luni, 17 septembrie 2018

Abordarea PNL privind a 3-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări și prima ediție a Forumului de Afaceri (17-18 sept. 2018)

Inițiativa celor Trei Mări (I3M)  este o platformă politică la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre UE aflate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

9 Președinți (România, Bulgaria, Ungaria, Austria, Polonia, Croația, Slovacia, Slovenia și Lituania) din cele 12 state participante, 1 prim-ministru (Polonia), 2 preşedinţi de Camere ale Parlamentului (Cehia și Estonia) şi un ministru de externe (Letonia) vor participa la Summit. În plus, vor participa, ca invitați speciali/parteneri ai Iniţiativei, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Secretarul Energiei al SUA, Rick Perry, Președintele Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare și Președintele Băncii Europene de Investiții, la care se adaugă reprezentarea Băncii Mondiale. În plus, vom avea reprezentată și Germania în premieră, în calitate de invitat de onoare/stat partener, la nivel de ministru al afacerilor externe.

Summitul se desfășoară la București, la inițiativa Președintelui Klaus Iohannis, care, în 2017, la Summitul de la Varșovia, a propus găzduirea de către România a celei de-a treia ediții a Inițiativei celor Trei Mări, precum și a primului Forum de Afaceri, ofertă acceptată de toți participanții.

Asumarea acestui angajament de către Președintele României a avut ca argument principal potențialul acestei Inițiative de a se adresa unei nevoi reale a celor 12 state participante, și anume de dezvoltare economică și de interconectare regională, în vederea atingerii convergenței cu Europa de Vest. 

Ediția din acest an a Summitului crește profilul regional și internațional al României. Este o oportunitate excelentă de a promova, creativ și inteligent, profilul țării noastre, dar şi interesele regiunii.

Sub coordonarea Președintelui Klaus Iohannis, România a acţionat pentru a duce Inițiativa la un nou nivel – fapt confirmat de lista rezultatelor concrete ale acestei reuniuni, precum și de lista de participanți la nivel înalt.

În calitate de gazdă a Summit-ului din acest an, dar și ținând cont de statutul nostru de stat profund pro-european și pro transatlantic, Președintele Klaus Iohannis și-a asumat, în coordonare cu liderii celorlalte state participante la Inițiativă, promovarea a trei linii directoare strategice ale I3M, și anume că acesta reprezintă un format de cooperare pro-dezvoltare economică, pro-european și pro-transatlantic. 

Este un succes notabil al Președintelui Klaus Iohannis (și deci al României) că a reușit să obțină, prin argumente solide și consecvente, un sprijin ferm al Comisiei Europene și participarea Președintelui Juncker, dar şi a Germaniei (la ediția din 2017 de la Varșovia nu a existat niciun reprezentant al instituțiilor europene).

Conform propunerilor României, Inițiativa urmărește să contribuie, ca prim obiectiv, la dezvoltarea economică a regiunii, prin conectivitate la nivelul infrastructurii, în special pe axa Nord-Sud, dar nu numai, în trei domenii principale - transport, energie, digital, care nu exclud şi alte domenii ce pot fi asumate în viitor de către Iniţiativă. 

Al doilea obiectiv vizează creșterea convergenței reale între statele membre ale UE contribuind astfel la consolidarea unității și coeziunii în cadrul Uniunii, pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru relansarea proiectului european.

În al treilea rând, Inițiativa are rolul de a contribui la consolidarea legăturilor transatlantice.

Dublarea interesului şi prezenţei militare americane în regiune cu dimensiunea implicării economice corespunde în cel mai înalt grad intereselor României şi este de natură să ancoreze şi mai mult prezenţa SUA în Europa. În plus, Iniţiativa poate deveni un element pozitiv de construcţie în relaţia transatlantică și astfel România dovedeşte că joacă un rol important în menţinerea şi consolidarea relaţiei transatlantice, rol pe care va putea să şi-l consolideze pe perioada preşedinţiei Consiliului UE.

Inițiativa celor Trei Mări este complet diferită de Formatul București – B9. Cele două inițiative au traiectorii separate, dar complementare.

B9 este condus de o agendă de securitate, definită de provocările de securitate cu care se confruntă Flancul de Est al NATO.

Inițiativa celor Trei Mări este orientată către creștere economică, interconectări  și dezvoltare.

Prin Summitul de la București din 2018, se intră într-o nouă etapă în evoluția Inițiativei, axată pe rezultate concrete.

Astfel, în cadrul Summitului, statele participante urmează să își exprime susținerea politică pentru o listă de 48 de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului și digital. Omologarea politică a listei la Summit va permite o accesare mai facilă a finanţării pentru proiecte din surse UE, SUA şi regionale.

Pentru România, proiectele prioritare identificate de către guvern sunt:

  • BRUA, Fairway Danube (mentenanță și reabilitare a canalului navigabil al Dunării), 
  • Modernizarea și dezvoltarea liniei de cale ferată Constanța-Gdansk, 
  • Soluții de interoperabilitate pentru un sector energetic digitalizat și sustenabil în domeniul stocării energiei, 
  • Bursa de transporturi în regiunea I3M și 
  • Platforma de monitorizare a bazinelor hidrografice în regiunea I3M. 

În ceea ce privește Forumul de Afaceri al I3M, care se va desfășura în premieră în România, acesta va avea o anvergură impresionantă și va reuni peste 600 reprezentanți ai mediului de afaceri și academic, precum și oficiali provenind din statele participante, alte state UE, SUA, regiunea noastră extinsă (Balcanii de Vest, R.Moldova, Ucraina, Georgia).

Forumul are rolul de a stimula inițiativele de afaceri și investițiile în regiune, dar și de a stimula instrumente de dezvoltare economică, precum IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile și incubatoarele de afaceri din regiune. Forumul va analiza, printr-o serie de paneluri de dezbateri de tip policy, implicaţiile strategice ale evoluţiilor din cadrul Iniţiativei. 

În cadrul Forumului, va fi operaționalizată rețeaua Camerelor de Comerț din statele Inițiativei, prin semnarea unei Declarații comune în acest sens.

Un alt pas important îl reprezintă semnarea unui document pentru crearea  Fondului de Investiții al Inițiativei celor 3 Mări, care își propune să contribuie la co-finanțarea proiectelor prioritare. Acesta va reprezenta un vehicul important prin care regiunea își va mobiliza şi va prioritiza contribuțiile financiare concrete şi necesare ale statelor participante pentru implementarea proiectelor regiunii.


Concluzii: 

Președintele Klaus Iohannis a creat, pentru România, o fereastră de oportunitate prin preluarea leadership-ului acestei Inițiative și a reușit să confere unei platforme de cooperare informale, aflate la început de drum (a treia reuniune la vârf, după doar trei ani de la lansarea ideii) substanță și vizibilitate considerabile. 

România și-a îndeplinit rolul asumat cu responsabilitate și profesionalism și a știut să joace în avantajul său oportunitatea dată de I3M, maximizând potențialul de atingere a intereselor sale naționale.

Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București va duce Iniţiativa la deplina sa maturitate, atât din punct de vedere politic, cât și conceptual a acestui format.

Niciun comentariu: