marți, 2 octombrie 2018

Interviu - Ludovic Orban

Interviu - Ludovic Orban: Tot mai multi pesedisti nu mai vor sa sustina majoritatea’. De ce s-a intors Crin Antonescu?

Ziare.com - Prevederea privind redefinirea familiei supusa acum referendumului a fost adoptata in proiectul intocmit de Comisia Antonescu, dar in 48 de ore, Dragnea si Ponta au determinat rediscutarea si respingerea acelei prevederi, a dezvaluit presedintele PNL Ludovic Orban.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, liderul liberal a aratat ca tot mai putini pesedisti sunt dispusi sa sustina actuala majoritate si pentru coalitie e tot mai greu sa adune majoritatea absoluta.

Liderul PNL s-a referit si la momentul unei motiuni de cenzura, un eventual guvern PNL, dar si la revenirea lui Crin Antonescu in activitatea politica: "e un lider important care a avut forta ca intr-un moment dificil sa puna interesele tarii si ale PNL inaintea intereselor sale. (...) Partidele isi trimit la Bruxelles oameni cu portofoliu de relatii, cu experienta politica".

Cum vedeti dvs situatia politica actuala? 

Este evident ca actuala coalitie a esuat in indeplinirea promisiunilor pe baza carora a obtinut votul, a creat grave dezechilibre economice, a afectat grav imaginea externa a Romaniei si a avut o preocupare obsesiva pentru a-si impune modificarile la legile justitiei si Codul penal pentru a-si rezolva problemele.

Majoritatea zdrobitoare a populatiei isi doreste o schimbare pentru ca realizeaza ca lucrurile se indreapta intr-o directie gresita.

Care schimbare?

Cea mai buna ar fi intoarcerea la popor pentru ca optiunile electoratului sunt profund modificate fata de 2016.

Stiti bine ca pe actuala legislatie, anticipatele sunt practic imposibile. 

Din pacate, este extrem de dificil sa se ajunga la anticipate, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa incercam sa urmarim acest obiectiv.

Majoritatea guvernamentala din Parlament e intr-un proces de reducere a suportului pentru guvern, mai ales in Camera Deputatilor, unde e tot mai greu sa adune majoritatea absoluta. Ca sa-si treaca Codul penal cu 2 voturi peste majoritatea ceruta au avut nevoie de sprijinul minoritatilor, de unde au avut 8 voturi.

Din discutiile pe care le am cu parlamentarii din zona guvernamentala, sunt din ce in ce mai putin convinsi ca vor sa sprijine actuala majoritate.

Si atunci de ce nu depuneti o motiune de cenzura?

Nu poate fi decat una pe sesiune parlamentara si din acest motiv trebuie depusa cand avem suficiente elemente sa consideram ca exista un numar semnificativ de parlamentari din zona majoritatii care ar vota contra guvernului.

Si asta presupune un amplu proces de negociere sau aparitia unei situatii, a unui moment care sa favorizeze ca parlamentarii din arcul guvernamental sa voteze impotriva guvernului.

Traim in aritmetica parlamentara determinata de alegerile din 2016, in care opozitia are doar 32% in Parlament. Pentru a trece o motiune e nevoie de inca 67 de parlamentari, care nu sunt simplu de convins.

Principalul nostru obiectiv pe sesiunea asta e sa punem capat sistemului de putere profund nedemocratic condus de Dragnea. El are la-ndemana guvernul si posibilitatea de a oferi diferite functii catre baronii judeteni obisnuiti sa primeasca drept rasplata diferite pozitii.

Cei din PSD ar trebui sa inteleaga in primul rand ca Dragnea duce partidul spre prabusire. Daca vor intelege, vor actiona in consecinta.

Daca pana la urma PSD va invinge PSD, ce va urma din punctul dvs de vedere in ziua urmatoare caderii guvernului Dancila? 

Orice alta formula de guvernare, mai ales in perspectiva preluarii presedintiei Consiliului UE, e mai buna decat ceva ce avem azi. Nu pot anticipa cum se vor derula ulterioare negocieri, dar ceea ce e azi reprezinta un rau imens pentru tara.

"Orice alta formula" nu e un plan concret, e hazard, e improvizatie.

Planul e ca atunci cand darami un guvern sa fii pregatit sa-ti asumi guvernarea.

Si sunteti? 

In orice moment, in cazul in care se poate genera o majoritate in jurul partidelor din actuala opozitie.

Ati fi de acord ca PSD sa pastreze guvernarea, dar cu un alt premier? 

Nu. PSD este incompatibil cu democratia.

Aveti un program si o echipa, un guvern din umbra? 

Avem un program adoptat in 2015 care e reactualizat. Programele de guvernare sunt promovate in anii electorali. Dar noi ne-am prefigurat prin proiecte legislative solutiile pe care le avem pentru diferite probleme ale Romaniei, de la chestiuni in domeniul fiscal, la administratia locala, de la piata muncii, la domeniul educatiei. Ne aflam in opozitie si deocamdata nu sunt la orizont alegeri.

Dar echipa aveti? 

Sigur, 3-4-5 oameni capabili sa ocupe functia de ministru pe fiecare domeniu.

Aveti un cabinet din umbra, ca in democratiile consolidate? 

Lucrul acesta se intampla nu neaparat explicit, ci implict. Exista oameni care transmit mesajele PNL in fiecare domeniu si intr-un fel fac opozitie om la om cu fiecare ministru.

Cine-l taloneaza pe dl Toader? 

Avem o echipa de la dl Cupsa la dl Predoiu.

Nu i-am mai vazut de luni de zile. 

A fost perioada de vacanta parlamentara.

Dl Toader n-a fost in vacanta, ci, dimpotriva, foarte activ. 

Va amintesc ca PNL a reusit sesizarea Comisiei de la Venetia printr-un lobby intens si cu rezultatele vazute.

Cine-l taloneaza pe dl Stanescu la dezvoltare regionala? 

Sunt parlamentari din comisiile de specialitate. Orice cabinet are o perioada de constructie mai lunga in timp pentru ca exista mai multi oameni cu competente intr-un domeniu si pana la urma il alegi pe cel cu activitatea cea mai laborioasa.

Cine il taloneaza om la om pe ministrul Sanatatii? 

Avem mai multi vectori de mesaj care se manifesta. De la dl Danaila...

In ce fel se manifesta dl Danaila? 

Prin activitatea sa zilnica politica si prin faptul ca face mult bine oamenilor in meseria sa.

Ma refer la manifestare politica, pentru ca despre ea vorbim. 

Prin pozitii publice. Mai exista si dl Busoi care are expertiza. Mai sunt si altii, dar neafirmati, pentru ca suntem intr-un proces de echilibru intre cei nou intrati si cei vechi in PNL.

Faceti pasi pentru unificarea opozitiei? 

Primele alegeri sunt cele europarlamentare, la care fiecare are propriul culoar, conform familiilor politice europene, iar la prezidentiale, PNL a votat deja in unanimitate sustinerea presedintelui Iohannis.

In ceea ce priveste colaborarea la nivelul Parlamentului, am fixat ca obiectiv o comunicare mai buna la nivel parlamentar. Multe demersuri le-am facut impreuna sau le-am sprijinit impreuna.

Ce s-a intamplat la Arad, intre dl Falca si USR e o buna colaborare? 

Sunt exemple fara legatura cu activitatea partidelor la nivel national. Nu cred ca ati vazut la mine atacuri impotriva colegilor din opozitie.

PNL a sprijinit campania "fara penali in functii publice" fara sa incerce sa castige capital din ea. Mai mult, avem in dezbaterea Camerei Deputatilor un proiect care interzice candidatura la presedintie si la Parlament pentru cei care au condamnari.

Noi am aplicat codul de integritate indiferent de importanta politica a liderilor vizati de el, am pierdut primari care nu au putut candida din cauza acestui cod.

Am decis sa sustinem toate demersurile la nivel parlamentar si o eventuala campanie de modificare a Constitutiei pentru a introduce prevederea referitoare la integritatea in exercitarea functiei publice.

La cate procente este cotat PNL in sondaje? 

Nu-mi place sa vorbesc despre procente, dar suntem umar la umar cu PSD, intre 28 si 30%.

La alegeri cat ati avut? 

20%.

O crestere de 8 procente la o scadere de 15% a PSD pe fondul unei guvernari dezastruoase nu e prea putin? 

Nu. Dupa alegeri, PSD s-a dus la 54%, iar PNL la 16-17%, din cauza esecului. Deci o crestere de peste 10 procente nu e mica. Cresterea PNL nu s-a bazat pe reorientarea alegatorilor dezamagiti de PSD, pentru ca un alegator dezamagit nu se reorienteaza inainte de 2 ani.

Iar noi am contribuit la scaderea PSD pentru ca nu a existat zi in care sa nu prezentam adevarul despre anumite masuri, sa nu evidentiem mizeriile pe care vrea sa le faca PSD.

Gardul sediului dvs central, aici in Modrogan, mai are un pic si cade. Daca gardul nu-l faceti, cum o sa puneti tara pe picioare?

Ma bucur ca ma intrebati. Noi nu suntem proprietarii sediului si nu avem voie sa facem nicio interventie. Sediul e in administrarea RAPPS, le-am trimis n adrese, am facut demersurile pentru autorizatia de constructie care a fost emisa, dar nu sta in puterea noastra. Daca am face o interventie, ar fi penal.

Avem promisiunea RAPPS ca lucrarile vor fi terminate anul acesta.

In urma cu 4 ani, in 2014, imi spuneati intr-un interviu ca PNL a pierdut la europarlamentare cel putin 5 procente pentru ca dl Antonescu nu s-a retras la timp, vorbeati de imaginea erodata a lui Crin Antonescu, despre ostlitatea electoratului fata de el. Acum va fi pe lista PNL la europalamentare. L-ati reevaluat? 

Domnul Antonescu si-a depus candidatura si si-a aratat disponibilitatea de a reveni in viata activa a partidului, o decizie pe care o apreciez. E un lider important care a avut forta ca intr-un moment dificil sa puna interesele tarii si ale PNL inaintea intereslor sale.

Deci l-ati reevaluat.

Opozitia condusa de dl Antonescu nu a permis martea neagra, Rosia Montana nu a trecut datorita dlui Antonescu, care a impus si retragerea PNL de la guvernare in februarie 2014 si, mai ales, ideea de unire a opozitiei de dreapta dupa europarlamentare ceea ce dus la victoria dlui Iohannis.

Dl Antonescu a creat USL-ul pe care l-ati respins permanent? 

Asta a fost in 2011, dupa care dl Antonescu a retras PNL de la guvernare, a rupt USL si a facut gesturile de care v-am vorbit.

Dl Antonescu are, presupun, un loc eligibil asigurat... 

Mi se pare normal. Partidele isi trimit la Bruxelles oameni cu portofoliu de relatii, cu experienta politica.

PNL ar fi trebuit sa se reformeze in mandatul dvs, asa spuneati.

Dar suntem in proces de improspatare.

Oare? Credeti ca aducand pe locuri eligibile pe liste figuri controvesate din vechime, ca dl Antonescu sau Blaga, improspatati ceva?

E o imbinare intre cei noi si cei deja acceptati, pentru ca altfel esti acceptat de partenerii de la nivelul UE daca ai fost presedinte de partid sau ministru decat daca n-ai niciun fel de background.

Deci europenii il cer si il asteapta nerabdatori pe dl Antonescu, partas la cele intamplate in 2012 cand toata Europa a sarit pe noi?

Nu punem pe lista dupa cum ne cer europenii. Dar gradul de acceptabilitate in negocierile de la nivelul UE depinde de background-ul politic al parlamentarului. Si interesul nostru, ca partid si tara, este sa avem reprezentanti cu un nivel cat mai ridicat, care se pot impune din dialogul la nivel european.

Carui electorat va adresati dvs cu oferta Antonescu - Blaga? 

Electoratului care intelege ca la nivel european, pentru ca Romaniei sa-i mearga bine, trebuie sa fie reprezentata de oameni care sa fie acceptati, credibili, cu experienta...

Si va intreb din nou, de ce vi se pare ca dupa 2012 dl Antonescu e credibil la nivel european? 

... Si care au capacitatea de a fi activi si in dezbaterile europene. Nu cred ca se poate face o judecata privitoare la lista PNL pentru PE numai prin prisma a doua candidaturi onorabile din partea a doi oameni cu experienta politica, in relatiile internationale si capacitatea de a reprezenta bine Romania la Bruxelles. Trebuie facuta din perspectiva obiectivelor pe care si le propune PNL, a capacitatii lui de a genera decizii care sa angajeze Romania.

La ora actuala, vocea PNL e una dintre putinele care conteaza la nivelul UE, alaturi de a presedintelui Iohannis, care este de departe cel mai apreciat om politic din Romania.

Saptamana aceasta se va incheia cu referendumul pentru redefinirea familiei. Fara voturile PNL, proiectul de modificare a Constitutiei nu trecea, iar referendumul nu ar fi avut loc. Cum pot liberalii sustine o masura atat de conservatoare, total neliberala? 

PNL sustine in mod programatic familia. Suntem parte dintr-o familie politica ce are sustinerea familiei printre obiectivele sale.

Cu toate astea, desi au existat incercari de a determina opozitia PNL fata de acest referendum, decizia a fost sa lasam membrii PNL sa se pozitioneze conform propriei convingeri. Este o chestiune de constiinta.

Asta nu inseamna ca aveti putini liberali printre parlamentarii PNL? 

Au votat modificarea Constitutiei in sensul initiativei depusa de 3 milioane de oameni, un curent semnificativ.

Un curent si mai semnificativ, confirmat de un referendum validat si cu efecte obligatorii, conform CCR, a stabilit ca trebuie sa avem parlament unicameral si 300 de parlamentari. PNL n-a fost la fel de grabit sa le puna in practica. 

Nu suntem de acord cu parlamentul unicameral si pentru asta trebuie modificata Constitutia. Cu 300 de parlamentari am fost de acord si am propus o norma de reprezentare care ar fi dus la 312 parlamentari, fara minoritati.

Aici nu e vorba de a fi sau nu de acord, ci despre a aplica o decizie a poporului, asa cum spuneti ca ati facut cu aceasta initiativa. 

Detinem noi majoritatea? Cand s-a dezbatut codul electoral am propus norma aceea. Sutinem schimbarea normei de reprezentare astfel incat numarul de parlamentari sa fie cat mai apropiat de cel votat prin referendum. Este un proiect de lege initiat de PMP in acest sens, ajuns in comisia de administratie unde parlamentarii PNL au votat pentru.

Dvs ce veti face? Mergeti sau nu la vot? 

Eu voi merge si voi vota in favoarea modificarii. Nu mi se pare decat o transpunere in Constitutie a unui text care exista deja in legislatie.

Daca exista de ce era nevoie? 

Va fi mai dificila o modificare a acestei definitii a casatoriei intre barbat si femeie.

Este un argument foarte conservator pentru un liberal convins. 

Eu am un respect religios pentru drepturile fundamentale ale omului. Din punctul meu de vedere aceasta initiativa nu ingradeste niciun drept. In proiectul de revizuire a Constitutiei al Comisiei Antonescu a fost adoptata aceasta modificare privind redefinirea familiei, dar in 48 de ore, Dragnea si Ponta au determinat rediscutarea si respingerea acelei prevederi.

http://www.ziare.com/ludovic-orban/stiri-ludovic-orban/ludovic-orban-tot-mai-multi-pesedisti-nu-mai-vor-sa-sustina-majoritatea-de-ce-s-a-intors-crin-antonescu-interviu-1532100

***

Ca să fiu sincer, interviul aduce mai mult a interogatoriu dar, este spre bine. 

Sunt de acord cu majoritatea întrebărilor și răspunsurilor. Nu îmi oferă noutăți ci îmi întărește convingeri. Ludovic Orban face politică, consecvent pe linia adoptată la Congresul în care a câștigat președinția partidului, cum se spune, consecvent cu sine însuși.

Din partea jurnaliștilor de la ziare.com nu aveam alte așteptări. Ca imagine generală, întrebările au fost în „alb și negru” iar răspunsurile au avut multe nuanțe de gri, au fost politice (așa cum de fapt trebuie să fie!).

Niciun comentariu: