joi, 27 septembrie 2018

Franța refuză categoric planul lui Theresa May. Brexitul va fi Brexit


După discursul clar al lui Emmanuel Macron, au intervenit și lămuririle ministrul de finanțe al Franței, Bruno Le Maire. Planul lui Theresa May nu poate fi impus și nici nu poate fi acceptat. Franța, de exemplu, are alte preocupări, legate în special de evoluția Uniunii Europene. Problema Brexit nu este a Franței și nici a Uniunii Europene, este doar a Marii Britanii.

Pentru că nu este acceptabil ca o țară terță să aibă una dintre libertățile fundamentale ale Uniunii Europene, ministrul Le Maire spune că ar trebui mers mai departe, cu negocierea tuturor libertăților fără ca Marea Britanie să fie membră a Uniunii Europene. Iar asta duce la un acord tip Norvegia. Ceea ce pentru Marea Britanie este inacceptabil. Ar trebui să accepte deciziile Uniunii Europene fără însă a participa la elaborarea și aprobarea lor!

Pentru Marea Britanie situația devine neplăcută. Bruno Le Maire a declarat că Franța va avea pierderi foarte mici după Brexit, așa că nu este îngrijorată cu privire la viitor. Din partea Franței avem deja o decizie. Dacă Marea Britanie refuză legislația Uniunii Europene și controlul CJUE, Franța nu va da votul pentru un acord care să ofere Marii Britanii favoarea libertății circulației mărfurilor. Iar de aici, încep necazurile. Ieșirea mărfurilor din Marea Britanie către Uniunea Europeană se va putea face de peste tot de pe țărmul Marii Britanii însă intrarea în spațiul Uniunii Europene va fi limitat la porțile de intrare stabilite. Se pare că vor fi doar 2 porturi agreate față de libertatea actuală de a intra pe continent prin oricare port al statelor membre de pe țărmul de vest al UE!

Franța face pregătiri intense pentru un Brexit dur. Aceste declarații trebuie înțelese în acest sens. Franța dar și alte state au interesul ca partea de economie de pe teritoriul Marii Britanii legată de economia continentală să revină pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene. Pierderile vor fi mari pentru Marea Britanie. Pierd din forța de muncă calificată formată din cetățenii europeni, forță de muncă care a impus noi locuri de muncă pentru nivelele inferioare, în special din zona serviciilor. Calcului britanicilor arată că la un post de lucru de înalt nivel se crează 10 posturi de lucru de nivele inferioare. Oricare expert european revenit pe continent lasă fără loc de muncă 10 lucrători locali. Situația este deosebit de complexă. De aceea se zbate Theresa May să obțină libera circulație a mărfurilor!

Dacă am în vedere că poziția Franței este destul de asemănătoare cu poziția Germaniei, trag concluzia că vor mai fi și alte state din sferele lor de influență care se vor alătura acestor idei. Actualul plan al lui Theresa May a fost „ucis” la Salzburg, cum spun jurnaliștii britanici.

Mai sunt între 4 și 6 săptămâni ca Theresa May să prezinte un alt plan. Chiar dacă a declarat cu ton războinic că liderii europeni ar trebui să „respecte Marea Britanie” prin aprobarea planului ei și că ori acceptă planul ori Marea Britanie se retrage fără un acord, consecințele unei ieșiri fără Acord din Uniunea Europeană sunt prea grave pentru Marea Britanie pentru ca ea și partidul ei să mai poată avea suportul populației la o viitoare campanie electorală. Theresa May și Partidul Conservator sunt la răscruce. Ei au inițiat referendumul, ei l-au desfășurat, ei au promis viitorul strălucit în afara Uniunii Europene. Până acum, strălucirea nu se vede.

Niciun comentariu: