sâmbătă, 15 septembrie 2018

Conferința de presă susținută de Ludovic Orban la reuniunea regională a organizațiilor PNL din Oltenia, 15.08.2018

Sinteza conferinței de presă susținută de președintele PNL, Ludovic Orban, la reuniunea regională a organizațiilor PNL din Oltenia, 15.08.2018

Buna ziua!

Din păcate, regiunea Oltenia cred că este în coada clasamentului ca nivel de dezvoltare, ca nivel de venit. PSD a condus Oltenia 28 de ani iar rezultatul guvernării și administrației PSD este acesta.

Puține investiții, infrastructura aproape deloc, puține locuri de munca bine plătite, investiții private extrem de puține și în general un nivel de viață și calitatea serviciilor la periferia Europei.

Cred că este timpul ca toți cetățenii români din Dolj, Olt, Mehedinți, Vâlcea, Gorj să se uite spre alte oferte politice iar în ceea ce ne privește pe noi, PNL, ne asumăm un angajament de dezvoltare accelerată a Olteniei prin mai multe direcții de acțiune care vizează dezvoltarea infrastructurii. Fundamentale pentru dezvoltarea Olteniei sunt proiecte de investiții care bat pasul pe loc, care au fost începute în guvernarea liberală și timp de zece ani de zile nu s-a făcut un metru de asfalt.

Este vital și o prioritate zero pentru noi realizarea tronsonului de autostradă Sibiu- Pitești, fără de care nu se poate face legătura pe un coridor european fundamental, între Portul Constanța și regiunile României cu infrastructura de transport, cu rețeaua de transport european. De asemenea, pentru PSD nu există nici măcar un proiect  de tronson de autostradă care este vital pentru dezvoltarea Olteniei, respectiv tronsonul de autostradă Calafat, Craiova, Lugoj.

Tot în materie de proiecte de infrastructură am să vă vorbesc despre un proiect despre care puțină lume vorbește iar cei de la PSD cred că habar nu au de acest proiect pentru că nu au făcut nimic în ultimii ani, este vorba despre proiectul de asigurare a navigabilității Dunării. Dunărea este parte a principalului coridor de transport fluvial european care face legătura între Marea Neagră și marea Nordului care este un coridor extrem de important care ar permite României, în condițiile în care se reia traficul comercial pe Dunăre, o dezvoltarea  Sudului care ar permite o oportunitate suplimentară pentru dezvoltarea părților de sud din județele Olteniei, mă refer la Mehedinți, Dolj. Din păcate, pentru aceste lucrări, PSD nu a făcut nimic.

Un alt proiect despre care puțină lume vorbește și despre care eu am avut curaj să vorbesc încă din 2008. Este absolut necesar ca România să-și dezvolte rețeaua feroviară rapidă. Toată europa investește în transportul feroviar și mai ales în transportul feroviar de mare viteză. Dezvoltarea unei căi rapide care, în viziunea noastră trebuie să treacă cam pe actuala cale ferată Constanța, București, Craiova și care să iasă spre granița de vest, este fundamentală pentru a ne integra la rețeaua de transport feroviar și pentru a le permite oamenilor să călătorească extrem de repede.

Vă mai vorbesc și despre investițiile private. Din Păcate pentru Oltenia, administrația PSD-istă  a tratat cu spatele investitorii privați.

PNL a fost întotdeauna prieten cu investitorii, atât cu capitaliștii români cât și cu investitorii străini serioși care au generat investiții și care au permis dezvoltare economică a zonei. Ne angajăm să acordăm o prioritate în direcționarea investitorilor serioși care vor să investească în România și în zona Olteniei.

Este greu să-ți asumi un anumit nivel al investiției private pentru că lucrul acesta depinde de conjunctura economică și de o serie de factori care nu sunt strict dependenți de un Guvern. Dar garanția faptului că o mare parte din investițiile care se vor face în România, se vor face în Oltenia, asta putem să oferim și ne angajăm să o realizăm.

Închei prin a spune câteva cuvinte despre energie. Avem printre obiective realizarea unei centrale care să asigure cu adevărat energie termică și în același timp să genereze și energie electrică. În Turnul Severin avem în vedere câteva proiecte care au legătură și cu Oltenia. România este țara care are cele mai mari resurse de gaz natural dintre țările Uniunii Europene dar care nu are o industrie care să prelucreze gazul iar românii nu beneficiază de această resursă. In 2012, PSD le-a luat autorităților locale dreptul de a înființa distribuții de gaz, atributul a fost la Ministerul Economiei iar cât timp a fost PSD la putere nu s-a înființat nicio distribuție de gaz în nicio localitate din România iar în acest timp, prețul lemnului de foc a crescut de aproape patru ori afectând grav bugetul familiilor și nepermițând, de fapt, accesul la o resursă de care România dispune.

Noi am avut două seturi de amendamente importante prin care avem ca obiectiv să permitem demararea unui amplu proiect la nivel național de conectare la rețeaua de gaz a tuturor localităților. Primul set de amendamente care a fost adoptat este setul de amendamente la Legea gazului și a energiei electrice și anume am redat autorităților locale dreptul de a înființa distribuții de gaz fie prin concesiune fie prin investiții proprii. Acest set de amendamente a fost adoptat și face parte din lege iar autoritățile locale mai au nevoie de resurse financiare.

Readuc aminte că ideea spitalelor regionale a pornit în guvernarea PNL, cel care a realizat studiile de fezabilitate pentru spitalele regionale a fost ministrul PNL, Eugen Nicolaescu. De-a lungul timpului, atât PNL cât și PDL care sunt astăzi membri, practic parte a PNL, au susținut acest proiect care din păcate nici astăzi nu există decât pe hârtie. Și nu o spun eu, a spus-o chiar doamna Crețu, că suntem pe ultima sută de metrii și că dacă nu depunem cererea de finanțare riscăm să pierdem banii europeni. Așa cum am pierdut până acum miliarde , vom mai pierde încă multe miliarde, nu noi, ci cei care se află la guvernare și care, parcă nu-și doresc să folosească aceste fonduri europene la  care avem dreptul pentru dezvoltarea României.

Avem un obiectiv prioritar și atunci când PNL va veni la guvernare, cu siguranță va păstra prioritatea pentru aceste trei spitale regionale printre care este și spitalul din Craiova.De asemenea, avem proiecte extrem de importante în dezvoltarea educației, atât a educației la nivel universitar cât și la nivel liceal cu un accent special pe relansarea învățământului profesional.

Dați-mi voie să vă prezint o nouă escrocherie pusă la cale de PSD. După cum bine știți, practica europeană este aceea a unor standarde de cost, în special pentru lucrările publice. În 2010, după o lungă dezbatere,  au fost adoptate prin Hotărâre de Guvern standardele de cost, de către guvernul Boc din perioada respectivă. PSD a părut să accepte aceste standarde de cost, mai mult decât atât le-a introdus ca obligație de respectare prin Ordonanța de Urgență 6 din 2017. Iată că PSD s-a plictisit de standardele de cost care îi constrâng la proceduri de licitație care duc la contracte în care costurile să fie în jurul standardelor de cost. PSD vrea să dea liber la furat în tot ce înseamnă achiziție publică.

( În ce condiții, PNL ar accepta, în urma unei moțiuni de cenzură care ar trece, să preia guvernarea înainte de 2020?)

PNL este pregătit în orice moment să-și asume răspunderea guvernării. Ceea ce ne dorim este să ajungem la guvernare prin alegeri. 

Actuala structură a Parlamentului este o structură care nu mai reflectă voința reală a cetățenilor. 80% dintre cetățeni nu mai suportă PSD și consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită. Din când în când, când se produc astfel de mutații profunde în opțiunile oamenilor sunt necesare alegeri anticipate. Dacă nu sunt posibile alegeri anticipate, sigur că în ultimă instanță ne putem angaja la a sigura guvernarea României dar cu un obiectiv foarte clar de a organiza alegeri cât mai repede pentru că ai cu adevărat legitimitate atunci când te prezinți în fața cetățenilor și când cetățenii te votează pentru programul de guvernare cu care te prezinți.

( Legat de  decizia PNL privind alegerile prezidențiale) 

PNL a luat decizia de a-l susține pe Klaus Iohannis, actualul președinte al României, pentru câștigarea celui de-al doilea mandat. Avem încredere că și alți actori politici pot fi alături de noi în susținerea președintelui Iohannis. Oricum, indiferent de opțiunile pe care le vor avea alți parteneri, noi suntem consecvenți și suntem convinși că vom ne vom atinge obiectivele și anume  de a câștiga alegerile prezidențiale.

( Ce procent v-ați propus să obțineți la alegerile din 2020?) 

Din toate cercetările sociologice, în ianuarie 2017, PSD era la 55% iar PNL era la 17%. Astăzi, aproape nu mai există nicio diferență între PNL și PSD. Încă nu avem un sondaj după evenimentele din 10 august, după criza gravă provocată de Guvern ca urmare a scăpării de sub control a epidemiei de pestă porcină, mai ales după scandalurile care se țin lanț în PSD și care arată că PSD nu se mai ocupă de guvernarea României ci se răfuiesc diferitele clanuri care să pună mâna pe ciolan.

Nu mai au nicio treabă cu electoratul român. Convingerea mea este că PSD a scăzut și mai mult după ce s-a comportat ca un partid totalitar reprimând cu brutalitate și cu violență o manifestație pașnică.

( Ar putea exista o alianța a partidelor de dreapta pentru viitoarele alegeri?) 

Este prematură o discuție pe această temă. Între noi există dialog, coordonarea acțiunilor, există foarte multe demersuri comune. La nivel județean și local, PNL duce greul în bătălia cu PSD. La nivel parlamentar am avut acțiuni comune, moțiuni simple, moțiuni de cenzură, sesizări la CCR și trebuie să înțeleagă lumea că alianțele, de regulă, se fac fie înainte de alegeri, fie după alegeri. Așa este regula. O strategie se stabilește între niște oameni care au intenția de a fi parteneri într-o guvernare ulterioară în funcție de obiectivul de a obține cel mai mare număr de voturi. Noi avem clar acest obiectiv de a câștiga alegerile și de a nu mai lăsa nici o șansă PSD-ului de a mai fi vreodată la guvernare. Avem inteligența și discernământul de a găsi cele mai bune soluții.

Niciun comentariu: