sâmbătă, 11 noiembrie 2017

Catastrofala guvernare PSD-ALDE. Informații clare


O guvernare împotriva românilor cum duce PSD și aliatul său fidel ALDE, nu mai vezi! O catastrofă!

Autorii sunt două personaje sinistre, ambele certate cu legea și cu bunul simț.


  • Scade puterea de cumpărare, sunt afectate toate categoriile sociale. Rata inflației anunțată de BNR ajunge anul acesta la 2,7% față de 0,2% la începutul anului. Este mai mult decât dublă față de 1,2%, cât promitea PSD (Programul de guvernare „Îndrăznește să crezi”).



  • Scade puterea Leului în raport cu Euro, sunt afectate largi categorii sociale. Cursul BNR a ajuns la 4,63 Lei/Euro, nivel apropiat de cel din timpul crizei politice din 2012. Este efectul iresponsabilității Guvernului PSD-ALDE, care a generat neîncredere prin haosul măsurilor fiscale. În ianuarie, la preluarea guvernării cursul era 4,5 Lei/Euro, iar PSD promisese să-l reducă la 4,46 Lei/Euro în programul „Îndrăznește să crezi”.



  • Rate cresc la bănci, sunt afectați toți cei care au contractat un credit. ROBOR la 3 luni, indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile la creditele în lei, a atins 1,8%. În luna ianuarie, același indice era la 0,8%, adică de două ori mai mic! Este efectul advers în urma politicii agresive de împrumuturi contractate de stat, guvernarea fiind incapabilă să colecteze.



  • Prețuri crescute la carburanți, electricitate și gaze! Carburanții s-au scumpit, la pompă, în medie cu 12% (aug vs. noe), iar un plin este cu circa 30 de lei mai scump. Electricitatea s-a scumpit cu 7% în octombrie față de septembrie, și cu 12% față de decembrie 2016. Gazele s-au scumpit cu 6% și există deja semnale grave privind asigurarea necesarului pentru sezonul rece.



  • Îndatorare accelerată a României, fapt care ne afectează pe toți întrucât sunt bani care trebuie returnați! Numai până în 1 septembrie datoria guvernamentală a ajuns la 333 miliarde lei, adică 39,8% din PIB, față de 39% cât promisese PSD pentru tot anul 2017 (Programul „Îndrăznește să crezi”)



  • Investiții zero! În 2017 este cel mai mic nivel al investițiilor cel puțin din ultimii 10 ani (aderarea la UE). În primele 9 luni sunt cu 20% sub 2016, adică la 7,6 miliarde lei (0,9% din PIB). PSD a promis pentru 2017 investiții cu 12 miliarde de lei peste nivelul din 2016, adică 23,8 miliarde lei, adică 3% din PIB (Programul „Îndrăznește să crezi”)



  • Investițiile private scad drastic, numai în primele 9 luni ale anului (față de anul trecut), s-au diminuat cu aproape 20%!



  • Deficit bugetar aproape dublu față de 2016, fapt care invalidează fără drept de apel toată retorica PSD-ALDE în raport cu fostul Guvern. După primele 9 luni din acest an, deficitul a ajuns la minus 0,8% din PIB (6,8 miliarde lei) față de minus 0,4% din PIB (3,6 miliarde lei), lucru absurd în condiții de creștere economică. Pentru a se încadra în 3% deficit la finalul anului, PSD a tăiat brutal la rectificare din puținii bani prevăzuți pentru investiții în 2017 (minus 10 miliarde lei). Comisia Europeană estimează pentru 2018 și 2019 deficite de peste 4%!



  • Creștere economică exclusiv din consum! În ciuda retoricii mincinoase a PSD-ALDE, actuala creștere economică de peste 5% este efectul stimulării iresponsabile a consumului, lucru confirmat și de analizele BNR (https://goo.gl/PYXKMP ). Consumul trebuia dublat de investiții masive pentru a economia să nu intre în colaps.




Practic, PSD a turnat benzină peste un foc de paie, fără a avea lemnele necesare pentru a întreține focul pe mai departe. În plus, îi respinge pe toți cei care îi oferă lemnul de care are nevoie, adică pe investitori, prin haosul fiscal generat.


  • Dezastru în colectarea veniturilor la buget, paradox total în privința TVA! Pe fondul creșterii economice bazată pe consum de peste 5%, colectarea TVA (principala taxă pe consum) este o catastrofă. La 9 luni, au fost aduși la buget 38,9 miliarde lei (2017) față de 39 miliarde lei (2016), adică 4,7% din PIB (2017) față de 5,1% din PIB (2016). Situația e similară și la colectarea accizelor. PSD promisese pentru 2017 venituri la buget din TVA de 57,8 miliarde lei, adică 7,1% din PIB. (Programul „Îndrăznește să crezi”)



  • Exportăm bunăstare, fără să beneficiem. Efectul advers al creșterii prin consum se traduce în dezechilibrarea balanței comerciale a România (importuri vs. exporturi). La 9 luni din 2017, importurile au fost cu 8,8 miliarde de euro mai mari decât exporturile, raportat la aceeași perioadă din 2016! Adică, deficitul balanței comerciale a crescut cu 28%!



  • Sacrificarea investițiilor locale, bani luați cu japca de la autoritățile locale -  circa 2 miliarde de euro. Sunt puse pe butuci exact autoritățile locale care sunt motoarele de dezvoltare, care au generat condiții pentru atragerea de investiții și crearea de locuri de muncă. Este un jaf direct din banii care aparțin comunităților locale, bani proveniți din taxele plătite de angajați, care urmau a fi reinvestiți în bunăstarea comunităților respective (străzi, pasaje, apă/canal, școli, centre medicale, etc). Este un jaf și pentru că Guvernul PSD-ALDE spune că atrage global aceeași bani de la salariați, dar prin artificiul creat prin Codul fiscal taie din cota care revenea primăriilor. PSD a promis că 100% din impozitul pe venit va rămâne autorităților locale (Program de guvernare PSD – Grindeanu)



  • Tăierea pensiilor - furt de proprietare, prin reducerea contribuției la Pilonul 2 de pensii. 7 milioane de români vor avea pensii mai mici cu 20-30% (proiecții funcție de evoluția salariului mediu). Este efectul diminuării cotelor de contribuții de la 5,1% în prezent, la 3,7%, în timp ce angajamentul statului român era creșterea la 6%. În mod nominal, sumele virate lunar la Pilonul 2 / angajat scad cu aproximativ 12%. 


Mai îndrăznești să crezi?!

PNL, dar și alte formațiuni politice, prezintă această situație a „realizărilor” la guvernare a repetenților de mai sus. Cu repetenți în frunte, cum naiba să iasă bine?

Niciun comentariu: