marți, 2 octombrie 2018

Tăriceanu nu a înțeles ce s-a petrecut în Comisia LIBE a Parlamentului European

Vicepreședintele (social-democrat) al Comisiei Europene, Frans Timmermans a avut o reacție destul de dură în urma poziției adoptate de reprezentanții PSD și ALDE în Comisia Parlamentului European pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE). Reacție care confirmă faptul că dezinformările lansate de PSD, ALDE, UDMR și PMP în arena politică europeană nu și-au atins ținta. Toate formațiunile politice prezente în Parlamentul European au informații precise asupra „fenomenelor” care se petrec în România. Statele membre ale Uniunii Europene nu se bazează doar pe ce spun guvernanții români din „gașca” PSD-ALDE, au proprii ambasadori și consuli, au reprezentanți ai presei proprii la București și în restul țării, au informații corecte sau mai aproape de realitate în urma sondajelor care se desfășoară având ca beneficiar instituții străine (nu ca institutele de sondare din România plătite să scoată rezultate favorabile formațiunilor politice). Discursul lui Timmermans a cuprins cele de mai jos:
„Dati-mi voie sa va spun ce nu functioneaza cu mine sub nicio forma dar se intampla de fiecare data. De fiecare data cand exista critici din partea Comisiei asupra anumitor legi catre anumite state membre, cei care apara ce se intampla se ascund in spatele natiunilor si spun: Daca criticati legea, imi criticati tara, natiunea, poporul. Nu e asa, criticam propuneri de modifcari legislative foarte concrete, despre care noi credem ca ar fi pasi inapoi fata de situatia actuala in lupta impotriva coruptiei si in lupta pentru consolidarea justitiei. Pur si simplu nu functioneaza cu mine, de fiecare data cand exprimi o critica, spui ‘imi ataci intreg poporul’. Nu faceti asta, e un semn de slabiciune cand faceti asta, inseamna ca nu aveti alte argumente pentru a combate criticile noastre. Va ascundeti in spatele natiunii dvs., in spatele tarii dvs. Am vazut prim-ministrul facand asta de curand si vad astazi din nou. Nu functioneaza cu mine.
Inca un lucru care nu functioneaza pentru mine. Sa dai vina pe altii, sa spui si altii fac asta, si altii fac asta. Acum vorbim despre Romania, despre lucruri specifice din Romania, eu v-am prezentat unde credem ca exista probleme.
In al treilea rand, de ce ce avem un MCV? Pentru ca la aderare, in 2007, am cazut de acord ca pentru cele doua state care au aderat la UE existau discrepante sau lipsuri in independenta justitiei care trebuiau corectate. Pentru asta exista MCV cu Romania si Bulgaria. Cred in continuare ca este cel mai bun instrument de a ajuta Romania.
(…) In ceea ce priveste protocoalele secrete. Chiar nu-mi dau seama cum pot fi folosite ca o scuza pentru a justifica schimbari in legislatie care ar limita lupta impotriva coruptiei.
Apoi, demonstratiile. Sa vedem care va fi rezultatul anchetei. Dar imaginile le-am vazut cu totii. Cu totii am vazut imaginile si am vazut marturiile oamenilor de dupa. N-ar prea fi oameni pe care sa-i definesti ca huiligani sau oameni care in mod normal ar crea probleme de ordine publica. Au fost protestatari pasnici”, a declarat Timmermans dupa mai multe discursuri ale europarlamentarilor PSD si ALDE care au preluat propaganda de la Bucuresti.
Tăriceanu la Antena 3, unde se simte foarte bine, unde este periat de scame și lăudat de parcă ar fi cel puțin unul dintre marii politicieni ai lumii contemporane, a vorbit în stilul caracteristic. Gol în conținut. Dar gol-goluț! Pur și simplu nu mai vede! O schimbare uriașă între Tăriceanu aflat în PNL, membru important, fost președinte al partidului și fost prim-ministru și Tăriceanu care are partidulețul lui, un fel de copy-paste după PNL dar fără a avea și autenticitatea liberală a PNL, devenit aliat al celui mai retrograd partid din România de la Revoluție încoace. PSD sub conducerea lui Dragnea concurează cu PCR-ul lui Ceaușescu! Este mai apropiat de PMP-ul lui Gheorghiu Dej când „partidul stat” s-a format.
„Sigur că nu e nicio urmă de îndoială în ceea ce mă privește, nu sunt încântat de poziția în care s-a aflat astări România, dar să nu ne mire că după ani de zile în care am exportat scandalul intern în Europa. Pe de altă parte, Comisia Europeană nu este confortabilă cu apariția acestor protocoale, care lovesc statul de drept”
„În fața remarcilor noi putem să facem niște lucruri: în primul rând să spunem că legile justiției nu afectează lupta împotriva corupției, dar, sigur, că nimeni nu cunoaște pe fond modificările legislative făcute în România, nu știu exact ce progrese a făcut țara noastră. Noi trebuie să avem în continuare disponibilitate la dialog, așa cum am discutat cu Comisia Europeană, cu Comisia de la Veneția sau GRECO.
Ar fi de dorit să trecem de la enunțuri de tip general la lucruri concrete. Așa cum ați văzut în această seară, când s-a încercat trecerea discuției la statul de drept, prim-vicepreședintele a trecut la tema corupției. Când s-a discutat despre asta imediat s-a trecut la referendumul pentru familie. Cine nu vede aceste jocuri politice este rău voitor.
Problema este că se apropie alegerile pentru Parlamentul European și mulți parlamentari doresc să își facă campanie electorală. Sunt multe agende individuale, multe interese personale sau de grup și, sigur, că aș putea spune că România a căzut prost din acest punct de vedere.
Nu-mi rămâne decât să regret atitudinea unor europarlamentari români care mint cu mare ușurință, distorsionează situația din România și toate astea pentru interesul lor personal”
În ton cu declarațiile agresive ale infractorului Liviu Dragnea care mai are puțin și propune ieșirea României din Uniunea Europeană.

Tăriceanu nu pricepe că organismele europene privesc România ca un stat membru care s-a angajat să respecte niște reguli pentru a fi membru al UE. Tăriceanu nu pricepe că apartenența la Uniunea Europeană impune respectarea acestor reguli, impune acceptarea lor, conștientizarea necesității de a fi „la fel” ca ceilalți membri ai Uniunii Europene. Nu pricepe că deviațiile României sub orice aspect politic de la regulile UE duc la slăbirea UE. Celelalte state membre nu sunt obligate să suporte mofturile unor politicieni care pun în pericol securitatea celorlalte state membre, în toate domeniile în care securitatea are un rol important: securitatea economică, securitatea socială, securitatea comercială, securitatea frontierelor etc. Termenul „securitate” nu trebuie eliminat pentru că niște infractori și complicii lor aflați la guvernare nu îl suportă. El este folosit de toate statele și i se asigură o atenție deosebită.

Tăriceanu nu ne spune nimic. Susține punctul lui de vedere care este doar al lui. Iar el reprezintă o minoritate politică care, la un moment dat, poate să nu mai fie aleasă în Parlament. El are adevărul lui contrazis de o foarte mare parte a societății. Din nefericire, ca urmare a absenteismului grav de la votul parlamentar din 2016, un individ cum este Tăriceanu și un infractor ca Liviu Dragnea pot influența situația politică din România și pot pune în pericol stabilitatea Uniunii Europene. Tăriceanu nu poate pricepe că Frans Timmermans la asta se referă.

Niciun comentariu: