marți, 28 noiembrie 2017

BNR răspunde, foarte civilizat, prim-ministrului Mihai Tudose

Când nu ai cunoștințele necesare, când nu citești legile, când nu ai suficientă educație pentru a înțelege ce citești, te comporți ca prim-ministrul Mihai Tudose. O dai în bară, în public și cu public la una dintre televiziunile specializate în dezinformare și manipulare. O numesc aici pe „Antena3”, păstorită de răspopitul Gâdea Mihai.

Pe subiectul „creșterea euro”, prim-ministrul Tudose declară: „Eu am o parte din explicații, pe de altă parte, vă recomand să vorbiți cu Banca Națională, care ar trebui să fie un pic atentă la aceste lucruri. Banca Națională poate și trebuie să intervină pe aceste lucruri, nu a făcut-o.Agerpres.

Și pentru a împlini o vorbă românească cu „destul și fudul”, Mihai Tudose se dă mare în fața unor telespectatori căzuți în admirație până la leșin.

Vorbim de separarea puterilor în stat, am tot tras semnale de alarmă cu ce se întâmplă în sistemul bancar. Eu cred că va trebui să avem și o discuție foarte serioasă cu Banca Națională despre ce se întâmplă și cam care ar trebui să fie rolul Băncii Naționale. Nu putem interveni ca Guvern peste Banca Națională. (...) Fiecare este în dreptul lui, va trebui să avem o discuție foarte serioasă.

Este tare omul, nu?!

Ei bine, a venit și invitația Consiliului de Administrație al BNR. Pe site-ul BNR există comunicatul de mai jos:
28.11.2017
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, întrunit în ședința din 27 noiembrie a.c., a luat act de declarațiile publice ale domnului Mihai Tudose, Prim-ministru al Guvernului României, în legătură cu activitatea Băncii Naționale.
În continuarea bunei colaborări instituționale existente, Consiliul de Administrație al BNR își exprimă dorința de a avea o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, pentru discutarea evoluțiilor economice și financiare actuale.
BNR menționează că mandatul băncii centrale presupune informarea cu regularitate a Parlamentului, Administrației Prezidențiale, Guvernului și a opiniei publice în legătură cu activitatea sa. În acest sens, BNR publică Raportul anual de activitate, Rapoarte trimestriale asupra inflației, Rapoarte semestriale de stabilitate financiară și Minute de politică monetară după fiecare decizie a C.A. al BNR, toate aceste documente prezentând în mod transparent activitatea băncii centrale, în corelație cu evoluțiile economice și financiare interne și internaționale.
BNR își îndeplinește obiectivele și atribuțiile pe baza prevederilor Legii 312/2004 și a articolului 130 din  Tratatul privind funcționarea Uniunii, care conferă independență instituțională și funcțională băncii centrale, pe fondul unui dialog permanent, devenit tradițional, cu Ministerul Finanțelor Publice și cu alte instituții ale statului.
Dialogul are în vedere echilibrarea mixului de politici macroeconomice, al cărui rol este esențial pentru menținerea stabilității financiare și pentru întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse.
Este destul de clar mesajul. Îl invită pe marele economist și finanțist de talie mondială, Mihai Tudose, la o discuție și, cum este elegant, îi arată și unde să citească pentru a putea înțelege, cât de cât, cu ce se ocupă Banca Națională a României.

Poate nu ar strica o lectură a celor de la PSD care îi cântă lui Tudose în strună a unor materiale de specialitate publicate fie într-o anumită parte a presei, fie în comunicatele de presă sau intervențiile politice ale unor specialiști ai opoziției. Ar putea observa, cu mare-mare ușurință, că autorul harababurii este el și politica pe care o face, nu BNR.

Sunt curios ce va spune mai târziu.

Niciun comentariu: