marți, 18 septembrie 2018

Alocuțiunea lui Klaus Iohannis la Dineul de Gală


Alocuția Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută cu ocazia Dineului de Gală, organizată cu ocazia Summitului "Inițiativa celor Trei Mări"
20:30 | 17 septembrie 2018

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, susținut luni, 17 septembrie ac, la Palatul Cotroceni, o prezentare la Dineul de Gală, organizată la Summitul "Inițiativa celor Trei Mări".

"Dragă președinte Juncker,

Distinși președinți ai statelor participante la Inițiativa Trei Mări,

Distinși vorbitori ai parlamentelor,

Viceprim-ministru, miniștri,

Distinși reprezentanți la nivel înalt ai instituțiilor financiare europene și internaționale, precum și ai mediului de afaceri,

Excelențe,

Doamnelor si domnilor,

Este o plăcere și o onoare pentru mine să vă urez bun venit la această Cină de Gală, în ajunul celui de-al Treilea Summit al Inițiativei Trei Mări pe care o voi găzdui mâine.

Am plasat această seară în contextul Centenarului statului modern românesc. Primul război mondial a fost un moment de cotitură în istoria lumii, schimbând decisiv sistemul internațional.

În timp ce onorăm trecutul, această aniversare de 100 de ani ne oferă o ocazie excelentă de a privi spre viitor. România este acum un stat matur, cu o societate modernă plină de dinamism, creativitate, profund pro-europeană și pro-transatlantică.

Societatea românească de astăzi este puternic dedicată dreptului și instituțiilor internaționale, valorilor democratice, dialogului și toleranței, valorilor interculturale și diversității, ca pietre de temelie ale ordinului multilateral global. 

Vom rămân apărătorii lor puternici în politica noastră externă și de securitate.

De aceea, România a fost și va rămâne un avocat ferm pentru pace, principii democratice și pentru construirea de punți între națiuni și oameni.

Într-un context global tot mai complex, România își menține angajamentul față de cei trei piloni importanți ai politicii sale externe: consolidarea rolului și eforturilor sale în cadrul Uniunii Europene și în cadrul NATO, precum și consolidarea și extinderea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii.

Acest lucru este completat de un rol activ în promovarea stabilității, securității și dezvoltării economice la nivel regional.

Distinși oaspeți,

Oferta mea de a găzdui Summitul din acest an și prima ediție a Forumului de afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, precum și eforturile pe care le-am întreprins, împreună cu celelalte state participante, de a rafina și de a critica obiectivele Inițiativei, se încadrează în mod natural într- politica externă.

Ele ilustrează, de asemenea, convingerea României că o cooperare regională eficientă rămâne o rețetă importantă pentru promovarea stabilității, a creșterii economice și a interconectivității. Această securitate nu poate fi realizată fără dezvoltare economică și invers.

Suntem pe deplin convinși de potențialul Inițiativei de a facilita o interconectivitate mai mare în Europa Centrală și de Sud-Est, de a stimula relațiile economice și comerciale și fluxurile de investiții în regiune și cu alți parteneri din comunitatea euro-atlantică.

Prin urmare, suntem avocați ai contribuției acestei inițiative la consolidarea generală a Uniunii Europene și a relației transatlantice.

Salut prezența președintelui Comisiei Europene, dl Jean-Claude Juncker. Apreciem înalt sprijinul Comisiei pentru Inițiativa Trei Mări. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm pentru a ne asigura că punerea în aplicare a proiectelor convenite de statele participante va sprijini eforturile UE de a dezvolta și moderniza infrastructurile din întreaga Europă și de a aborda provocările transfrontaliere legate de infrastructură.

De asemenea, apreciem participarea guvernului american la Summit și Forumul de afaceri. Secretarul adjunct al Comerțului Ian Steff este cu noi în seara asta, în timp ce secretarul Rick Perry ne va alătura mâine.

Aș dori să subliniez faptul că implicarea și angajamentul Statelor Unite față de Inițiativă sunt esențiale pentru succesul acesteia. Acest lucru transmite un mesaj puternic cu privire la relevanța politică, economică și strategică a Inițiativei și la abordarea continuă a SUA, coerentă, atât pentru securitatea, cât și pentru prosperitatea regiunii noastre.

Consolidarea legăturilor economice și a interconexiunilor în regiunea Trei Mări și între această regiune și SUA va aduce, de asemenea, valoare adăugată pentru parteneriatul strategic Uniunea Europeană-Statele Unite, deoarece vom forma împreună o comunitate de interese și valori strategice.

Această prezență la nivel înalt din SUA reflectă, de asemenea, nivelul substanțial pe care l-am atins în cadrul parteneriatului nostru strategic bilateral, în cei 21 de ani de când a fost stabilit.

Așa cum am subliniat în timpul întâlnirii cu președintele Trump la Casa Albă, anul trecut, dezvoltarea, aprofundarea și extinderea Parteneriatului strategic cu SUA în toate domeniile reprezintă o prioritate de vârf pentru România și pentru mine însumi. Este, de asemenea, convingerea mea fermă că legătura transatlantică este vitală, deoarece reprezintă coloana vertebrală a civilizației occidentale.

Începând cu Summit-ul de la București, avem un alt stat partener la Inițiativa - Germania. Suntem convinși că implicarea Germaniei va spori capacitatea Inițiativei de a atinge obiectivul nostru comun de a spori interconectivitatea și, în consecință, dezvoltarea economică și creșterea economică în regiune, în beneficiul tuturor statelor participante și al întregii Uniuni Europene.

De asemenea, salut prezența și implicarea reprezentanților instituțiilor financiare europene și internaționale. Ele au un rol crucial în avansarea rezultatelor acestui summit, în special a proiectelor prioritare.

Sunt mulțumit și de prezența prietenilor noștri din Balcanii de Vest și din vecinătatea estică. Sunt încrezător că, pe măsură ce se dezvoltă în continuare, Inițiativa Trei Mări poate să depășească limitele actuale și să aducă beneficii economice substanțiale vecinilor noștri.

Cooperarea mai strânsă în proiecte concrete de interconectivitate între țările noastre va servi ca dovadă că, spre deosebire de alte opțiuni, perspectiva europeană și euro-atlantică este singura care poate asigura prosperitatea, dezvoltarea durabilă și stabilitatea în aceste regiuni. 

Doamnelor si domnilor,

România sa angajat în pregătirea acestui Summit și Forumul de Afaceri cu hotărârea fermă de a obține rezultate clare. Astfel, am colaborat, state participante și alți parteneri apropiați, pentru a ne asigura că această inițiativă este pragmatică și că ne concentrăm în mod constant asupra rezultatelor concrete. Putem spune acum că inițiativa Trei Mări sa maturizat politic și conceptual și că toate condițiile sunt în vigoare pentru a începe proiecte concrete.

Începând cu ziua de mâine, va fi momentul să ne concentrăm pe punerea în aplicare și pe o urmărire corespunzătoare a deciziilor acestui summit și a rezultatelor Forumului de afaceri. Suntem convinși că acest lucru se poate face cu implicarea activă a tuturor statelor participante, cu sprijinul Comisiei Europene, al Statelor Unite, al instituțiilor financiare europene și internaționale și al părților interesate din comunitatea euro-atlantică care au înțeles utilitatea efort.

În timp ce ne pregătim pentru următoarea mare provocare, cea a Președinției Consiliului Uniunii Europene pentru prima jumătate a anului 2019, mă angajez să contribuie în mod activ la dezvoltarea Inițiativei Trei Mări și la punerea în aplicare a proiectelor de interconectivitate care pot face o diferență importantă pentru țările noastre și prosperitatea și securitatea Uniunii Europene.

Vă mulțumesc pentru atenție și invit acum președintele Comisiei Europene, dl Jean-Claude Juncker, să ia cuvântul. Mulțumesc foarte mult!"

Niciun comentariu: