duminică, 9 septembrie 2018

Va trece Suedia la o nouă eră după alegerile de astăzi? Actualizare la 22.00

Imagine de la http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/in-schweden-droht-der-naechste-rechtsruck-in-europa-15778980.html
Suedia are alegeri. Importante. Am luat informații de la Agerpres, Frankfurter Allgemeine, Independent, Sunday Express. În afara Agerpres, celelalte observă faptul că fosta formațiune neo-nazistă, Suedia Democrată (SD) condusă de Jimmie Akesson ar putea deveni cel mai puternic partid din Suedia după aceste alegeri cu o dublare a scorului obținut în 2014, când au avut peste 13%. Temele abordate, „brutal” sau în mod direct (folosind o altă prezentare), s-au referit exact la problemele Suediei ocolite de către guvernările social-democrate și aliații lor centriști cauzate de politicile mult prea largi pentru drepturile homosexualilor, imigrația, criminalitatea în creștere, nivelul de educație din școli, asistența socială, impozitarea ridicată, lipsa controlului asupra distribuirii imigranților pe teritoriul Suediei etc. Toate problemele Suediei au fost ascunse de Guvern cu complicitatea presei astfel că suedezii au fost șocați să afle lucruri deosebite despre țara lor. De multe ori, neonorante! Mesajele lor au prins la o populație care simte că aceste probleme sunt reale. Suedezii care nu mai pot locui în unele cartiere deoarece imigranții de diferite etnii și confesiuni au devenit majoritari, ba chiar au simțit pe pielea lor că drepturile lor au devenit relative în zonele ocupate de imigranți și că devine imposibil să își apere cultura în fața expansiunii agresive a culturii imigranților deveniți „ocupanți”, s-au orientat către extrema dreaptă plecând, în general, din tabăra centriștilor, Alianța - compusă din Partidul Moderat, Partidul Liberal, Partidul de Centru și creștin-democrați -  care îl susțin pe Ulf Kristersson pentru funcția de prim-ministru. Unii vorbesc despre un procent de 18%!

Alegerile din Suedia 2018: Jimmie Åkesson, Stefan Löfven și Ulf Kristersson se luptă pentru victorie (Imagine: GETTY)
Social-democrații conduși de actualul prim-ministru Stefan Lofven se socotește că vor pierde alegerile. Nici una din formațiunile majore nu va obține majoritatea iar analiștii de la publicațiile străine nu văd o alianță între social-democrații lui Lofven și centriștii lui Kristersson. Văd, mai degrabă, un guvern minoritar al centriștilor. Cât privește o alianță a social-democraților și centriștii cu neo-naziștii lui Akesson nici nu poate fi vorba. Totuși, una văd ei, alta este posibil să iasă la vot!

Cred că lumea își amintește de acuzațiile lansate de Donald Trump la adresa Suediei și a guvernării ei! Se pare că a avut dreptate. Ei bine, SD-ul lui Akesson a speculat lipsa de informație a populației și a acuzat guvernul că minte. A acuzat și presa suedeză că participă alături de guvern la dezinformarea populației. Arderea autoturismelor, mortalitatea ridicată pentru Suedia (numai în acest an au murit 43 de oameni prin împușcare!), violența bandelor înarmate în zonele devenite problematice au fost informații care au șocat. Iar Akesson promite că va rezolva astfel de probleme. Social-democrații și centriștii spun populației să aibă răbdare cu criminalii iar populația se pare că alege să termine cu aceștia.

Oricum, Suedia cea ultra-liberală se pare că va trece un prag. Chiar dacă a ascuns până acum gravele probleme interne, chiar dacă a cheltuit enorm pentru a se promova ca model pentru celelalte state ale lumii, nu poate opri evoluția naturală a unei societăți.

Pe mine mă deranjează folosirea termenului de liberal când este vorba despre Suedia. Pentru că ce au făcut guvernele suedeze până acum a fost să mintă populația, să impoziteze enorm, să folosească pomana electorală pentru cei care nu au putut sau nu au vrut să își ia în mâini propria viață. Nu mai spun de foarte larga viziune cu privire la imigranții de oriunde!

Ei, suedezii, vor alege. Se pare că nu le place regimul conservator, asemănător Germaniei sau Marii Britanii, au avut un guvern conservator care a restrâns atribuțiile statului și l-au eliminat urgent. S-au întors la social-democrația care le promite, la fel ca PSD în România, măriri, măriri, măriri ...

Actualizare

„Blocul de centru-stânga a obținut 41% din voturi la alegerile parlamentare desfășurate duminică în Suedia, în timp ce alianța de centru-dreapta a întrunit 40,1% din sufragii, iar partidul naţionalist Democraţii Suedezi 16,9%, arată un sondaj la ieşirea de la urne difuzat de televiziunea TV4, preluată de Reuters, după ce votarea s-a încheiat la ora locală 20.00 (18.00 GMT).” - Agerpres

Teama că naționaliștii populiști suedezi vor ajunge la 25% din intenție de vot nu s-a confirmat. Cel puțin în acest sondaj. Sunt și alte sondaje preluate de presa străină care dau alte date dar, se cuvine a aștepta rezultatele oficiale.

Niciun comentariu: