miercuri, 8 noiembrie 2017

Siguranța alimentară și sănătatea românilor este în pericol

Vicepreședinte PNL,  Adrian Oros, Vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților a transmis un comunicat de presă prin care dorește să atragă atenția asupra unor aspecte absolut scandaloase comise de guvernul PSD-ALDE nu doar prin manipularea profesiei de medic-veterinar ci prin „libertățile” pe care le oferă în domeniu astfel că siguranța alimentelor de natură animală dispare. Ce vom mânca mâine? Ce fel de cărnuri punem pe masă? Din moment ce medicul veterinar poate dispare din procedurile de protecție a consumatorului?

În data de 5 octombrie a.c., a fost emisă Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr.70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar, sub pretextul transpunerii in legislația națională a prevederilor Directivei UE 55/2013. Dar alături de aspectele Directivei care trebuiau transpuse, Guvernul PSD-ALDE, prin Ministerul Agriculturii  si Dezvoltării Rurale si conducerea ANSVSA, a adus și alte modificări ale Legii nr 160/1998 care sunt abuzive și pun în pericol siguranța alimentară și sănătatea publică.

Concret, OUG70/2017 a fost emisă având avize negative de la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației Nationale si Ministerul Justiției. De asemenea, Ordonanta  a fost promovată în data de 5 octombrie 2017, la o zi diferență după ce Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate referitoare la  articolele din Legea nr 160/1998, pe care acest act o modifică.

Ce este mai criticabil este faptul că în data de 7 noiembrie, majoritatea PSD -ALDE din Senat a adoptat această Ordonanță abuzivă și neconstituțională, cu avize negative, aducând și amendamente care nu fac decât să producă mai multă confuzie în modul de exercitare și organizare a profesiei de medic veterinar.

Mai mult, ca prin minune, Legea nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar, a fost transformată, cu intenție și rea-credință, din lege organică, în lege ordinară de către Comisia pentru Agricultură a Senatului, pentru a facilita votarea favorabilă.

Astfel, prin adoptarea acestui act normativ, majoritatea parlamentară PSD -ALDE și actualii guvernanți aduc prejudicii majore profesiei de medic veterinar din România,  singura profesie care deţine competenţe obţinute în urma studiilor, de a examina un animal, de a pune un diagnostic, de a prescrie şi utiliza produsele medicinale veterinare și care are și responsabilitatea acestor acțiuni.

De asemenea, ordonanța va produce grave disfuncționalități și abuzuri în comercializarea si utilizarea produselor de uz veterinar (pentru că oricine poate vinde și administra medicamente animalelor, fără diagnostic, fără prescripție medicală și fără o evidență clară), crescând  astfel riscurile privind prezența rezidurilor medicamentoase în produsele de origine animală cu consecințe grave asupra aspectelor de siguranță alimentară și sănătate publică.

Niciun comentariu: