joi, 13 septembrie 2018

Căderea Guvernului Dăncilă? Posibil în teorie, nedorită în practică


PNL pregătește, împreună cu alte forțe din opoziția parlamentară, o nouă moțiune de cenzură. Ideea de bază este demiterea Guvernului Dăncilă. Condiția ca demersul să aibă șanse de reușită este ca o parte dintre membrii PSD să accepte faptul că această Guvernare a început prost și merge și mai prost.

Parlamentarii PSD trebuie să accepte că de programul de guvernare anunțat în campania de alegeri din 2016 s-a ales praful, că ajustările la program în funcție de fiecare nouă guvernare PSD nu au avut succes, să accepte că țara a ajuns la fundul sacului și că dezvoltarea țării în viitor este pusă sub un mare semn de întrebare ca urmare a confiscării de către o grupare de politicieni cu antecedente penale sau comportament imoral a puterii reale iar Parlamentul nu mai servește intereselor națiunii ci intereselor imediate ale cuplului Dragnea-Tăriceanu.

Marea problemă aici este legată de asumarea responsabilității.

Umblă vorba că o parte a membrilor PSD doresc schimbarea infractorului Liviu Dragnea de la conducerea PSD și ar fi de acord cu susținerea unei moțiuni de cenzură doar cu condiția ca PSD să formeze viitorul guvern.

Ideea este susținută și de Victor Ponta, cel care îl atacă pe Liviu Dragnea, bunul lui prieten de mai demult, idee susținută și de Gabriela Firea, „marele” adversar al lui Dragnea dar, deloc surprinzător, și de o parte a jurnaliștilor și analiștilor care, chipurile, ar avea concepții „de dreapta”.

Suntem în fața unei situația stupide. Opoziția parlamentară să depună o moțiune de cenzură acceptând ca reușita ei să ducă la alt guvern al partidului care a nenorocit țara până acum! Adică PNL să se implice în „războaiele” interne ale PSD și să ajute altă grupare a PSD să preia puterea de la gruparea mafiotă Dragnea! PNL rămânând în opoziție, desigur!
"Trebuie sa vedem in ce masura in PSD exista o grupare serioasa care sa sustina o motiune de cenzura impotriva Guvernului Dancila", a declarat Ludovic Orban pentru Ziare.com.
Termenul folosit de Ludovic Orban este „grupare serioasă”. Pe lângă faptul că se referă la un număr suficient de mare de membri PSD care doresc revenirea la democrație se referă și la angajamentul lor, conștient, că reformele în PSD nu se pot face cu PSD la guvernare! Un PSD în continuare la guvernare nu va duce la nici o reformă. Pentru că un succes al moțiunii de cenzură va avea efecte pentru următorii 6 ani de zile, nu doar efectul demiterii unui guvern incompetent.

Dacă schimbi „Măria” și nu schimbi și pălăria nu faci mare lucru.

PSD-iștii „responsabili” au în față mai multe variante de acțiune. Au de ales.

Păstrează pe Dragnea și guvernul Dăncilă cu consecința erodării agresive și rapide a popularității partidului. Solidaritatea de partid tocmai a fost confirmată în votul la moțiunea simplă a PNL și PMP contra ministrului de interne Carmen Dan. Este un semnal fără echivoc. În PSD este multă vorbă dar nu există faptă. Până și parlamentarii susținători ai opozanților lui Dragnea, chiar și „oamenii de casă” ai familiei Pandele de la Voluntari, cei care chipurile susțin demiterea sau demisia lui Carmen Dan la cererea lui Firea au votat împotriva moțiunii! Iar asta ne arată că Firea face, de fapt, gargară cu pioneze!

Renunță la Dragnea și modifică programul de guvernare astfel încât să încerce să corecteze în următorii 2 ani dezastrele provocate până acum. Pentru asta însă, ei trebuie să aibă o majoritate în PSD! După votul la moțiunea simplă pentru demiterea lui Carmen Dan, nu avem cum să constatăm existența unei astfel de opțiuni. Practic, solidari cu Dragnea și Carmen Dan, parlamentarii PSD își asumă voința politică a Guvernului Dăncilă de a măcelări cetățenii pașnici care protestează în Piața Victoriei, acum și în viitor, așa cum s-a acționat pe 10 august.

Renunță la Dragnea și la Guvernul Dăncilă, renunță la guvernare și trec la reorganizarea partidului pe alte coordonate, cu respectarea criteriilor politice asumate de statele membre ale Uniunii Europene. Ideea este aproape imposibilă. Dar este!

Cum în PSD nu se practică asocierea între libertate și responsabilitate, doar prima variantă de acțiune a membrilor „revoltați” din PSD rămâne valabilă. Vor vota pentru a păstra Guvernul Dăncilă. Cazurile izolate de membri PSD care fie nu vor vota sau vor absenta de la vot trebuie tratate ca atare. Nu au puterea de a schimba ceva în interiorul partidului. Chiar și zgomotoșii „revoltați” împotriva lui Dragnea, cum sunt Firea sau Tudose, vor susține guvernarea PSD pentru a nu permite preluarea puterii politice de către PNL.

Citesc la unii jurnaliști despre ideea „lipsei unei platforme comune a opoziției” ca o condiție a succesului moțiunii de cenzură. Să îmi fie cu iertare, dar respectivii jurnaliști-analiști vorbesc prăpăstii.

Platforma aia comună se poate face și se va face abia după ce moțiunea are succes. Fiecare formațiune politică parlamentară are niște obiective politice proprii care vor sta la baza construirii unei platforme comune pentru o guvernare de criză. Jaloanele unei guvernări pentru doi ani de zile se vor stabili având în vedere timpul foarte scurt de aplicare a unor măsuri legislative cu respect față de condiția participării la luarea deciziilor a membrilor PSD și ALDE care vor susține (eventual) moțiunea de cenzură. Fără o majoritate în Parlament și un consens pe aceste jaloane ale unei guvernări de criză, o viitoare guvernare a opoziției parlamentare unite nu are șanse de a se realiza. Iar aici, ei bine, aici este de fapt una din marile probleme. Dizidenții din PSD vor impune ca viitorul prim-ministru să fie de la ei, pentru că altfel nu sprijină moțiunea. Parlamentarii USR, în buna lor tradiție, vor refuza participarea dacă nu li se oferă postul de prim-ministru și principalele ministere. PMP va avea și el pretențiile lui, deja susține public că este singurul partid care dorește căderea guvernului PSD. Victor Ponta și susținătorii lui din Parlament (unii pe față, alții pe dos) vor avea pretențiile lor. Pretenții atât cu privire la persoane și funcții, în Guvern, aparatul central și deconcentrate cât și cu privire la politicile publice unde situația este foarte gravă: concepțiile liberal-conservatoare ale PNL nu se pupă cu cele ale PSD, ALDE, USR, PMP și ce fel de parlamentari or mai fi în grupul susținătorilor moțiunii de cenzură.

Moțiunea trebuie depusă chiar dacă șansele ca ea să treacă sunt aproape inexistente. Moțiunea de cenzură va fi un document public de evaluare a Guvernului Dăncilă din partea opoziției iar o bună publicitate a lui va sprijini cetățenii să înțeleagă cum au fost guvernați până acum. Și aici avem o problemă. Câți cetățeni vor fi interesați să vadă ce li s-a oferit în mod real de actuala guvernare? Câți dintre cetățeni vor înțelege că „a nu face politică” înseamnă a accepta să fii condus de incapabilii țării? Câți dintre cetățenii României vor înțelege că viața lor viitoare depinde de deciziile politice ale unui partid sau altul care ajunge la putere? Vom vedea. Cu dorința ca prezența catastrofală de la vot din 2016 care a adus la guvernare PSD sub conducerea infractorului Dragnea și a ALDE sub conducerea aliatului Tăriceanu să nu se mai repete. Orice prezență la vot peste 45% duce PSD pe locul 2 ca putere politică iar pe ALDE îl duce sub 5% (de fapt și UDMR ar avea aceeași soartă ca ALDE!). Este bine să se știe acest lucru! Iar o prezență de peste 50% schimbă sever configurația politică a Parlamentului! PSD ar fi atunci la 20% sau chiar mai puțin!

Niciun comentariu: