sâmbătă, 6 octombrie 2018

Timișoara, Ludovic Orban, sinteza declarațiilor


Sinteza declarațiilor președintelui PNL, Ludovic Orban în cadrul conferinței de presă susținută la Timișoara – 06 octombrie 2018

Bună ziua,

Reuniunea de astăzi face parte dintr-un șir de reuniuni ale Partidului Național Liberal, pe care le realizăm în fiecare județ al țării și pe fiecare regiune de dezvoltare. În fiecare județ și în fiecare regiune de dezvoltare căutăm să identificăm împreună cu colegii noștri și cu societatea civilă, proiecte importante care sunt fie de interes județean, fie de interes regional, sau unele chiar de interes municipal pe care urmărim să le realizăm. Practic, prin faptul că adoptăm această rezoluție, conducerea centrală a Partidului Național Liberal, și eu ca președinte, ne angajăm răspunderea ca atunci când partidul va ajunge la guvernare va susține punerea în practică a acestor proiecte.

Evident, aici este numai o sinteză a proiectelor pe care le-am identificat în dezbaterile pe care le-am avut. Avem mult mai multe proiecte pe care le urmărim, dar cel puțin aceste proiecte care au fost identificate ca proiecte importante există un angajament între filialele județene din regiunea vest și noi ca si conducere centrală, că le vom realiza. Evident, nu pe parcursul a 20 de ani, ci pe parcursul unui mandat de guvernare.

(Am înțeles că susțineți referendumul) 

În ceea ce privește referendumul, eu ca persoană, am spus că particip la vot. Referendumul este forma cea mai profundă de democrație care permite exercitarea directă a suveranității de către cetățeni. Este forma prin care cetățenii pot sa decidă direct și nu prin reprezentanți asupra problemelor care sunt supuse deciziei cetățenilor.

În primul rând respect democrația și mai ales respect dreptul cetățenilor de a decide în probleme importante pentru societatea românească.

Am spus că voi participa la vot, dar pe de altă parte, spre deosebire de alți lideri politici, am  refuzat să poziționez politic partidul și să-l implic ca partid în acest referendum. Problema este o problemă de conștiința care ține de convingerile intime ale fiecărui om și nu cred că vreun partid politic ar trebui să încerce să folosească acest referendum în interes politic sau electoral.

Îmi pare rău ca alți lideri politici, fie unii care se bat cu cărămidă în piept că sunt mari familiști, gen Dragnea, care e ultimul care poate să devină un susținător corect și cinstit al acestui referendum, dar si de cealaltă parte alții care sunt susținători ai boicotului. Fiecare încearcă să câștige capital politic electoral în mod ieftin dintr-o chestiune în care nu ar trebui să se implice politic.

Este o chestiune în care fiecare cetățean așa cum îi dictează propria conștiința, educația și felul lui de a fi  trebuie sa decidă și să își exprime poziția pe care o are față de această problemă.

Aici nu este vorba de costuri. În momentul în care 3 milioane de cetățeni au inițiat procedura de revizuire a Constituției, iar această inițiativă de revizuire a Constituției a fost adoptată de Parlament. Conform Constituției pentru finalizarea inițiativei  de revizuirea a Constituției este necesar referendumul. Aici nu este vorba de costuri, aici este vorba de proceduri democratice care sunt înscrise în Constituția României si care sunt normale si firești pentru o democrație

(Spuneți-ne câteva dintre ideile care sunt cuprinse în rezoluție. Cele mai importante)

De exemplu, pentru județul Arad sunt menționate obiective importante cum este Via Carpatia, și anume tronsonul de autostradă  Arad-Oradea, modernizarea sălii de sport a Aradului, punerea în valoare a cetăților Șiria-Șoimoș, modernizarea și dezvoltarea aeroportului Arad.  Pentru județul Caraș-Severin realizarea portului cargo, funcțional la Dunăre, la Moldova Nouă. Realizarea domeniului schiabil Semenic, autostrada Lugoj-Calafat, realizarea legăturii rutiere între Băile Herculane și Valea Jiului. De asemene, pentru județul Timiș, ca principale obiective sunt menționate centura Timișoara, autostrada Timișoara-Belgrad, spitalul regional Timișoara, dezvoltarea aeroportului Timișoara.

Evident acestea reprezintă doar o sinteză a obiectelor pe care ne asumăm să le realizam pentru regiunea de Vest.

(Doamna Alina Gorghiu și-a anunțat intenția de a candida la europarlamentare. O doriți pe loc eligibil?) 

Contează mai puțin ce-mi doresc eu.  Contează ce doresc colegii mei. Avem o competiție destul de intensa. Foarte mulți lideri importanți ai partidului, foarte mulți oameni de valoare din partid si-au exprimat intenția de a candida pentru Parlamentul European. Aici noi am adoptat o hotărâre a Consiliului Național, prin care am stabilit un set de criterii după care evaluăm candidaturile.

Fiecare candidat va trebui depună un proiect legat de obiectivele mandatului său în Parlamentul European. Sunt proiecte extrem de interesante care au fost depuse, mi-e și greu să îmi dau seama cum să le punctez.

Partidul National liberal este un partid puternic ancorat în Uniunea Europeană, și de altfel este singura voce care se aude și care este respectată la nivelul instituțiilor europene, evident, alături de vocea președintelui României care este de departe liderul politic cu cea mai mare credibilitate la nivel internațional.

Rezultatul selecției îmi este foarte greu să-l anticipez. Doamna senator Gorghiu este un candidat puternic,  un candidat care are în spate multe atuuri. Vom vedea exact în competiția cu ceilalți pe ce poziție va fi.

(Când vom avea lista finală?) 

15 noiembrie este termenul hotărât în ședința Consiliului Național. Noi începem evaluarea aproximativ în jurul datei de 15 octombrie. Vom termina probabil pe data de 15 noiembrie, iar dacă nu vom termina, vom face o amânare de 2 săptămâni, maxim o luna.

(Dumneavoastră când vă decideți dacă candidați sau nu?) 

Este mai puțin importantă problema candidaturii mele. Eu sunt președinte al Partidului Național Liberal. Sunt desemnat candidat al partidului la funcția de prim-ministru. Pe mine mă  interesează să identificam în fiecare județ, în fiecare regiune să identificăm proiecte importante care să poată să fie incluse în programul de guvernare, pentru care să identificăm surse de finanțare și să  începem să le pregătim, astfel încât în momentul în care ne așezăm la guvernare să știm ce avem de făcut, să nu ne trebuiască 3-4 luni să înțelegem despre ce e vorba.

(În eventualitatea guvernării, cu cine vă vedeți împreună?) 

E prematur să avem discuții. Primele alegeri sunt alegerile pentru Parlamentul European. Ne vom prezenta în alegerile pentru Parlamentul European cu o lista de oameni cu experiența, cu care sa reușim sa reprezentam România și interesele românilor la Bruxelles.

După alegerile europarlamentare avem alegerile prezidențiale în care pentru noi lucrurile sunt foarte simple.  Partidul Național Liberal a hotărât în unanimitate în Consiliul Național al partidului susținerea domnului Klaus Iohannis pentru obținerea celui de-al doilea mandat de președinte al României.

Noi suntem angrenați în acest proiect de a continua practic activitatea domnului Klaus Iohannis ca și președinte al României. Alți actori  politic nu știu ce au de gând și în momentul de față nici nu cred că este foarte important ce gândesc alți actori politici. După prezidențiale, vom vedea.

Pot să vă spun că vom aplica cea mai buna strategie politica, astfel încât sa avem garanția că PSD va fi trimis acasă, daca nu  cumva prin altă parte.

(Cum se va face departajarea la europarlamentare?) 

Nu trebuie să fie o departajare. Sunt niște criterii care se aplică. În baza acestor criterii or să rezulte niște punctaje, evident în baza acestor punctaje se va face diferențierea.

(Ați reușit să primiți rezoluția de clasare în dosarul..) 

Nu! Cum adică dacă ați reușit? E obligația lor să îmi trimită, pentru ca eu am depus sesizarea. După ce primesc rezoluția și văd exact . A fost chemat Dragnea, a fost chemată Dăncilă,a fost chemat secretarul general al Guvernului, a fost chemat Ciamba, Melescanu, toți cei care au fost inițiați în procedura asta de adoptare a unui memorandum care a fost declarat secret de purtătorul de cuvânt al Guvernului, chiar după ședința de Guvern. Vreau să văd exact care sunt temeiurile care stau la baza acestei rezoluții. Sincer, m-a surprins.

(Ați spus că trimiteți PSD-ul acasă sau în altă parte. Unde anume?)    

Nu știu..să se plimbe prin alte țări. Prin China, Costa Rica..

Niciun comentariu: