Alexander Stubb și Manfred Weber, candidații EPP |
O prezentare, în limba română, a proiectului politic al lui Alex Stubb este aici, pe pagina lui de internet. O recomand. Cred că o mare parte dintre cetățeni o va aprecia. Voi căuta și proiectul contracandidatului său, Manfred Weber, pentru că este bine să știm care sunt punctele de vedere care îi unesc și care sunt cele care fac o diferență între cei doi candidați ai Partidului Popularilor Europeni, din care Partidul Național Liberal face parte. Observ, cu plăcere, că Alex Stubb a avut grijă ca proiectul lui politic să fie tradus și în limba română! Este o recunoaștere a importanței fiecărei formațiuni principale care evoluează în grupul EPP! Iar PNL este una dintre principalele formațiuni politice ale acestui grup politic de dreapta.
Până una-alta, pagina de pe Twitter a lui Manfred Weber este la dispoziție pentru a vedea ce își dorește el și cine îl susține. Acolo apare și președintele PNL, Ludovic Orban cu o declarație de susținere.
O sinteză a pozițiilor celor doi candidați ai EPP pentru președinția CE este realizată de Paul Taylor în Politico. Observ o părere de rău pentru faptul că Manfred Weber are o mai bună susținere pentru a deveni candidatul EPP la președinția CE și de aici un regret (personal!) că CE va avea iar un președinte conservator, după Jean-Claude Juncker. Părerea mea.
„Stilurile contrastante ale concurenților - drept/cinstit versus hipster, cravată de mătase versus tricou negru - reflectă diferențele de substanță.”Cam exagerată comparația, după părerea mea, dar așa vede autorul articolului, în sinteză, diferența majoră între cei doi candidați. În fine.
Weber, membru al uniunii sociale creștine bavareze , este pregătit să tragă PPE spre dreapta cu o agendă de ordine și politică de identitate. Site-ul său personal subliniază credința sa romano-catolică și trâmbițează relevanța valorilor creștine "într-o epocă a congregațiilor bisericești în scădere și a unei secularizări în creștere".Lozinca lui Weber a fost preluată de autor dintr-un interviu dar Politico:
"Sunt un constructor de poduri, acesta fiind unul din mesajele mele principale. Nu vreau să se separe între europeni buni și răi "- Manfred WeberManfred Weber are intenția de a uni toate forțele europene către o mai mare integrare. Dar, sub puterea legii, a ordinii europene, a identității europene. Paul Taylor nu vede cu ochi buni „ordinea”, îi aduce aminte de rigiditatea germană în respectarea regulilor și de aceea are o mai mare apreciere față de poziția lui Alex Stubb pe care îl vede astfel:
"Trebuie să stăm pe baricade și să apăram valorile europene, drepturile fundamentale, libertatea, democrația, statul de drept. Valorile sunt ancora noastră "- Alexander Stubb
În Europa, el spune că va conduce un curs spre centru și va căuta parteneri între centrii liberali, socialiștii de centru-stânga și ecologii Greens.
Acest lucru îl va face compatibil cu mișcarea En Marche a președintelui francez Emmanuel Macron, care speră să-și înființeze propria alianță de mare partid cu liberali pro-europeni și "progresivi" asemănători - cuvântul cheie al momentului.Ajungem cumva la cele două mari curente care se desprind, cumva, din pozițiile diferiților membri ai EPP. Curentul de dreapta, ferm, reprezentat de Manfred Weber și curentul de centru/centru-stânga reprezentat de alte formațiuni politice. De aceea apare aici apropierea lui Alex Stubb, ca poziție politică, de curentul politic pe care Emmanuel Macron vrea să îl impună în viitorul Parlament European și de aici să obțină o poziție cât mai puternică pentru preluarea președinției Comisiei Europene.
Temele Uniunii Europene vor fi raportate la pozițiile politice ale celor doi contra-candidați. Este evident faptul că la Congresul EPP de la Helsinki o linie a politicii viitoare va fi aleasă. Fiind cel mai mare partid politic din PE, există șansa ca acel candidat ales la Congres să preia președinția CE. Dar, viitoarea politică a CE va fi o convenție între toate formațiunile politice cu importanță din viitorul PE! Pentru că unele politici vor avea nevoie de o susținere deosebită în PE plus în Consiliul European.
Trebuie să observ că Emmanuel Macron își dorește un partid politic în PE propriu. Am mai anunțat faptul că deja En Marche a semnat cu diferite formațiuni politice sau cu diferiți lideri cu perspective politice o convenție de acțiune comună în viitorul Parlament European. De la noi, a semnat Dacian Cioloș, în speranța că viitorul partid pe care l-a înființat, Mișcarea România Împreună (MRÎ) va fi validată de Tribunalul București și va putea participa la alegerile europarlamentare. Se pare că și USR care a cochetat cu ALDE european stă „cu arma la picior” ca să adere la formațiunea europarlamentară a lui Macron dacă ALDE european nu elimină ALDE al lui Tăriceanu (condiția imperativă a USR pentru a adera la ALDE european!). Au semnat și democrații italieni ai lui Matteo Renzi, care sunt de centru-stânga dar și conservatorii din Catalonia.
Deși ideile lui Alex Stubb sunt „atrăgătoare”, o analiză a consecințelor lor duce, inevitabil, la compromisuri cu centrul-stânga european. Este chiar mai mult decât centrismul promovat cu insistență de Angela Merkel (care a anunțat, astăzi se pare, că nu va mai candida, în decembrie, la președinția CDU!). Am convingerea (o dorință!) că o mare parte dintre partidele membre ale EPP nu vor fi de acord cu centrismul de stânga pe care îl promovează Alex Stubb.
Oricum, cunoașterea cât mai bună a pozițiilor politice ale celor doi candidați ai EPP nu dăunează, dimpotrivă.
PNL și-a exprimat, deja, susținerea pentru Manfred Weber. La Congres însă, delegații PNL vor avea la dispoziție „arma” principală: votul. Vom trăi și vom vedea cine câștigă alegerile interne la EPP și ne vom putea închipui cum va fi condusă CE dacă va câștiga candidatul EPP poziția de președinte al CE.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu