Transcrierea declarațiilor președintelui PNL, Ludovic Orban, la finalul Biroul Politic Național al PNL, 11 octombrie 2018
Bună ziua!
Am aflat astăzi cu stupoare de un gest de neînțeles al Guvernului României care, la reuniunea Ecofin, Consiliul Uniunii Europene pe Finanțe a acceptat adoptarea formei bugetului Uniunii Europene pe 2019, fără sumele necesare la care România are dreptul pentru plata despăgubirilor pentru cetățenii români care au fost afectați de efectele pestei porcine.
Este ceva incredibil, ca România, care are dreptul conform legislației europene la a obține finanțări pentru despăgubiri din bugetul Uniunii Europene, prin guvernul Dăncilă, să nu solicite aplicarea acestor prevederi care conferă drepturi cetățenilor români.
După cum bine știți, grupul parlamentar al PNL din Parlamentul European a formulat un amendament prin intermediul europarlamentarului Siegfried Mureșan prin care solicităm alocarea a 110 milioane de euro către România, 100 de milioane de euro din FEGA, Fondul de Garantare pentru Agricultură și 10 milioane de euro din fondul de intervenții pentru a avea resursele necesare pentru a putea plăti despăgubirile către cetățenii români care au fost afectați de efectele pestei porcine.
Grupul parlamentar al PNL se va bate în Parlamentul European, în cadrul mecanismului de codecizie, să obțină susținerea din partea Parlamentului European pentru adoptarea acestui amendament la bugetul Uniunii Europene pe 2019, astfel încât să reușim să compensăm gafa monumentală făcută de acest Guvern care și-a dat acordul pentru un buget al Uniunii Europene pe 2019 care nu conține sumele necesare pentru plata acestor despăgubiri.
Îmi este din ce în ce mai clar că acest Guvern nu are capacitatea să facă față exigențelor gestionării misiunii extraordinar de importante pe care o are România începând cu 1 ianuarie și anume, deținerea președinției Consiliului Uniunii Europene pe o perioadă de șase luni.
Din prostie sau din rea-intenție, acest Guvern face rău României aproape la fiecare implicare în funcționarea mecanismelor europene, neavând capacitatea de a obține lucrurile la care românii au dreptul și generând efecte din ce în ce mai proaste pentru cetățenii români.
A doua temă pe care o voi aborda este legată de decizia de astăzi a PNL. După cum bine știți, Partidul Popular European a luat decizia ca în alegerile pentru Parlamentul European să desemneze un candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene din partea Partidului Popular European, candidat care să fie cunoscut din timp, care să fie cunoscut de cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, candidat care să prezinte liniile generale ale programului cu care se prezintă Partidul Popular European, familia politică cea mai puternică din Parlamentul European în care PNL este membru.
Decizia de desemnare a candidatului partidului Popular European la funcția de președinte al Comisiei Europene va fi luată la Congresul PPE de la Helsinki. Astăzi, PNL a luat decizia de a susține la Congresul de la Helsinki candidatura domnului Manfred Weber care este astăzi președintele grupului parlamentar al PPE în Parlamentul European și delegații PNL care vor participa la Congresul de la Helsinki vor vota pentru susținerea candidaturii domnului Manfred Weber.
O a treia problemă pe care o voi aborda, PNL solicită, chiar somează Guvernul să termine prostiile cu finanțarea prin PPP, iluzorie, a autostrăzii Moldova și să solicite Comisiei Europene finanțarea construcției acestei autostrăzi vitale pentru dezvoltarea Moldovei, pentru dezvoltarea economică a Moldovei, pentru conectarea regiunii istorice Moldova la rețeaua de transport europeană, să finanțeze din fonduri europene, așa cum Comisarul European pe dezvoltare regională, Corina Crețu, care este membru PSD le-a arătat-o în repetate rânduri membrilor acestui Guvern.
Soluția de finanțare prin parteneriat public-privat este o soluție care nu va duce la construcția acestei autostrăzi. Odată cu decizia Guvernului PSD de a finanța această autostradă Moldova prin PPP, de fapt, Guvernul a transmis mesajul că nu reprezintă o prioritate realizarea acestui tronson și că nu are de gând să realizeze acest tronson vital de autostradă.
Este clar, prin comunicarea limpede a Comisarului European, Corina Crețu, că acest tronson de autostradă se poate construi din fonduri europene nerambursabile în cadrul programului operațional infrastructură-mediu. Somăm Guvernul să renunțe la decizia păguboasă de a finanța acest tronson de autostradă prin PPP și să depună de urgență solicitare către Comisia Europeană pentru realizarea acestui tronson de autostradă prin intermediul finanțărilor pe fonduri europene pentru că în momentul de față este in curs de realizare studiul de fezabilitate și inclusiv studiul de fezabilitate poate fi finanțat din fonduri europene iar posibilitatea de a finanța studiul de fezabilitate dă practic șansa clară ca acest obiectiv să devină o prioritate a României și să se realizeze efectiv din fonduri europene.
Tot astăzi, Biroul Politic Național a luat decizia de a vota procedura de desemnare a candidaților PNL la funcțiile de primari în municipiile reședințe de județ, în București și în sectoare. Depunerea candidaturilor se va face până la data de 15 noiembrie. Între 15 noiembrie și 15 martie candidații vor intra într-o campanie atât internă cât și în exteriorul PNL. Fiecare candidat trebuie să vină cu un program de guvernare locală care să ofere soluții pentru rezolvarea marilor probleme din fiecare municipiu reședință de județ și de asemenea și cu un plan de campanie. Candidaților care sunt înscriși în cursă în fiecare municipiu reședință de județ nu le este permis să-și atace contracandidații din PNL, acest criteriu fiind unul eliminator. Comunicarea publică a candidaților va fi exclusiv pozitivă, o comunicare în care candidații vor prezenta soluțiile pe care le au la problemele cu care se confruntă locuitorii din fiecare municipiu reședință de județ și din București.
Campania se va încheia în data de 15 martie iar între 15 martie și 15 aprilie se vor efectua sondaje în fiecare municipiu reședință de județ, cu case de sondare care sunt agreate de conducerea națională a partidului iar desemnarea candidaților va fi făcută în conformitate cu procedura statutară, pe baza rezultatelor sondajului de opinie, urmând a fi desemnați candidații care au cel mai bun program de guvernare locală și care, în sondajul de opinie au cea mai mare încredere, notorietate, intenție de vot, corespund profilului agreat de cetățenii localității și au cel mai mare potențial de creștere.
( Criteriul eliminatoriu, interdicția la critici, se aplică și candidaților la europarlamentare?)
Nu este prevăzută în hotărârea respectivă a Consiliului Național. Cunoașteți foarte bine, am spus public că voi aplica cu strictețe litera și spiritul statutului și că nu voi mai tolera niciun atac împotriva PNL, a conducerii PNL, din interiorul partidului, pentru că intrăm în linie dreaptă pentru pregătirea a doi ani electorali în care avem patru ani de alegeri și cei care își imaginează, în interiorul PNL, că pot să facă rău PNL înaintea acestor examene electorale atât de importante fără să suporte consecințele, își fac un calcul greșit.
( Pentru europarlamentare s-a luat vreo decizie...?)
Nu s-a luat nici o decizie. Deci, practic, există candidaturile depuse, 49 de candidaturi, aceste candidaturi vor fi evaluate și în conformitate cu hotărârea Consiliului Național vor fi dezbătute și până la termenul de 15 noiembrie vom stabili candidaturile.
( Au fost toate dosarele validate astăzi?)
Nu s-a validat niciun dosar pentru că nu era procedura de validare dar eu , personal, am studiat toate dosarele depuse și acestea corespund criteriilor care au fost stabilite prin hotărârea Consiliului Național și evident corespund criteriilor statutare.
( Spuneați că nu veți mai tolera, înseamnă de acum încolo? Adică cei care au criticat partidul duminică seara, vor suporta sau nu aceste consecințe despre care vorbiți și ce fel de consecințe vor fi de acum încolo?)
Aplicarea prevederilor statutare. Dar este o temă peste care aș vrea să trecem. Sunt convins că toți colegii mei vor înțelege că este nevoie de fiecare dintre membrii PNL, că membrii PNL trebuie să se angreneze în efortul comun de pregătire a alegerilor și mai ales să se angreneze cu toată forța în bătălia cu PSD.
( Deci despre ceea ce a fost până acum nu se pune problema de sancțiuni?)
Am dat declarații după Biroul Executiv pe tema aceasta.
( Liviu Dragnea dădea de înțeles că oamenii nu au mers la vot la referendum pentru că au fost inhibați de prag. Cum vedeți, pe viitor referendumul să rămână cu prag de validare, să crească pragul, să fie eliminat?)
Nu îi este rușine lui Dragnea? Păi au mai coborât odată pragul de validare de la 50% la 30%, cu un obiectiv clar urmărit, de a demite mai ușor președintele României pentru că știu că niciodată nu vor avea șansa să câștige alegerile pentru funcția de președinte. Este o obrăznicie din partea lui să se facă că nu înțelege că de fapt, foarte mulți români care susțineau familia tradițională, nu au venit la vot pentru că au perceput că este referendumul lui Dragnea și că de fapt, prim modul în care s-a pus întrebarea, Dragnea urmărește să modifice Constituția. Sigur un fake-news care nu avea nicio bază reală dar care a prins, și anume că să modifice Constituția în interes personal. Foarte mulți nu s-au prezentat la vot pentru că au considerat că acest referendum este o mânărie a lui Liviu Dragnea. Să mai vorbești despre prag la referendum după ce ai coborât odată pragul de la 50% la 30%, mi se pare o glumă proastă.
( Dar care ar fi interesul din spatele unei astfel de idei?)
Nu mă întrebați pe mine pentru că eu nu comunic cu domnul Dragnea, nu o fac decât atunci când sunt suficient de calm încât să-i urmăresc declarațiile ca să știu ce nenorociri mai pune la cale.
( Parteneriatul civil, cum se va pozițional PNL ?)
Nu am luat încă în dezbatere, trebuie să vedem despre ce este vorba, să vedem dacă există proiecte pe tema asta. Am auzit că există un proiect pe care m-am și uitat așa scurt, nu pot să formulez o părere. Echipa noastră de la juridic va analiza proiectele și vom prezenta un punct de vedere.
( De data asta PNL va avea o poziție fermă sau o veți lăsa tot așa la decizia fiecărui membru?)
Vom stabili în funcție de cum va arăta proiectul de act normativ.
( Din răspunsul dvs. deducem că aveți ceva rețineri sau poate nelămuriri, cu privire la ce aspecte, mai exact?)
Nu mai fac comentarii pe această temă, vom analiza cu seriozitate ce proiecte legislative există și vom emite propriul nostru punct de vedere.
(Avem o nouă Lege a pensiilor, dacă ați apucat să citiți care sunt posibilele vulnerabilități, posibile avantaje?)
V-am anunțat în urmă cu două săptămâni că am mandatat Comisia de muncă în colaborare cu specialiști din afara partidului care au expertiză în domeniul pensiilor dar și cu organizațiile de pensionari, să analizeze proiectul legii și să formuleze propuneri de îmbunătățire a acestui proiect de lege. Ce pot să vă spun așa în mare, acest proiect de lege nu spune nimic despre pensiile speciale și nu arată nici cea mai mică intenție din partea majorității guvernamentale de a umbla la pensiile speciale. De asemenea, acest proiect de lege nu respectă solicitarea noastră de creștere graduală a punctului de pensie, în conformitate cu prevederile legii care a fost adoptată în mandatul 2005-2008, iar aici, știți foarte bine că am dus o campanie pentru care am strâns peste 500 000 de semnături, pentru creșterea de contribuție la Pilonul 2 de pensii, la 6% și de asemenea, mi se pare că acest proiect de lege nu schimbă mai nimic din lege.
În prima fază intenționau să indexeze pensia numai în funcție de rata inflației dar văd că după protestele pensionarilor și-au revenit. Orice alte puncte de vedere în afară de ceea ce v-am exprimat le vom prezenta după o analiză foarte serioasă a proiectului de lege, făcută de specialiștii partidului, de specialiști cu care colaborăm din afara partidului și după consultarea cu organizațiile de pensionari.
( Ați văzut și dvs. acuzațiile domnului Adrian Țuțuianu, acele înregistrări în care spune despre PSD că este un partid de „maimuțe” și astăzi au fost alte înregistrări despre dl. Liviu Dragnea.)
A spus dl. Țuțuianu, un vajnic membru PSD. Păi dacă a spus dl. Țuțuianu, de exemplu despre Andrușcă , nici nu vreau să-l citez ca să nu mă dea în judecată Andrușcă, să-l dea în judecată pe Țuțuianu, nu pe mine. Cum este posibil ca după ce a exprimat asemenea opinii despre Andrușcă, niciun deputat de Dâmbovița să nu voteze moțiunea depusă de PNL împotriva acestui ipochimen. Asta arată că este o parșivenie maximă, una este părerea PSD atunci când vorbesc liber, fără să fie camere de filmat sau în prezența șefului, altfel vorbesc de față cu șeful și cu camerele de filmat.
Eu cred ca realitatea și părerile reale ale membrilor PSD despre acest guvern, despre miniștrii PSD, despre Liviu Dragnea sunt precum părerea exprimată de dl. Țuțuianu într-un cadru mai liber.
( Cum vă explicați că au fost câțiva parlamentari ai coaliției care au votat moțiunea PNL?)
Mă așteptam să voteze toți. Domnul Varujan Vosganian a fost ministrul Economiei și ministrul Economiei și Finanțelor, a avut două mandate, poate să înțeleagă și mai ales își dă ceama ce catastrofă este acest Andrușcă la conducerea Ministerului Economiei. Eu mă așteptam să voteze toți parlamentarii. Ce-o să facă dacă o să-l remanieze? După ce l-au apărat o să-l remanieze, stau și mă întreb, o să fie pe lista de remaniabili?
( Care este stadiul achiziției sediului din Modrogan? Știu că sunt niște negocieri, discuții…)
Nu știu de unde cunoașteți acest lucru, eu nu am cunoștință despre așa ceva, în momentul de față. Eu am cunoștință de efortul pe care îl facem, și trebuie s-o spun public, pentru că m-am săturat să primesc critici nefondate pentru faptul că nu suntem în stare să ne reparăm gardul de la Modrogan. Deci, gardul de la Modrogan nu poate fi reparat de PNL. PNL a ajutat RAPPS să obțină autorizația de construcție, toate avizele necesare și așteptăm să înceapă lucrările pentru repararea gardului pentru că noi nu putem, ca și chiriași, să avem nicio intervenție asupra clădirilor, a gardului și a celorlalte construcții.
( S-a discutat în ședința de astăzi schimbarea statutului PNL?)
Este o procedură în curs care se va dezbate la primul Consiliu Național. Propunerea de modificare este adoptată de Biroul Politic Național dar pentru finalizarea procedurii este necesar votul Consiliului Național.
( Renunțaserăți la acea propunere de modificare, tocmai de aceea vă întreb. După declarațiile publice a fost o amânare după ce ați avut acea discuție cu președintele României.)
Știți foarte bine că în momentul în care președintele și-a anunțat prezența la Consiliul Național, răspunzând invitației mele, am luat decizia de a nu dezbate la acel Consiliu Național teme care nu reprezentau teme politice importante. Consiliul Național a fost, practic, dedicat relației și colaborării, parteneriatului dintre președinte și PNL.
( La următorul Consiliu Național ați fi dispus să discutați pe lângă statut și doctrina și ideologia pe care se bazează partidul?)
Înainte de a deschide gura, orice coleg de-al meu trebuie să citească statutul PNL. În statutul PNL, programul politic al partidului este moțiunea care este declarată câștigătoare la Congres. Moțiunea declarată câștigătoare la Congres este o moțiune care se întemeiază pe valorile și principiile liberale și care, exact cum sunt toate partidele de dreapta din Uniunea Europeană, conține, înglobează elemente și valori din curentul de gândire creștin-democrat și curentul de gândire conservator, pentru că s-a operat o sinteză a unor valori și principii în curentele liberale de gândire.
Uitați-vă la dreapta europeană din Germania, până la republicanii din Franța, până la dreapta spaniolă, până la dreapta austriacă, practic reprezintă o sinteză de valori și principii liberale cu elemente de creștin-democrație și conservatorism.
( Pentru că în PNL este foarte multă deschidere si foarte multe discuții chiar și contradictorii, din care pot să iasă lucruri constructive, ați sprijinii, pe viitor, crearea unor platforme în interiorul acestui partid, cu diferite nuanțe de liberalism?)
Regula funcționării este că românii trebuie să respecte Constituția și legile țării. Membrii PNL trebuie să respecte statutul PNL, codul etic și regulamentele adoptate în baza statutului, restul sunt povești. PNL este un partid în care există libertate de exprimare, în care există toleranță față de opinii diferite, există o reprezentare largă a multor tendințe de grupuri sociale, pentru că așa sunt partidele moderne. Partidele moderne nu mai sunt partide care sunt organizate strict pentru a reprezenta anumite grupuri sociale cu prioritate, partidele moderne sunt partide care găsesc soluții pentru toate problemele națiunii și așa este PNL.
( Există un proiect de lege al d-lui Geoargian Pop în care spune că cei care divorțează ar trebui să primească un concediu pentru divorț, ce spuneți despre această inițiativă?)
Colecția năzdrăvanii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu