vineri, 24 noiembrie 2017

Dezastrul continuă. Se renunță la fonduri europene pentru agricultură


În Parlament, în ședința plenului pentru dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură, primul ministru Mihai Tudose a prezentat o situație absurdă: „Cornul Abundenței” s-a revărsat peste români și le umple buzunarele!

Lumea ascultă, lăcrimează recunoscătoare că „partidul” are grijă de soarta ei și ... cam atât. Când merg la piață, plătesc oul cu peste 1 leu, dau pentru pâine cu un leu mai mult, nu se mai ating de carne pentru că „este dăunătoare”, nici de legume pentru că sunt scumpe, fac cură de slăbire planificată îmbărbătați de reclamele Tv de la posturile care prezintă, aproape excesiv PSD și ALDE în emisiuni laudative.

În spate, acolo unde lumea nu prea intră să vadă ce fac cei din PSD și ALDE în „bucătăria guvernării” se petrec lucruri ciudate. Bine, recunosc că puțină lume are răbdarea să înțeleagă că aceste ciudățenii se vor regăsi în bănuții pe care îi primesc la salariu, la pensie, în ajutorul social. Puțină lume pricepe că bănuții vor deveni foarte-foarte „ușori”, ca să acopere „greutatea” unui euro sau dolar va fi nevoie să punem un purcoi de lei! Acum se merge, victorios, către un 5 lei pentru un euro. O nouă inflație cauzată de dezechilibrele majore provocate economiei de actuala guvernare PSD-ALDE se pare că a început.

Europarlamentarul Daniel Buda este cu ochii pe  agricultură. Și scoate în evidență tocmai o porcărie a Guvernului Tudose. Mai sunt porcării, dar nu le poți pune pe toate odată.

Guvernul PSD-ALDE, un adevărat terminator al fermierilor și al instituțiilor din sectorul agricol!

Cheltuirea iresponsabilă și deșănțată a resurselor publice a secătuit atât de mult bugetul național încât și puținele investiții rămase în picioare din domeniile vitale și necesare atragerii de fonduri europene  sunt retrase. Goana disperată de a face rost de fonduri pentru a-și acoperi pomenile electorale au determinat guvernarea PSD-ALDE să sacrifice programul care prevedea cadastrarea gratuită a terenurilor și să retragă cele 2 milioane de lei puse la dispoziția OCPI și a primăriilor. Acest program, și așa destul de dificil de implementat, era absolut necesar pentru ca fermierii români să beneficieze de fonduri europene și plăți directe după anul 2020.

Retragerea finanțărilor din domeniu, apreciindu-se că procesul de cadastrare se va face doar din fonduri europene, demonstrează incompetența și iresponsabilitatea acestei guvernări. Fondurile europene accesibile în acest domeniu trebuie să fie complementare celor naționale și nicidecum unice. Și așa sumele necesare cadastrării la nivel național sunt mult mai mari decât cele care pot proveni din fonduri europene. Întotdeauna utilizarea acestor fonduri în diverse domenii sunt privite ca și complementare în vederea satisfacerii nevoilor naționale.

Îi solicit public Ministrului Dezvoltării, Paul Stănescu, să retragă proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede stoparea subvenționării pentru perioada 2018-2022 a lucrărilor de cadastrare gratuită, măsură prin care se taie sume în cuantum de peste 2 miliarde de lei deoarece, în mod cert, se va îngropa sectorul agricol și fermierii români. De altfel, în cursul săptămânii viitoare, îl voi informa pe Comisarul pe Agricultură, domnul Phil Hogan despre această situație, solicitându-i totodată un punct de vedere.

Paul Stănescu, Olt

Niciun comentariu: