miercuri, 3 octombrie 2018
Ziua Unității Germane. Alocuțiunea președintelui Klaus Iohannis
Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul evenimentului organizat cu prilejul Zilei Unității Germane
19:05 | 02 Octombrie 2018
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut marți, 2 octombrie a.c., o alocuțiune în cadrul evenimentului organizat cu prilejul Zilei Unității Germane.
„Domnule Ambasador, stimată doamnă,
Excelențe,
Sehr geehrte Damen und Herren,
Doamnelor și domnilor,
Ich freue mich hier zu sein und mit Ihnen gemeinsam einen großen Moment der europäischen Geschichte zu feiern: den Tag der Deutschen Einheit und zugleich den Tag eines Neubeginns in Europa. Es war auch der Startschuss für einen Erneuerungsprozess der Europäischen Union, die durch die vereinten Kräfte der Mitgliedstaaten ihre Handlungsfähigkeit und Solidarität stärken musste.
Denn, wie Konrad Adenauer sagte, «Europas Geschick ist das Geschick eines jeden europäischen Staates».
Mă bucur, domnule Ambasador, să mă aflu aici și să celebrez, alături de dumneavoastră, un moment măreț în istoria europeană: Ziua Unității Germane și, în același timp, ziua unui nou început pentru Europa. Această zi a însemnat și startul unui proces de transformare a Uniunii Europene, care, prin forțele reunite ale statelor membre, a trebuit să își consolideze eficiența și solidaritatea.
Pentru că, așa cum spunea Konrad Adenauer, «soarta Europei este și soarta fiecărui stat european».
Ziua de 3 octombrie are o simbolistică specială nu doar pentru Germania, ci și pentru întregul continent european, prin valorile pe care le întruchipează - pace, unitate și solidaritate. Acestea stau astăzi la baza comunității de valori și de principii democratice din care facem parte împreună.
2018 reprezintă anul celei de-a 28-a aniversări a reunificării Germaniei, 28 de ani de când poporul german și-a realizat visul de a trăi din nou împreună, unit în cadrul aceluiași stat. 2018 este, totodată, și anul în care România celebrează 100 de ani de la făurirea statului modern, un secol de când poporul român și-a îndeplinit dorința Unirii și a învățat care este puterea solidarității.
Minoritatea germană din Transilvania a fost prima care, prin Declarația de la Mediaș, a recunoscut Unirea.
Astfel de lecții de istorie ne arată că unitatea reprezintă o condiție sine qua non pentru progres, atât în plan național, cât și în cadru european.
De aceea, eforturile noastre comune pentru păstrarea unității trebuie să continue. În aceste timpuri în care tendințele de dezbinare devin puternice, noi trebuie să rămânem uniți.
România și Germania împărtășesc o viziune comună cu privire la proiectul european, întărită de spiritul profund pro-european al societăților noastre.
Ne aflăm la doar câteva luni înainte de prima Președinție română a Consiliului Uniunii Europene. Doresc să vă asigur de angajamentul ferm al României pentru consolidarea proiectului european. Deși se prefigurează multe provocări, suntem hotărâți să le facem față și să contribuim la identificarea de soluții eficiente și la consolidarea rolului Uniunii pe scena internațională.
Un moment definitoriu pentru viitorul Europei va fi Summitul de la Sibiu, din luna mai a anului viitor, în cadrul căruia va trebui să găsim împreună o nouă direcție și să identificăm cea mai bună cale de urmat pentru o Uniune mai puternică, o Uniune mai apropiată de cetățenii săi.
În acest context, ne bucurăm să putem conta pe sprijinul Germaniei, care este un reper al construcției europene, și, cel mai important, un partener care ne-a susținut constant eforturile de integrare europeană.
Sunt convins că Președinția română a Consiliului Uniunii Europene va contribui la o și mai strânsă colaborare cu Germania, având în vedere aspirațiile noastre comune.
Doamnelor și domnilor,
Relațiile noastre bilaterale au o natură specială, strategică, bazându-se pe prietenie și încredere.
Ele s-au dezvoltat dinamic, iar dialogul dintre țările noastre este, în prezent, nu numai deschis, dar și intens.
Pe palier economic, Germania este de mulți ani primul partener comercial al țării noastre. Mai mult, Germania a investit în diverse moduri în dezvoltarea economiei românești, contribuind astfel la creșterea competitivității acesteia.
Relațiile foarte bune dintre România și Germania sunt potențate și de legăturile socio-umane deosebite: pe de o parte, minoritatea germană din România și germanii repatriați în Germania, iar, pe de altă parte, comunitatea de români care a găsit în Germania o nouă casă. Aceste legături reprezintă un veritabil catalizator al relațiilor noastre.
Doamnelor și domnilor,
Ziua de 3 octombrie reprezintă o confirmare a faptului că unitatea în acțiune este putere. Învățând din trecut, a sosit timpul să ne unim forțele și să acționăm pentru o Europă a consensului și a solidarității!
Alles Gute zum Tag der Deutschen Einheit! La mulți ani!”
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu