luni, 3 martie 2014

Liderii PSD interpretează Constituția în stil băsescian. Violând-o.

O particularitate a zilelor politice actuale este modul în care Constituția este interpretată.

Pe timpul alianței cu PNL, PSD a optat pentru o interpretare a Constituției nu doar în litera ei ci și în spiritul ei. După despărțirea de PNL, PSD a adoptat modelul băsescian. Se opresc doar la litera constituției fără a mai admite coroborarea unor prevederi cu altele pentru a vedea spiritul Constituției. Fără a mai vedea „bunul simț” politic și spiritul democratic care trebuie să guverneze comportamentul politic.

Culmea culmilor este atinsă de Traian Băsescu. Tocmai el, „inventatorul” violului asupra Constituției vine și ne vorbește despre „spiritul” ei. Și vorbește bine, fără doar și poate.

Am mai scris că potrivit literei Constituției, nimeni nu poate obliga pe primul-ministru să demisioneze. Pe facebook am mers chiar mai departe și am dezvoltat o situație în care un prim-ministru în funcție își poate scoate chiar propria formațiune politică de la guvernare, dacă își poate atrage sprijinul politic în Parlament de la alte formațiuni politice care să îi asigure acea majoritate care să îi aprobe un program de guvernare și o listă de guvern. Situația asta ne arată că avem o Constituție permisivă. Foarte permisivă. Atât de permisivă încât permite călcarea în picioare a ordinii democratice în țară dacă un individ sau altul, aflați în pozițiile de Președinte al României sau prim-ministru, are chef să își arate mușchii. Așa cu Traian Băsescu și-a arătat mușchii în mandatele sale, așa face și Victor Ponta acum. Culmea este faptul că ce face Victor Ponta este constituțional ! Iar Curtea Constituțională care a judecat până acum doar pe litera Constituției este posibil să facă la fel și în continuare astfel încât Constituția va deveni cartea de căpătâi a guvernărilor antidemocratice. Exact opusul scopului pentru care a fost scrisă și aprobată de populație prin referendum.

Cheia problemei este legitimitatea unui viitor Guvern Ponta.

Traian Băsescu, la ProTv a făcut următoarele afirmații:

„„(...) Preferă să se ducă în Parlament (n.r. premierul Victor Ponta) cu o modificare vastă de structură guvernamentală. Cred că premierul Ponta nu a citit foarte bine Constituţia. Articolul 102 spune foarte clar că programul guvernului se votează de Parlament, ceea ce înseamnă un vot pentru întregul guvern. Şi aici avea dreptate Antonescu, într-o interpretare consistentă a Constituţiei, că această schimbare, prin aducerea UDMR, practic înseamnă un nou guvern care trebuie să vină pentru învestitură şi, de ce nu, şi un premier redesemnat

Pentru că la instalarea unui guvern nu se instalează doar miniştrii, se aprobă şi un program. Iar noul program al guvernului va suferi modificări consistente. În mod normal, schimbând, aducând ca aliat UDMR este o schimbare masivă şi de program şi de structură a partidelor care susţin în Parlament guvernul

Ar trebui să vină (n.r. premierul pentru reînvestire). Dacă nu vine va fi o încălcare a Constituţiei. Probabil că voi ataca hotărârea Parlamentului la Curtea Constituţională, nu de altceva, nu vreau să creez un precedent urât în interpretarea Constituţiei României'', a explicat Traian Băsescu, duminică, la Pro Tv””.

Și are dreptate. Perfectă dreptate. Pentru că ne aflăm în fața unei adevărate schimbări de identitate politică. La investitură, potrivit art. 103 alin. (1) din Constituție, a fost un candidat pentru funcția de prim-ministru numit de USL. Candidatul USL are un program al USL, un program care ne arată identitatea politică a componenților alianței. Primul-ministru desemnat a reprezentat USL, formațiunea politică majoritară în Parlament și nu partidele componente ale alianței. Guvernul format de primul-ministru a reprezentat formațiunea politică a USL nu a partidelor componente ale alianței.

Dezmembrarea USL duce, evident, la dispariția câștigătorului alegerilor parlamentare. Partidele componente își capătă propria identitate. Victor Ponta nu mai este primul-ministru al USL ci este reprezentantul PSD care ocupă funcția de prim-ministru. Continuând să numească în funcții alți miniștri în locul miniștrilor liberali demisionari, Victor Ponta nu face o remaniere a guvernului ci confiscă Guvernul în numele și în folosul PSD și al său personal. Este un act de piraterie politică culmea, permis de Constituție !

Răul suprem stă în art. 85 alin. (3) din Constituție care permite schimbarea de identitate a Guvernului în formularea : „Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziția politică a Guvernului, Președintele României va exercita atribuția prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului”.

Aici, acum, după mai multă gândire, îmi pun o problemă. Dar și o speranță.

Este vorba despre identitatea primului-ministru. Nu ca persoană fizică, ca persoană politică, ca reprezentant al unei entități politice. În sensul înțelegerii fenomenului, potrivit prevederilor art. 103 alin. (1) din Constituție, primul-ministru investit este cel desemnat de USL. Formațiunea politică câștigătoare a alegerilor. După ruperea USL și ieșirea liberalilor de la guvernare, urmată de denunțarea acordului politic care a dus la nașterea juridică a USL, Victor Ponta nu mai reprezintă USL ci doar propriul partid sau o altă formațiune politică, USD de exemplu. Astfel că procedura de remaniere nu mai poate avea loc, pentru că remanierea care poate duce la schimbarea compoziției politice a guvernului impune existența USL cel care acceptă sau elimină de la guvernare altă formațiune politică. Fără USL, asistăm de fapt la formarea unui nou guvern cu alte formațiuni politice !


Reacțiile la declarațiile lui Traian Băsescu sunt comice. Ioan Chelaru, senator PSD și vice-președinte al Senatului, afirmă că nu este vorba despre alt guvern ci despre un guvern remaniat. Victor Ponta, ilegalul prim-ministru, spune că formează un nou guvern cu o majoritate solidă în Parlament. Amândoi vorbesc doar despre prevederile art. 85 alin. (3) din Constituție. Și se contrazic pe fond !

Dacă Traian Băsescu va sesiza CCR în sensul celor arătate de mine mai sus, poate cu mai multe motive constituționale având la dispoziție constituționaliști cu o căruță de diplome și titluri universitare, și dacă CCR va ține cont de prevederile art. 102, 103 și verifică identitatea primului-ministru, nu este exclus să avem parte de o clarificare a citirii Constituției astfel că în viitor abuzuri ca cele comise de PSD și Victor Ponta să nu se mai repete.

Am și o reținere. Constituționaliștii lui Traian Băsescu s-au pronunțat deja în sensul că Băsescu nu are șanse la CCR pentru că, în lectura lor de profesori de drept constituțional (?!), sunt aplicabile prevederile art. 85 alin. (3). Trist. Constituționaliști cu diplome și titluri universitare de pomană.

Niciun comentariu: