duminică, 7 octombrie 2018

Ludovic Orban, 07.10.2018, declarație de presă

Declarațiile de presă susținute de președintele PNL, Ludovic Orban - 7 octombrie 2018 

Din 1990 nu am lipsit la niciun vot. Am participat la toate alegerile și la toate referendumurile care au fost organizate și particip și la acest referendum pentru că ne-am luptat ca să dobândim dreptul de vot și pentru că dreptul de vot este fundamental în stabilirea direcției națiunii. La acest referendum particip în primul rând pentru că referendumul este instituția cea mai puternică a democrației , prin intermediul căreia fiecare cetățean poate să se exprime direct asupra deciziilor pe care le ia o societate.

Tema referendumului de astăzi este o temă din punctul meu de vedere extrem de importantă, pentru că este vorba despre cum este constituită celula de bază a societății, familia, mai precis inițiativa este de a defini în Constituție modul care era definit în legislație, modul în care se realizează căsătoria, respectiv între un bărbat și o femeie.

Aș spune câteva cuvinte despre modul în care s-a derulat campania atât de o parte, cât și de alta. Resping orice fel de exagerare din partea oricărei părți. De asemenea, deplâng implicarea total neoportună și nesinceră a lui Liviu Dragnea și a PSD-ului în acest referendum și le spun tuturor românilor că acest referendum nu este nici al PSD, nici al lui Liviu Dragnea. Este un referendum care ne privește pe fiecare dintre noi și este un referendum prin care decidem modul în care va funcționa familia, dacă va funcționa sau nu în sensul creștin, în sensul moralei creștine.

Nu cred că cei care încurajează cetățenii să nu meargă la vot fac un bine pentru democrației. Vor urma și alte referendumuri. Poate vom face referendum pentru modificarea Constituției să introducem 6% din PIB bugetul pentru educație. Poate vom face referendum pentru a introduce în Constituție inițiativa cetățenească de integritate în exercitarea funcției publice. Orice fel de campanie care este făcută împotriva exercitării dreptului de vot de către cetățeni, nu face bine democrației. Resping orice politizare indiferent că ea este de o parte sau de alta.

De asemenea, cred că pe orice temă importantă din societate noi nu trebuie să ne stabilim pozițiile în funcție de pozițiile PSD-ului sau ale lui Liviu Dragnea. Dacă Liviu Dragnea se bate cu cărămida în piept că e creștin, asta nu înseamnă că noi trebuie să ne facem musulmani, sau dacă Liviu Dragnea spune că apără pădurile virgine, nu trebuie să punem mâna pe secure să tăiem pădurile virgine. Dacă Liviu Dragnea spune că susține cota unică de impozitare, nu trebuie noi să ne apucăm să susținem cota progresivă de impozitare.  Pe fiecare temă, fiecare cetățean trebuie să raporteze în conformitate cu propriul discernământ, cu propriile convingeri, cu propria conștiință. 

La acest referendum am decis să particip la vot și să votez da, pentru că sunt creștin, sunt un familist convins și pentru că eu cred că trebuie să menținem familia în cadrul credinței și moralei creștine.

(Spuneați că votați din 1990. Cum vedeți lipsa de la vot a președintelui Klaus Iohannis?) 

Nu știu dacă președintele va veni sau nu veni la vot. Nu comentez. Încă nu putem califica că cineva lipsește de la vot la ora asta, se votează astăzi până la ora 21:00.

(Cum vedeți faptul că prezența la urne până în prezent a fost extrem de redusă? ) 

Este dreptul fiecărui cetățean să se raporteze așa cum îi dictează propria opinie, propriile convingeri, să vină sau să nu vină la vot. În ceea ce ne privește pe noi, niciodată nu am făcut astfel de campanii, să aducem oamenii cu arcanul la vot.

Fiecare om este independent. Trăim într-o democrație și este liber să decidă cum se poziționează față de orice fel de alegere și față de orice problemă din societate.

(Credeți că vom avea cvorum până la ora 21:00?) 

N-am cum să anticipez. Am ținut neapărat să fac această declarație, pentru că în mare parte a prins această campanie care a fost derulată că  referendumul acesta e al PSD-ului și a lui Dragnea. Nu e al PSD-ului și a lui Dragnea. Este o inițiativă cetățenească exact cum este și inițiativa fără penali, care a avut la baza semnăturile a 3 milioane de cetățeni români, iar referendumul de astăzi este rezultatul acestei inițiative cetățenești cu care niciun partid politic nu a avut nimic de-a face.

(Iar dacă referendumul nu va fi validat, cine ar trebui să își asume acest lucru?) 

N-ar trebui să își asume nimeni acest lucru. Sigur că pe tot ce pune mâna Dragnea se ofilește, se compromite sau se distruge. Dacă nu se va aduna cvorumul pe această temă în care opinia majorității zdrobitoare a populației este bine cunoscută, pentru că s-au făcut foarte multe sondaje, este vina exclusiv a faptului că Dragnea a încercat să confiște această temă în interes propriu și că a determinat foarte mulți români să nu vină la acest referendum numai pentru a nu-i face un serviciu lui Dragnea.

Niciun comentariu: