marți, 18 septembrie 2018

Alocuțiunea președintelui Klaus Iohannis


Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul deschiderii oficiale a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări
17:15 | 17 Septembrie 2018

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut luni, 17 septembrie a.c., la Romexpo, o alocuțiune în cadrul deschiderii oficiale a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări.

„Domnule Preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României,

Doamnă Preşedinte Kolinda Grabar-Kitarović,

Domnule Preşedinte Andrzej Duda,

Domnule Preşedinte Alexander Van der Bellen,

Doamnă comisar Corina Creţu,

Doamnelor și domnilor miniştri,

Doamnelor şi domnilor reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale, ai mediului de afaceri şi de think-tank,

Excelenţe,

Doamnelor şi domnilor,



Sunt deosebit de bucuros să mă aflu aici, alături de dumneavoastră, la deschiderea primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, ca parte a celui de-al treilea Summit al Iniţiativei, pe care îl găzduiesc, astăzi şi mâine, la București.

Putem spune, fără echivoc, că astăzi, la București, deschidem o pagină foarte importantă în istoria Inițiativei celor Trei Mări. Mă bucură, în mod special, să constat că o idee care anul trecut, la Varșovia, era doar un concept asumat, a prins contur pe parcursul ultimului an și acum devine realitate.

Un astfel de eveniment este cu atât mai oportun cu cât, în lumea în care trăim, cele mai importante obiective de politică externă ale statelor, şi chiar obiectivele de securitate națională, sunt legate de promovarea intereselor economice și a aspirațiilor de bunăstare ale cetățenilor noștri.

Astfel, după o perioadă de explorare și apoi de cristalizare conceptuală, derulată la nivel politic, este necesar ca Inițiativa celor Trei Mări să treacă la etapa proiectelor economice concrete şi a rezultatelor pragmatice. Am încredere că acest deziderat își începe materializarea astăzi, la București, cu ocazia primei ediții a Forumului de Afaceri al Inițiativei.

Deschidem astăzi un eveniment de o anvergură și un calibru deosebite, reunind peste 600 de reprezentanți ai mediului de afaceri, al celui academic, precum și oficiali provenind din regiunea noastră extinsă și din Statele Unite ale Americii.

Acest eveniment, la fel de important ca Summitul în sine, l-am gândit și pus în aplicare împreună cu parteneri interni și externi.

Camera de Comerț și Industrie a României este alături de Administrația Prezidențială co-organizator al acestui eveniment, şi vreau să salut contribuția personală a domnului președinte Daraban și a întregii sale echipe. Consiliul Atlantic al Statelor Unite și Școala Națională de Studii Politice și Administrative sunt, de asemenea, parteneri cheie în acest demers, pentru a căror contribuție doresc să le mulțumesc.

Forumul reprezintă primul pas pe care îl fac împreună cele mai dinamice economii din Uniunea Europeană spre valorificarea mai energică a potențialului de care dispune regiunea celor Trei Mări.

Prin acest Forum, care va fi organizat regulat, preferabil anual, dispunem acum de un instrument deosebit de eficient prin care să stimulăm proiectele de investiții şi inițiativele antreprenoriale din regiunea noastră.

Tot în logica rezultatelor concrete, un obiectiv principal al Summitului va fi acordarea sprijinului politic, la cel mai înalt nivel, listei regionale de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului și digital, listă care a fost stabilită pe baza contribuțiilor statelor participante la Inițiativă, inclusiv a României. Mulțumesc pe această cale tuturor celor implicați în exercițiul deloc ușor al elaborării contribuțiilor naționale la această listă.

Conectivitatea reprezintă coloana vertebrală a stimulării creșterii economice și a schimburilor comerciale între state. Prin prisma evoluțiilor europene actuale, principiul diversificării nu numai a rutelor de transport, a surselor energetice de aprovizionare şi distribuție, dar și a economiei şi societății digitale se impune ca o necesitate.

Ne dorim ca aceste proiecte să aibă impact regional real, să fie relevante pentru obiectivul de creștere a interconectivității în cele trei domenii prioritare și deplin compatibile cu prioritățile și politicile Uniunii Europene în materie.     

Proiectele evidenţiază nu doar potenţialul de cooperare regională, ci şi posibilitatea stabilirii unui spaţiu de acţiune comun, implicând şi alte state membre ale Uniunii Europene, dar şi din Balcanii de Vest și din Vecinătatea Estică.

Fiecare dintre statele noastre poate să aducă o contribuție importantă la succesul Inițiativei și al proiectelor asumate. De exemplu, România are potențialul de a fi o platformă energetică regională, care să contribuie esențial la securitatea energetică regională, dar și europeană.

Mediul de afaceri român, împreună cu partenerii săi din statele participante la Inițiativă și cu instituțiile financiare europene și internaționale cu interese și proiecte în regiune, poate și este binevenit să contribuie la succesul acestui obiectiv.

Încurajăm reprezentanții companiilor prezente astăzi, ai camerelor de comerț, ai asociațiilor patronale și sectoriale, dar și ai autorităților publice și locale, să pună bazele dialogului și cooperării permanente. Avem nevoie de coerență în promovarea și susținerea proiectelor propuse, precum şi de crearea şi fructificarea mecanismelor adecvate de atragere a investițiilor.

Nu în ultimul rând, sper că reprezentanții mediului de afaceri vor valorifica întâlnirile business-to-business și business-to-government pentru a forma sau a consolida legăturile cu omologii din regiune și cu sectorul public și pentru a identifica noi oportunități de afaceri și de investiții.

Mulțumesc, totodată, Camerei de Comerț și Industrie a României pentru eforturile deosebite de operaționalizare a rețelei Camerelor de Comerț din statele Inițiativei, rețea pe care o lansăm astăzi, prin semnarea Declarației comune în acest scop.

Salut, totodată, pașii întreprinși pentru crearea Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, prin semnarea unei Scrisori de intenție, fond care își propune să co-finanțeze proiectele prioritare. Fondul va reprezenta un vehicul important prin care regiunea are șansa de a mobiliza si prioritiza contribuțiile financiare necesare pentru implementarea proiectelor prioritare ale regiunii.

Pe lângă toate aceste rezultate, încurajez participanții la Forum să analizeze modalitățile concrete de monitorizare, stimulare şi sprijinire activă a implementării proiectelor prioritare.

Doresc să închei prin a ura succes deplin dezbaterilor Forumului, pe care le doresc generatoare de idei și inițiative concrete de cooperare.

Vă mulțumesc!”

Niciun comentariu: