sâmbătă, 25 noiembrie 2017

TVA 0% la vânzarea de locuințe, imposibilă


Una din marile minciuni PSD-iste din campania electorală a anului 2016 se referă la TVA 0% la vânzarea de locuințe. Nu doar că era imposibil de aplicat, reglementările europene adoptate de România nu pot fi înlocuite de reglementări interne decât cu încălcarea prevederilor Constituției. La art. 148 alin. (2) din Constituție avem norma imperativă.

Art. 148, Integrarea în Uniunea Europeană

(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Mai mult, la alin. (4) se prevede

(4) Parlamentul, Președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actul aderării și din prevederile alin. (2).

Senatorul Alina Gorghiu (PNL), care știe „legea”, atrage atenția asupra imposibilității punerii în practică a promisiunii infractorului Dragnea și inculpatului Tăriceanu (care sunt paraleli cu legea!) tocmai din cauza reglementărilor europene pe care nu avem cum să le încălcăm. Comunicatul de presă este mai jos

TVA 0% la vânzarea de locuințe, promisiunea PSD imposibil de aplicat

Cu PSD la guvernare, fiecare zi care trece năruie speranțele românilor către o viață mai bună. Un bun exemplu este și ignoranța social-democraților privind legislația UE de care a dat dovadă atunci când a promis TVA 0% pentru vânzarea locuințelor. Consiliul Legislativ precizează foarte clar în avizele emise faptul că, potrivit art. 99 alin (1) din Directiva 2006/112/CE "cotele reduse de TVA se fixează ca procent din baza de impozitare, care nu poate fi mai mic de 5%”.

Asta nu a contat însă pentru PSD atunci când și-a etalat programul de guvernare în care a precizat: "Vom extinde cota 0% de TVA pentru vânzarea de locuințe, publicitate şi pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 martie 2017".

În plus, conducerea PSD, în încercarea de a ascunde problema, a elaborat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal și a solicitat forurilor europene o derogare. Răspunsul sosit de la Bruxelles a fost negativ, conform celor declarate recent de către un oficial al Ministerului de Finanțe.

Regretabil este că asemenea iluzii vândute de PSD românilor se răsfrâng nu doar asupra celor care au avut încredere în ei, ci lovește și în sectorul construcțiilor"Bunăstarea" promisă de PSD a pus în așteptare mulți tineri interesați de beneficieze de TVA 0% la achiziția unei case și a dat avânt dezvoltatorilor imobiliari să construiască imobile aproape de aceste limite. Acum însă, perspectiva pentru aceștia este tristă și se accentuează în condițiile în care plafonul legiferat de 450.000 de lei, pentru care TVA este 5%, nu mai este echivalentul a 100.000 de euro din moment ce leul înregistrează scăderi spectaculoase de la zi la zi la alta. În plus, și dobânda ROBOR, dobânda de referință pentru sistemul bancar, a crescut de aproape 3 ori de la 2,2%, în timp ce în noiembrie 2016 a fost de 0,81%.

În consecință, solicit executivului PSD să explice de ce au omis documentarea legislativă europeană înainte de a introduce și această măsură, inaplicabilă, în programul de guvernare?

Totodată, solicit guvernului să prezinte ce soluții are în vedere pentru a veni în sprijinul celor care au investit în construcția de imobile, în baza acestei promisiuni.


Alina Gorghiu

Senator PNL

Pentru cei care au crezut în promisiunile PSD, atât cumpărători cât și dezvoltatori imobiliari, momentul adevărului este sumbru. Nici ei nu au știut reglementările europene, nu au știut prevederile Constituției, s-au luat doar după vorbe. Au investit pe baza promisiunilor de campanie ale PSD iar acum vor suporta pierderile.

Pun acest comunicat de presă pentru că se adaugă altor pagube provocate unei populații puțin instruite care fie au votat cu PSD și ALDE fie nu au votat în speranța că vor câștiga cei de la PSD și ALDE pentru a beneficia de materializarea promisiunilor. Cu observația că spun celor apropiați că ei nu s-au mânjit să voteze cu „comuniștii”!

Niciun comentariu: