vineri, 21 septembrie 2018

Punerea sub acuzare penală a șefilor Jandarmeriei

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea/ col. Cătălin Sindile șeful Jandarmeriei
„Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect, mi s-au adus la cunoștință faptele - complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă”, a declarat Cătălin Sindile la ieşirea de la Parchet.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea/ col. Gheorghe Sebastian Cucoş
Acesta este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Actualizare:
Colonelul Cucoș Gheorghe Sebastian și colonelul Sindile Ionuț Cătălin, în noaptea de 10/11.08.2018, în lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind făcută în mod gradual și având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea/ maior Laurențiu Cazan
Maiorul Cazan a fost al treilea reprezentant al Jandarmeriei care s-a prezentat la Parchetul General, vineri, unde i s-a adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei.

De la Digi24 aștept actualizările. Deocamdată nu scrie nimic de secretarul de stat comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică care are și el o invitație la procuror. Vom afla astăzi.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea/
Actualizare:
Comisarul șef de poliție Chirică Mihai Dan, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.
 ... săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată;

S-a trecut la acțiunile de cercetare penală in personam. Potrivit legii, toți cei suspectați vor trebui suspendați din funcții. Jandarmeria are cel mai mult de suferit. Păstrarea celor suspectați astăzi în funcție, ba chiar întărirea numirii lor în funcții de către ministrul Carmen Dan este o declarație de sfidare a opiniei publice și a justiției. Pot susține fără a greși că numita Carmen Dan vrea să demonstreze Justiției că ea este „șefa”! Cine a sfătuit-o, este un prost!

Voi actualiza.

Niciun comentariu: