marți, 11 martie 2014

Laszlo Tokes este aberant. Declarația lui din PE frizează ridicolul.

Laszlo Tokes a cuvântat în Parlamentul European. A exprimat o poziție politică astfel că împotriva lui pot fi luate doar sancțiuni politice. De către cei care l-au propulsat în PE, de către cei care l-au susținut în PE, de către cei care au permis ca parlamentarul extremist să devină un fel de struțo-cămilă româno-ungurească, europarlamentar român și vice-președinte al PE din partea Ungariei.

Cei care sunt „autorii” vedetei politice Laszlo Tokes au fost bine pomeniți de Crin Antonescu când a răspuns unei întrebări care se referea la ultima declarație a europarlamentarului: „Secuii din Ţinutul Secuiesc vor fi minoritari pe propriul teritoriu, ca tătarii în Crimeea”.

Crin Antonescu a răspuns: „Este scandalos şi este alarmant. Cred că este o întrebare foarte bună pe care să i-o puneţi domnului preşedinte Băsescu, domnului fost preşedintele PDL Emil Boc, domnului Stolojan, domnului Marian Jean Marinescu, doamnei Macovei, celor care în PE au cauţionat susţinerea pe familie politică şi chiar promovarea domnului Tokes". Până aici, foarte corect.

Nu este prima oară când europarlamentari ai minorității maghiare se comportă în PE ca cetățeni ai unui teritoriu „ocupat”, ai unei minorități oropsite de o majoritate abuzivă. Iar în PE au găsit sprijin. Cel mai important, de la europarlamentarii PPE dintre care nu au lipsit Monica Macovei, Marian Jean Marinescu, Elena Băsescu, Cristian Preda, Teodor Stolojan și alții. Pentru că mai sunt.

Discursul lui Tokes frizează ridicolul din mai multe puncte de vedere, două însă mai importante.

Primul este acela că nu există un teritoriu legal numit ținutul secuiesc. Nu a existat vreodată. Este o construcție fictivă a unei comunități dorită de politicienii maghiari porniți pe cucerirea de teritorii. Din ce am aflat de la alții, până și în Spania maghiarii migranți economic au susținut ideea unei autonomii teritoriale în zonele în care aceștia sunt „majoritari”. Cu ani în urmă, maghiarii migranți economic în Franța au încercat o astfel de autonomie. Francezii au luat măsura urgentă a expedierii lor în Ungaria cu interdicția de a mai călca vreodată în Franța.

Al doilea punct de vedere ce se degajă din primul este că Tokes susține împiedicarea liberei circulații a cetățenilor români în propriu teritoriu. O libertate a circulației așa cum este ea prevăzută în Constituție, la art. 25 alin. (2): „Fiecărui cetățean îi este asigurat dreptul de a-și stabili domiciliul sau reședința în oricare localitate din țară, de a emigra, precum și de a reveni în țară”. Tokes reclamă în fața eroparlamentarilor europeni că în România cetățenii sunt liberi să își exercite drepturile și libertățile individuale așa cum sunt prevăzute în Constituție, așa cum sunt prevăzute în tratatele internaționale privind drepturile și libertățile omului.

Nu trebuie uitat și faptul că în mai toate convențiile politice ale UDMR există un mic „clinci”. Guvernul pe care îl sprijină să nu favorizeze libertatea de mișcare a cetățenilor români de alte etnii decât cea maghiară în localitățile cu majorități etnice maghiare pentru a nu „strica” majoritatea deja constituită. Lașe, guvernele României au răspuns favorabil acestor cereri. Nu ar mai trebui să o facă.

Citesc declarația lui Tokes și nu mă pot abține să nu rând. Idiotul ăsta a fost susținut enorm de europarlamentarii PDL și UDMR în PE. Ar fi culmea ca, acum, Băsescu și ai lui să îl combată.

Niciun comentariu: