sâmbătă, 13 octombrie 2018

Brexit-ul a intrat pe ultima sută de metri. Bruxelles dorește un acord


Presa britanică abundă în materiale despre Brexit. Păreri și păreri. Fiecare își va apropia o părere sau alta. În Marea Britanie, curentele sunt pentru un Brexit „dur”, fără un acord de ieșire din Uniunea Europeană sau dacă există un acord acela să fie favorabil Marii Britanii (ceea ce UE nu acceptă) fie un Brexit „ușor” cu un acord de ieșire care să mențină Marea Britanie într-o legătură cât mai favorabilă cu piața europeană. Cum-necum, toate părțile din Marea Britanie acceptă faptul că Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană. Dorința unora ca Brexit-ul să fie stopat nu este realizabilă. O revenire este aproape imposibilă în condițiile avute anterior de Marea Britanie în interiorul Uniunii Europene.

Principalele probleme ale premierului Theresa May sunt în propriul partid. Partidul Conservator este scindat. Liderul conservatorilor pentru un Brexit „dur” este Jacob Rees-Mogg care, interesant, și-a mutat o parte a afacerilor în Republica Irlanda pentru a continua să poată acționa liber pe piața europeană. Este împotriva oricărei forme de continuare a unor relații cu Uniunea Europeană sub reglementările vamale europene. Este cel care conduce „protestele” din Partidul Conservator împotriva planurilor lui May pentru un Brexit „ușor”, cel puțin până când se vor echilibra principalele componente ale economiei britanice după Brexit.

Presa britanică susține că Theresa May are propuneri noi pentru a păstra Marea Britanie în zona vamală a UE până în 2020 sau chiar 2021. O trădare, consideră Rees-Mogg. Propunerile lui Theresa May însă au în vedere problema foarte dificilă a evitării unei frontiere „dure” între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, instituirea unei astfel de frontiere punând în pericol continuitatea Acordului de la Belfast (Acordul din Vinerea Mare) care a adus pacea în Irlanda de Nord (10 aprilie 1998). Frontiera de 500 km dintre cele două părți ale Irlandei va fi singura frontieră de uscat între Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Aparent, problema este a Marii Britanii și a Irlandei de Nord. Conflictul între naționaliștii catolici și protestanții unioniști din Irlanda de Nord s-a desfășurat pe teritoriul Irlandei de Nord. Vorbim doar despre o aparență pentru că în realitate, o reizbucnire a conflictului între cele două comunități irlandeze ar afecta nu doar Marea Britanie ci și Republica Irlanda, stat membru al Uniunii Europene.

Propunerea UE a fost ca Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală a UE. Propunerea Marii Britanii este ca întreaga Mare Britanie să rămână în uniunea vamală cu UE însă doar pe componenta liberei circulații a bunurilor și o parte a serviciilor, ceea ce a fost considerat inacceptabil pentru restul statelor membre ale UE. Ar fi o încălcare a Tratatului Uniunii Europene, pe de o parte și un tratament incorect față de o mare parte a statelor membre. Piața comună europeană se menține și se dezvoltă prin contribuția directă, inclusiv financiară, a statelor membre. Propunerea britanică înseamnă că ea, Marea Britanie, ar fi beneficiara unei libertăți europene la a cărei construcție nu participă. Mai mult, Marea Britanie ar avea acces la o libertate europeană fără însă a se supune reglementărilor europene și controlului Curții Europene de Justiție.

Refuzul Uniunii Europene de a se lăsa prostită de britanici a înfuriat durii brexiteri de pe insulă. Previziunile sumbre ale celor care au analizat Brexit-ul și consecințele acestuia au deja „un viitor”. La Bruxelles se încearcă să se găsească orice formă de menținere a unei legături cât mai strânse cu Marea Britanie. Brexit-ul va afecta ambele părți. Este mai mult decât evident că la Bruxelles s-a ales soluția „timpul le va rezolva pe toate”. Opoziția „triumfalistă” a unor naționaliști britanici va dura până când bunăstarea lor „se va subția”. Marea Britanie este dependentă de Uniunea Europeană, în special în domenii foarte sensibile. Economia Marii Britanii este legată de economia Uniunii Europene. Brexit-ul fără un acord de retragere și mai apoi un acord privind relațiile comerciale dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană (diplomația britanică nu a reușit „să disloce” statele membre ale UE pentru relații comerciale viitoare fără „controlul” Uniunii) înseamnă revenirea Marii Britanii la un nivel de dezvoltare anterior, „omul bolnav al Europei”.

Într-un interviu pentru Le Monde, Jean Claude-Juncker a afirmat, cu curaj:
"Cei care mizează totul pe scenariul conform căruia nu vom ajunge la un acord se înşeală. Va trebui să ajungem la un acord. Şi cred că vom ajunge".
Cred că are în vedere faptul că Theresa May va trebui să accepte propunerea Bruxelles-ului inițială. Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală a Uniunii Europene. Este în interesul Marii Britanii să evite revenirea la conflictele anterioare. Are în vedere și o atenționare a conservatorilor radicali conduși de Rees-Mogg. Cei care până acum au împiedicat negocierile prin acțiunile politice interne.

Este vorba, până la urmă, de viața a peste 5 milioane de cetățeni! Peste 3 milioane de continentali care au mers în Marea Britanie pentru muncă și care și-au format acolo familii și 2 milioane de britanici care au venit pe continent la muncă sau și-au stabilit reședința în statele europene. Pentru Marea Britanie este vorba de mult mai mult. Iar asta o spun ei, o parte semnificativă a specialiștilor britanici!

O declarație foarte recentă a Cabinetului britanic lasă loc de interpretări. Adresată liderilor conservatori care au amenințat cu demisii dacă Theresa May va accepta propunerile Bruxelles-ului, declarația arată că May va trebui să accepte ceva chiar dacă pe termen foarte scurt:
Premierul britanic, Theresa May, nu va accepta un acord privind Brexitul care să menţină Marea Britanie pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană după data efectivă a ieşirii din UE, a declarat vineri un purtător de cuvânt de la Downing Street, citat de agenţiile EFE şi Press Association.
Problema frontierei irlandeze este cea care o determină să aibă o astfel de abordare. Ce va accepta? Un stat cu două sisteme vamale, cu antecedente în Asia? Irlanda de Nord în uniunea vamală europeană o perioadă de timp până se va găsi o soluție problemei irlandeze?

Marea Britanie își joacă „cartea”. Deocamdată, Bruxelles-ul nu cedează. Cunoaște „jocul” diplomației britanice. Punerea sub presiune a partenerilor pentru a accepta „propunerile britanice” a fost principiul după care Marea Britanie a acționat de-a lungul timpului. Calculele Brexit ale Marii Britanii în această situație însă sunt pe undeva eronate. Jean Claude-Juncker a mai făcut o precizare care ar trebui să dea de gândit Londrei.
"În orice caz, dacă Irlanda se va afla într-o situaţie în care nu va putea accepta soluţiile propuse, nu vom spune: 'Irlanda este pe primul loc' ", a mai spus Juncker, fără a furniza detalii suplimentare.
Dacă nu va accepta soluția Uniunii Europene, Marea Britanie va constata că „Uniunea Europeană este pe primul loc”! Și atunci va exista un Brexit „dur/tare”.

Cineva, la Londra, crede că Uniunea Europeană va ceda. Se înșeală. Din nefericire pentru milioane de oameni.

Niciun comentariu: