luni, 13 noiembrie 2017

Europa Apărării


Agerpres. UE avansează spre relansarea unei "Europe a Apărării"

În cadrul unei ceremonii la Bruxelles, miniștri ai apărării și de externe din statele membre care participă la această "cooperare structurată permanentă" (CSP) trebuie să semneze un set de 20 de angajamente pentru dezvoltarea unor programe de armament sau facilitarea punerii în aplicare a unor operațiuni externe.” - Agerpres

România are la Bruxelles miniștrii de externe și ai apărării, Meleșcanu și Fifor, pregătiți să semneze angajamentele în numele României, alături de miniștrii celorlalte state membre UE care au decis să facă pasul către o „Europă a Apărării”.

Este o Europă fără Marea Britanie. Brexit-ul, alegerea lui Trump în SUA, anexarea Crimeei, războiul din estul Ucrainei, valul de refugiați au oferit motivările necesare pentru a se lua serios în considerare ideea Comunității Europene de Apărare. Prevăzută în tratatele constitutive însă nerealizată din cauza opoziției vehemente a Marii Britanii dar și a altor state membre ale UE care au considerat că le este afectată suveranitatea.

Articolul din Agerpres este lămuritor.

M-am dus la prietenii noștri din Marea Britanie. La cei de la Sunday Express. Sunt anti-UE „cu spume”.

Imagine de la Sunday Express

Trebuie să observ că britanicii de la Express sunt corecți în informare. Sunt corecți și pentru că evenimentul este prezentat și sub aspectul intereselor britanice. Veteranii britanici au sesizat că o Armată comună europeană va pune Marea Britanie în inferioritate, ca țară terță a UE!

Vom afla mai multe în timp. Deocamdată, rețin faptul că MApN desfășoară mai multe programe multi-anuale ce privesc nu doar dotarea cu armament și tehnică de luptă modernă (americană, germană, franceză, olandeză etc.) concomitent cu aducerea în România a producției unor mijloace tehnice de vârf în domeniul militar, ci și dezvoltarea cercetării în domeniul militar astfel încât industria românească să aibă acces la mai multă informație tehnică necesară pentru concurența pe plan internațional. Nu este rău. Mă gândesc și la faptul că programele militare românești declanșate în acest an sunt complementare proiecțiilor privind „Europa Apărării”. Mai ales că proiectul european are în vedere, în mod special, o producție europeană pentru apărare, de la armament la tehnică de luptă astfel încât armatele statelor membre să fie cât mai integrate într-o idee comună de apărare.

Pe bucăți, „Europa Apărării” se dezvoltă. Recomand lectura acestui comunicat „Uniunea Europeană intensifică eforturile de îmbunătățire a mobilității militare” din 10 noiembrie 2017 ce privește infrastructura de transport europeană destinată asigurării mobilității forțelor europene de apărare.

Pentru toți cei care doresc o mai bună informare recomand acest articol, de astăzi: FOTO România și alte 20 de țări UE au semnat scrisoarea pentru relansarea apărării europene, la 65 de ani distanță de la eșecul Comunității Europene a Apărării.

Și ultima observație.

Statele membre ale Uniunii Europene au statut diferit sub aspectul politicii de apărare. În cadrul Uniunii Europene avem state neutre, din punct de vedere militar: Austria, Irlanda, Finlanda și Suedia. Nu sunt membre NATO. Sunt însă membre ale Uniunii Europene iar proiectul „Europa Apărării”, parte a Uniunii Europene, le acoperă, fără a permite „unor” state vecine să se opună proiectului european. Vorbim de un câștig la nivelul securității și apărării europene fără a „încălca” alte convenții internaționale.

Niciun comentariu: