cumplită dezinformare. Nu știu cu ce impresie a rămas moderatoarea, Sorina Matei sau telespectatorii fideli postului B1Tv, eu însă am simțit că mă încearcă supărarea. Trebuie să recunosc, totuși, că Dragnea are tot interesul ca dezinformarea promovată de PSD și oficinele media care îl deservesc să aibă succes. Este vorba, până la urmă, de interesul lui ca politician de frunte al PSD să aibă succes în campaniile politice care urmează. Îi dau nota 10 pentru prestație. A mințit cu grație.

Ruperea USL nu a avut ca punct de pornire doar candidatura lui Crin Antonescu la Președinție din partea PSD și a zecimalelor care îl acompaniază. Ruperea USL are în spate mult mai multe momente dificile ale relației PNL cu PSD în alianța USL.

Candidatura lui Crin Antonescu a fost pusă sub semnul întrebării din partea PSD cu mult timp înainte. Mircea Geoană, Ilie Sârbu, Ioan Rus, Vasile Dâncu, Gabrieala Firea, Radu Mazăre, Oprișan și mulți alții din eșalonul doi al PSD au tot lucrat, cu spor, în mediul public, la ideea că PSD trebuie să aibă candidat propriu la Președinție pentru că este partidul mai mare. Nu de anul trecut ci chiar din anul alegerilor, din 2012. Organizații județene ale PSD au dat comunicate că ei nu îl mai susțin pe Crin Antonescu la Președinție cu mult timp înainte, începutul anului 2013 fiind, totuși, un timp prea apropiat. Acțiunile pesediștilor din teritoriu au fost acompaniate de sociologii care s-au pus preș în fața lui Victor Ponta și a intereselor PSD care au tot comunicat rezultatele sondărilor lor care arătau că USL a ales „greșit” un candidat în persoana lui Crin Antonescu că sunt alte persoane cu notorietate care ar putea să îi ia locul cu succes. Mereu și mereu au băgat în față pe Mugur Isărescu, Sorin Oprescu, Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta etc. Iar media aservită PSD alături de cea aservită lui Traian Băsescu au popularizat în exces sondajele contrafăcute pentru a discredita pe Crin Antonescu și PNL. Despre astea nu a vorbit Liviu Dragnea pentru că dacă vorbea se observa că nu este sincer. Dacă PSD ar fi fost cinstit în angajamentele asumate, nu ar fi promovat așa ceva. Pentru susținerea angajamentelor sale, în cadul USL, socilogii PSD sau acreditați PSD ar fi măsurat valorile de notorietate între candidatul USL, candidat anunțat cu surle și trâmbițe în 3 congrese, și candidații celorlalte formațiuni politice. Predoiu de la PDL, Mihai Răzvan Ungureanu de la PFC și PNȚ-CD plus cei care ar putea candida ca independenți. Așa ar fi fost cinstit, politic. Dar nu a fost. Sondorii PSD au tot băgat nume de competitori din interiorul USL pentru a scade notorietatea lui Crin Antonescu. De ce ? Simplu. Pentru că ei, cei din PSD, lucrau să renunțe la candidatura comună pentru o candidatură a unuia din PSD. Garanțiile lui Dragnea că el și Victor Ponta îl păstrau pe Crin Antonescu drept candidatul lor pică. Pică și zicerea lui Dragnea că „PSD era setat pe candidatura lui Crin Antonescu”. Să mori tu ?!

Între realitatea care s-a consumat în timp și declarațiile de ieri ale lui Dragnea cu privire la Antonescu este o prăpastie uriașă. Nota 10 pentru o minciună bine spusă.

Guvernarea în pace și veselie a fost o altă gogoriță aruncată în fața telespectatorilor. Ascultând pe Dragnea aveai impresia că totul a fost perfect. Victor Ponta și el au respectat miniștrii liberali și le-au permis să își promoveze inițiativele. Ce frumos ! Numai că ... aici iar nu se pupă declarația lui Dragnea cu realitatea. Da, s-au luat măsuri de reparare a nedreptăților persoanelor care au suferit amputări de drepturi pe timpul guvernărilor Băsescu-Boc însă nu au fost luate măsuri pentru sprijinirea întreprinzătorilor să producă banii aceia pe care guvernul Ponta îi dă cu „larghețe”. Ministrul liberal Câmpeanu a clarificat care sunt problemele în domeniul de activitate și le-a pus la dispoziția primului-ministru Victor Ponta și a miniștrilor Cabinetului însă ea nu se ocupa cu strângerea banilor și stimularea economiei. Cu astea se ocupau ceilalți miniștri liberali însă ei nu au reușit să promoveze mare lucru. Reforma economiei începută de Vosganian a tot fost faultată în interiorul guvernului, în schimb a fost stimulată colectarea veniturilor prin intermediul finanțelor conduse de Chițoiu. Peste starea de dezechilibru instaurată pentru scopuri politice electorale, cei din PSD, UNPR și PC au venit cu tot felul de aranjamente ciudate fie pentru sistemul energetic, fie pentru RMGC, fie pentru gazele de șist. Ciudățenii cu dedicație pentru „băieții deștepți” care nu erau nici în programul de guvernare și nici nu au fost convenite în ședințele politice ale USL. Mai mult, Ponta s-a arătat deranjat de intervențiile PNL în deciziile lui „strategice”. Pentru PNL a fost foarte grav faptul că miniștrii săi nu au mai venit la partid să își informeze colegii liberali despre măsurile guvernului astfel că liberalii au aflat despre politicile administrative ale guvernului Ponta II din presă, la fel ca ceilalți cetățeni. A fost evident că miniștrii liberali au fost încălecați de Ponta și presați să nu își mai informeze partidul cu ce face el. Iar acei miniștri au acceptat să acționeze în dauna partidului. Așa au apărut ordonanțe și ordonanțe de urgență ciudate dar și proiecte de acte normative care deși priveau politicile publice nu aveau girul partenerului politic PNL. Încet-încet, Victor Ponta și PSD confiscau guvernarea USL în beneficiul propriu.

Dragnea primește și aici nota 10 pentru minicună.

Dragnea nu a vorbit despre conflictele politice. Ba, la un moment dat, ca un nevinovat, a acuzat PNL că ar fi impus destrămarea USD pentru a nu rupe USL. Nevinovat nevoie mare. Numai că iar nu suntem în concordanță între declarații și realitate. Pentru că și aici suntem în fața unor situații pur și simplu strigătoare la cer.

Acolo unde au avut puterea, cei din PSD au eliminat liberalii din structurile administrative și i-au înlocuit chiar cu „prieteni” din opoziție. În întreaga țară au fost conflicte dure între cei din PSD care au trecut la acapararea puterii fără menajamente și fără a ține seama de parteneriatul cu PNL. În replică, liberalii s-au aliat cu alte formațiuni pentru a rezista „tăvălugului” PSD/UNPR și de la un timp PC. Pentru că și aici avem o situație fără precedent. PSD „a lucrat” pentru acapararea partenerului PNL, PC. A lucrat bine. PSD a fost acel „aghiuță” de care vorbea Dragnea aseară cu referire la Crin Antonescu, care a băgat în capul celor de la PC ideea să ceară mai mult PNL în cadrul alianței ACD. PNL a refuzat. Contractul este contract. Răspunsul PC a fost bine orchestrat. În primăvara lui 2013, PC a denunțat protocolul ACD, fără însă a-l rupe și a trecut, pe față (nu pe dos ca până atunci) de partea PSD înclinând sever balanța politică în USL de partea social-democrată. În guvern, echilibrul relativ de până atunci a fost rupt. Nu mai era un dialog PSD cu PNL cu luarea deciziilor la paritate, social-dmocrație și liberalism. PSD a impus, încet încet o nouă procedură de discuții politice în USL, UNPR - partid afiliat și nu membru - a primit „drept de vot” la fel ca și PC care era, până atunci, reprezentat de Crin Antonescu în ACD. PNL a pierdut un aliat iar PSD a schimbat raportul de forțe și partenerii USL. Cererea intempestivă a PSD a fost ca PNL să accepte o nouă realitate și un nou regulament al jocului politic din USL. În timpul jocului ! Cererile politice ale PSD au culminat cu momentul schimbării miniștrilor PNL. PSD a cerut să fie 4 vicepremieri care să ia deciziile politice în guvern, prin vot, eliminându-se astfel capacitatea conducerii PNL de a avea un cuvânt de spus. În noua organizare politică a guvernului, PSD ar fi avut 3 voturi contra 1 (al PNL), astfel că deciziile politice ale guvernului puteau fi luate fără acceptul PNL.

Explicațiile „sincere” ale lui Dragnea, de aseară, nu mai stau în picioare. Îi dau nota 10 și pentru minciunile „politice”.

Nu am ce reproșa moderatoarei. Din ce am citit cu privire la prestațiile ei, nu i-am văzut emisiunile, aveam impresia că este o băsistă „feroce”. Aiurea. A fost foarte bine-voitoare. Iar asta îmi dă de gândit. Sigur, sub impresia „băsismului” de care era acuzată. Voi mai urmări emisiuni la B1Tv să văd dacă nu cumva s-a înscris și acest post în campania contra PNL dusă de Antena 3, România Tv și alții.

Niciun comentariu: