Arseni Iațeniuk, primul-ministru al Ucrainei nu a avut de ales. Nu poate interveni militar în Crimeea așa că își concentrează, acum, în declarații, atenția asupra estului și sudului țării. Regiuni cu concentrări mari ale etnicilor ruși, deveniți agresivi față de statul ucrainean pe timpul euromaidanului și mai ales pe timpul anexării Crimeii.
Ucraina nu va recunoaște niciodată anexarea Crimeii de către Rusia. Asta înseamnă că Ucraina se va mulțumi doar cu protestul față de raptul teritorial. Nu are capacitatea să devină mai puternică decât Rusia pentru a-i impune să îi dea înapoi Crimeea. Știe că nu poate atrage într-un război cu Rusia alte state. Nu are angajamente internaționale militare și politice care să îi ofere o protecție mai mare. De va realiza, undeva în viitor, astfel de angajamente, acestea nu vor putea prevede inițierea unei acțiuni armate de recuperare a Crimeii. Nimeni nu va semna cu Ucraina un tratat pentru o agresiune asupra Rusiei. Cel puțin în acest stadiu al stării de conflict.
Ucraina se va concentra acum pe estul și sudul țării. Declarația lui Iațeniuk de ieri ne arată teama că Rusia va continua expansiunea asupra Ucrainei și că se va folosi de populația regiunilor din estul și sudul țării pentru a anexa și acele regiuni.
„„ORA 21:00 Iateniuk: Ucraina va raspunde "militar" oricarei tentive ruse de anexare a estului tarii
"Vreau sa avertizez in mod oficial Rusia: vom raspunde ferm, inclusiv prin mijloace militare, oricarei tentative de cucerire a Ucrainei, de trecere a frontierei de catre trupe ruse sau de anexare a regiunilor din estul (tarii) sau altor (regiuni)", a declarat seful Guvernului””.
Logic, Ucraina nu are ce face. Va trebui să riște. Opunerea armată unei eventuale agresiuni a Rusiei asupra regiunilor din estul și sudul țării previne dezmembrarea Ucrainei. Pentru că opoziția armată va fi însoțită de susținerea economică și militară a statelor din Europa și a SUA plus blocarea Rusiei în Asia de către China, Japonia și Coreea de Sud. Opunerea armată va fi și un semnal puternic pentru unirea efortului național către un obiectiv major. Apărarea țării. Nu este exclus ca opunerea armată să fie cea mai bună cale pentru păstrarea integrității Ucrainei nu doar împotriva Rusiei ci chiar împotriva forțelor interne dizidente. Războiul de apărare va facilita sancționarea celor care vor trece de partea Rusiei. O parte din susținătorii de azi ai Rusiei din Ucraina vor părăsi țara pentru a nu fi acuzați de trădare. Chiar și dacă Rusia nu va ataca, în Ucraina vor avea loc procese dure împotriva celor care au pus în pericol integritatea națională și au sfidat suveranitatea statului.
Nu cred că Rusia este pregătită pentru mai mult de atât. Acum. Nu mai are justificarea strategică pe care a folosit-o în cazul Crimeii. Cred însă că Rusia se va folosi de populația rusă din Ucraina pentru a menține presiunea asupra acesteia. Practic, Ucraina a fost atenționată cu Crimeea asupra alegerilor viitoare. Rusia i-a dat un semnal ferm. Fără NATO și UE. Orice acțiune în direcția semnării Tratatului Nord-Atlantic va duce la tulburări politice și sociale severe în Ucraina, la destabilizarea țării și chiar la pierderea teritoriului. Este evident că Ucraina se află pe buza prăpastiei, dacă nu chiar a început să cadă. Este împărțită în sfere de influență. Estul și sudul doresc Rusia. Rusia are în Transnistria efective militare iar vecinul Moldova tremură. Vestul țării vrea Europa. Centrul țării vrea Ucraina. Alegerile legislative vor arăta care sunt puterile în Parlament iar guvernul viitor va lupta să obțină consensul din partea tuturor celor care au o oarecare putere pentru un proiect comun al Ucrainei. Măsurile luate de guvernul Iațeniuk împotriva Rusiei pot fi „reevaluate”. La un moment dat se va ajunge la un război civil. Acum, la început, când diferitele formațiuni politice din Ucraina mai au posibilitatea să se manifeste anarhist.
Sancțiunile politice și economice luate împotriva Rusiei de către comunitatea internațională sunt un semnal că se poate și mai mult dacă Rusia face pași către agresiunea teritoriului ucrainean. Nu cred că Rusia va face pasul decisiv. Nu cred că Rusia este pregătită să declanșeze un război în Europa. Un război în Europa va pune Rusia în fața unui conflict internațional. Va avea război pe întreg frontul european, de la nordul înghețat până la frontiera cu Georgia, sudul asiatic al Rusiei va fi blocat de China care nu are interesul de a încuraja un război în Europa unde China are interese majore iar estul Rusiei va fi în fața forțelor americane din Pacific. Un conflict în Europa va duce la blocarea investițiilor statelor membre ale Uniunii Vamale în Europa. În plus, statele UE și SUA pot bloca economic Rusia și partenerii ei oriunde în lume.
Nu văd cum Rusia va alege să facă pasul următor. Cred că se va limita la victoria din Crimeea și va continua presiunile aspra Ucrainei pentru a o împiedica să adere la NATO și UE. Nu cred că Rusia își propune să agreseze R. Moldova. Ar intra în conflict cu România iar de aici se poate ajunge mult mai repede la un conflict armat european. Chiar dacă Germania și Franța vor cere moderație.
Noi în schimb, trebuie să accelerăm procesul de integrare al R. Moldova la UE și chiar la NATO. R. Moldova trebuie să devină independentă economic și energetic de Rusia și chiar de Ucraina. R. Moldova va trebui sprijinită să își schimbe liniile de cale ferată și să construiască drumuri strategice către România pentru a permite acordarea unui sprijin complet atunci când situația o va cere, de va fi nevoie. Integrarea europeană a R. Moldova trece prin România. România va trebui să sprijine și Ucraina în opoziția acesteia față de Rusia. Pentru că sprijinul României ca și a altor state vecine Ucrainei, cum ar fi Polonia, Ungaria și Slovacia va permite Ucrainei să reziste Rusiei și să blocheze zonele de risc ruse cum ar fi Transnistria. Acceptarea de către Rusia a cererii Transnistriei de a deveni republică rusă, echivalează cu o nouă agresiune asupra unui stat independent, R. Moldova. Ar justifica intervenția armată a R. Moldova în Transnistria și sprijinirea militară a R. Moldova de către România și statele NATO din regiune, cum ar fi Turcia. O acceptare a Transnistriei de către Rusia ar echivala cu o agresiune armată a Rusiei asupra estului și sudului Ucrainei.
Înclin să cred că Rusia a acceptat, prin anexarea Crimeii, să renunțe la Transnistria. Ucraina va bloca Transnistria la frontieră și va conlucra cu R. Moldova. Blocată de Ucraina, Transnistria va avea ieșire doar prin Moldova. Iar Moldova va trebui să fie fermă. Transnistria va trebui să revină la teritoriul Moldovei fără nici un tratament special. Nu este exclusă posibilitatea ca o parte a populației transnisterne să ceară să migreze în Rusia. La fel ca o parte a etnicilor ruși din Ucraina. Nu este exclus însă nu știu dacă Rusia are interesul să îi primească.
Este de urmărit. Viitorul îmi va spune unde am intuit bine și unde nu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu