Președintele Klaus Iohannis:
"Avem Consiliul European și Summit ASEM. Consiliul European a debutat aseară cu o cină informală care nu a dus niciun progres.
S-a discutar despre Brexit, însă din păcate, momentan progresul se lasă așteptat și nu s-a ajuns la niciun acord. Se va negocia în continuare dar optimismul s-a redus. Vom vedea. Eu mă număr printre cei care speră să se ajungă la un acord, măcar la un acord de ieșire ordonată a Marii Britanii pentru a începe alți pași"
A fost convenită posibilitatea prelungirii termenului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană?
"Nu, nu s-a convenit. Este o opțiune deocamdată teoretică. Nu am convenit un nou summit, ci dorim să continue discuțiile".
Prim-ministrul britanic Theresa May are un tratament „preferențial” în presa britanică. The Independent scrie:
„„Theresa May a confirmat că intenționează să ceară UE o perioadă de tranziție Brexit extinsă , în încercarea de a elimina impasul în discuții.
Primul-ministru a dat de înțeles că a ridicat ieri posibilitatea de a avea o perioadă mai lungă de timp în cadrul întâlnirilor cu liderii UE.
Sosind a doua zi la summit-ul Consiliului European de la Bruxelles, doamna May a declarat reporterilor că opțiunea a apărut pentru a prelungi perioada controversată, dar că va fi doar "o chestiune de luni".”
Suntem în fața unei nerealizări a unei convenții privind frontiera irlandeză dar, se pare că mai sunt și alte puncte care nu au fost clarificate.
Să ne uităm la timp. Este deosebit de important. Un eventual acord de ieșire convenit de părți va trebui să treacă de parlamentele Marii Britanii și ale celorlalte 27 de state care rămân în Uniunea Europeană, Parlamentul European, Consiliul European. Timpul se strânge și, deja, se intră în criză. Data de 29 martie 2019 este bătută în cuie. Începând cu data de 30 martie 2019, Marea Britanie nu mai este membră a Uniunii Europene și, cu acord sau fără, va deveni o țară terță. Iar pe insula Irlanda va exista o frontieră. Fie o frontieră „tare” fie o frontieră peste care trecerea persoanelor și bunurilor va avea o reglementare diferită față de frontierele cu alte state terțe.
Theresa May are împotriva sa proprii parlamentari. The Independent scrie:
Perioada - pe parcursul căreia Marea Britanie ar rămâne în totalitate legată de normele UE, fără a participa la actele de decizie ale UE - este extrem de nepopulară cu Brexiteers, care cred că ar face din Marea Britanie un "stat vasal" al blocului.În plus, în acea perioadă, Marea Britanie nu poate negocia și încheia contracte comerciale internaționale de sine stătătoare. Nu poate fi și sub beneficiul dreptului UE și să aibă un alt statut internațional sub aspect comercial.
Se pare că ne îndreptăm spre un Brexit fără acord. Theresa May nu vrea să renunțe la propunerile ei, Uniunea Europeană nu vrea să pună în pericol principiile Uniunii. Este evident o ruptură pe care cineva o va deconta. Leo Varadkar, prim-ministrul Republicii Irlanda și membrii guvernului său au atras atenția că Marea Britanie va fi țara care va avea cel mai mult de suferit în absența unui acord care să reglementeze viitoarele relații comerciale ale Uniunii Europene și Marea Britanie. Cel puțin pe termen mediu și scurt.
Să vedem ce va fi. Dau crezare lapidarului președinte Klaus Iohannis. Deja pun mari semne de întrebare la informațiile formulate de Guvernul Marii Britanii cu privire la Brexit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu