Azi am ascultat, stupefiat, care sunt marile realizari ale lui Traian Basescu in primul sau mandat. Sincer, daca ar fi fost prim-ministru da, as intelege, dar asa ?!
Ca sa nu existe dubii, voi posta cateva dintre atributiile Presedintelui Romaniei, cele constitutionale, nu cele pe care PD-L, prin vocea dobiBocului le exprima:
Art. 80 - Rolul Presedintelui
(1) Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii tarii.
(2) Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.
Art. 85 - Numirea Guvernului
(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.
(2) In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii din membrii Guvernului.
(3) Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alin. (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului acordata la propunerea primului-ministru.
Art. 86 - Consultarea Guvernului
Presedintele Romaniei poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita.
Art. 87 - Participa la sedintele Guvernului (in mai toate situatiile daca exista si o cerere a primului-ministru) si le prezideaza.
Art. 88 - Dizolvarea Parlamentului: poate dizolva Parlamentul dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare daca:
- acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari
Art. 90 - Referendumul: poate cere poporului sa se exprime prin referendum, dupa consultarea Parlamentului, asupra unor probleme de interes national.
Art. 91 - Atributii in domeniul politicii externe
- incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului
- la propunerea Guvernului, acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea, sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice
Art. 91 - Atributii in domeniul apararii
- este comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii;
- poate declara, cu aprobarea prealabila a Parlamentului, mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate; numai in cazuri exceptionale, hotararea Presedintelui se supune ulterior aprobarii Parlamentului
- in caz de agresiune armata indreptata impotriva tarii, Presedintele Romaniei ia masuri pentru respingerea agresiunii si e aduce neintarziat la cunostinta Parlamentului, printr-un mesaj
Art. 93 - Masuri exceptionale
- instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenta in intreaga tara ori in unele unitati administrativ teritoriale si solicita Parlamentului incuviintarea masurilor adoptate
Art. 94 - Alte atributii
- confera decoratii si titluri de onoare;
- acorda gradele de maresal, de general si de amiral;
- numeste in functii publice, in conditiile prevazute de lege (judecatori, procurori de ex.)
- acorda gratierea individuala.
Sunt convins ca unele din atributiile Presedintelui Romaniei nu sunt cunoscute, majoritatea discutiilor in media fiind ancorate doar la unele dintre ele. Daca insa se citesc cu atentie si se constientizeaza ca un Presedinte care vrea sa isi indeplineasca atributiile are mult de lucru, enorm de mult de lucru, macar sub aspectul lecturarii daca nu al coordonarii unora dintre lucrarile ample ce presupun pregatirea tarii pentru aparare, asigurarea securitatii statului, pregatirea tarii si a populatiei impotriva dezastrelor etc., atunci ceea ce urmeaza din spusele dobiBocului sunt frectii la un picior de lemn si nu reprezinta realizari ale functiei de Presedinte al Romaniei. Cel mult al unui partid politic care a Guvernat.
Ia ascultati ce a cuvantat dobiBocul:
Realizarile din primul mandat ale Presedintelui sunt reforma statului si modernizarea Romaniei. Argumente:
1. intrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007;
2. impunerea votului uninominal ca urmare a referendumului organizat;
3. accesul la dosarele fostei securitati si condamnarea comunismului;
4. cota unica de impozitare;
5. impunerea pentru prima data in Romania a pensiei sociale minime - masura de solidaritate sociala;
6. proiecte europene importante: Dunare, Marea Neagra sau Nabuko;
PD-L sustine obiectivele pe care Basescu si le-a propus:
1. reforma Parlamentului, trecerea la Parlamentul unicameral maxim 300 de parlamentari;
2. reforma sistemului educational prin legea educatiei nationale pe care guvernul a trecut-o de Parlament;
3. legea privind sistemu unitar de salarizare;
4. legea care vizeaza reforma sistemului de pensii;
Ei bine, nici una dintre "maretele" realizari nu privesc atributiile functiei de Presedinte al Romaniei si nu justifica un nou mandat de presedinte pentru Traian Basescu. Nici una. Mai mult, daca ne uitam in urma, nu cu mult, vom observa ca Traian Basescu a indeplinit o parte din atributiile constitutionale cu incalcarea Constitutiei, ajutat si de obiedienta judecatorilor Curtii Constitutionale care au concluzionat ca Basescu "nu a incalcat grav Constitutia", dar a incalcat-o ! Culmea este ca mare parte din "argumentele" expuse de dobiBoc nu apartin maretului conducator, nici macar de frica. Cota unica apartine liberalilor, pensia sociala minima este a social-democratilor, intrarea in UE apartine Guvernelor Ciorbea, Nastase si Tariceanu, pentru votul uninominal s-a adoptat in Parlament varianta PSD cu imbunatatiri ale PNL (PD-L fiind initial impotriva, acerb, pana i-a venit ideea lui Basescu sa iasa in fata ca raia ! Va amintiti !?) etc.
Normal ca dobiBoc a luat-o pe aratura cu legea pensiilor atunci cand a ajuns la ea.
La PD-L ipocrizia nu mai are limite. Ma astept ca in curand sa aflam ca Basescu este de fapt singurul politician intelept de pe mapamond, ca el asigura democratia in SUA si ca tot el, normal, este cel care este alesul sa duca pacea in lume.
2 comentarii:
Leapsa de la mine:
http://codrinscutaru.blogspot.com/2009/10/comandante-che-guevara.html
Astept cu interes rezultatul!
Hopa ? Sa vedem, sa vedem !
Trimiteți un comentariu