luni, 27 noiembrie 2017

Decizii și reacții la ședința Biroul Executiv al PNL de astăzi


România în Beznă! PSD și ALDE Fură Curent!Atacarea la CCR a hotărârilor Parlamentului care au constituit comisia specială pentru coduri și pentru legile Justiției  și sesizarea Comisiei de la Veneția ref legile Justiției


Ludovic Orban: Bună ziua, Biroul Executiv Național al PNL a luat astăzi câteva decizii.

Am hotărât atacarea la Curtea Constituțională a hotărârilor Parlamentului care au constituit comisia specială pentru coduri și pentru legile Justiției.

De asemenea am decis să mandatăm Comisia Juridică a Partidului Național Liberal să pregătească sesizarea Comisiei de la Veneția ca urmare a faptului că Birourile permanente reunite, majoritatea din birourile permanente reunite au hotărât să respingă solicitarea Partidului Național Liberal ca Parlamentul în ansamblul său să sesizeze comisia de la Veneția privitor la modificările la legile justiției, o solicitare pe care PNL a făcut-o ținând cont și de poziția exprimată la nivelul Comisiei Europene prezentată în raportul MCV.

Am mai luat câteva decizii, în ceea ce privește sesizarea la Curtea Constituțională domnul deputat Gabriel Andronache, prezent lângă mine vă va prezenta care sunt argumentele noastre, temeiurile de neconstituționalitate pe care le considerăm.


Ministrul de Interne, convocat la Parlament de PNL și echipă de lucru a PNL pe Bugetul pe 2018


De asemenea am luat decizia de a convoca ministrul de Interne ca urmare a gravelor pericole create de Ministerul de Interne față de demonstranți. Domnul prim– vicepreședinte, Iulian Dumitrescu, care este liderul grupului de la Senat vă va prezenta exact demersul nostru.

De asemenea, am hotărât constituirea unei echipe de lucru, care să pregătească poziția Partidului Național Liberal față de proiectul de lege al bugetului de stat, chiar dacă nu a fost adoptat. După informațiile noastre PSD încearcă să introducă pe ușa din dos proiectul de lege al bugetului de stat, fără dezbateri în cadrul societății și să îl treacă pe repede înainte. Din acest motiv am constituit o echipă coordonată de senatorul Florin Câțu, vicepreședinte economic al PNL pentru a stabili poziția partidului față de Lega bugetului de stat.

Ca urmare a fugii senatorilor PSD din sală la votul de săptămâna trecută pe legea Pleșoianu, anti-societate civilă, Partidul Național Liberal a hotărât să reacționeze. Vom susține categoric respingerea acestei inițiative și vom organiza o întâlnire amplă cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale pe date de 5 decembrie începând cu orele 15.00.

De asemenea, vom solicita în Camera Deputaților, am luat decizia să solicităm, ca urmare a epuizării raportului, respingerea ordonanței privind contul special pentru plata TVA-ului.

Aici aș vrea să fac câteva precizări: 

  • Cei care au depus foarte multe amendamente trebuie să știe un lucru că este imperios necesar ca această ordonanță să fie respinsă pentru că dacă ea nu va fi respinsă de Camera Deputaților care este camera decizională, ordonanța de urgență rămâne în vigoare, ori, rămânând în vigoare ea va genera obligații pentru toate companiile privitoare la introducerea contului special pentru plata TVA-ului (USR a introdus, după cum spun ei, 5000 de amendamente!).



  • De asemenea, vă anunț că am decis data organizării practic a Congreselor ultimelor organizații speciale care mai au de ținut congrese în Partidul Național Liberal: 

- Congresului Organizației de Femei a PNL va avea loc în data de 16 decembrie, începând cu orele 11.00, iar 
- Congresul Organizației Persoanelor de Vârsta a Treia va avea loc în data de 15 decembrie începând tot cu ora 11.00 tot la Palatul Parlamentului. 

Dau cuvântul domnului Prim-vicepreședinte, domnul Iulian Dumitrescu.


Iulian Dumitrescu: Bună ziua, la sugestia domnului președinte Orban, m-am angajat în fața Biroului Politic Executiv ca din funcția mea de președinte al Comisiei de Apărare din Senat să o convoc mâine la ședință pe doamna ministru de Interne, Carmen Dan să ne spună și nouă cine a luat decizia stupidă de aseară să vedem jandarmi călare printre manifestanți, femei, copii și tot ce ați văzut și dumneavoastră. Dacă doamna ministru Carmen Dan a luat decizia aceasta, Partidul Național Liberal o să îi ceară de urgență demisia, dacă doamna ministru, Carmen Dan nu a știut  și șeful Jandarmeriei a luat această decizie o să procedăm în consecință. Vă mulțumesc!


Jurnalist: au mai fost cu cai la proteste și în urmă cu trei săptămâni.

Ludovic Orban: De ce nu au fost și la protestele de la ordonanța 13?

A fost o măsură excesivă care a pus în pericol integritatea fizică a cetățenilor români care au manifestat pașnic în seara de duminică. Este o măsură care, din fericire, nu a provocat nicio consecință, dar care putea să provoace consecințe extrem de grave pentru cetățenii români.

Punerea în pericol a integrității fizice a siguranței cetățenilor români este o faptă gravă peste care nu se poate trece și cineva trebuie să răspundă pentru ceea ce s-a întâmplat, din acest motiv am luat această decizie de a convoca ministrul la Comisia de Apărare din Senat.


Îi dau cuvântul domnului Gabriel Andronache pentru a vă prezenta temeiurile pentru atacul la Curtea Constituțională.

Gabriel Andronache: Vă mulțumesc, Partidul Național Liberal a decis să atace la Curtea Constituțională hotărârea de constituire a Comisiei care se ocupă de avizarea sau de elaborarea unor proiecte de legi pe chestiuni legate de domeniul Justiției sau pentru punerea în acord a codurilor cu deciziile Curții Constituționale.

Există o motivație foarte simplă pentru care am decis să sesizăm Curtea Constituțională și anume aceea că în opinia noastră, Comisia comună specială a fost constituită în mod special eronat cu încălcarea dispozițiilor regulamentului ședințelor comune. 

Dacă veți parcurge regulamentul ședințelor comune și veți vedea articolul opt, aliniatul șase și articolul treisprezece din acest regulament, veți observa că o Comisie comună specială nu poate prezenta rapoarte decât plenului comun, ori plenul comun nu poate dezbate și nu poate legifera în acest domeniu, în domeniul justiției pentru că nu are competență. Competența plenului comun de a legifera se reduce la două sau trei activități, respectiv revizuirea Constituției, chestiuni legate de adoptarea Legii Bugetului și adoptarea legii privind statutul deputaților și senatorilor.

Pe cale de consecință, raportul pe care această Comisie îl va adopta sau rapoartele nu vor putea parcurge procedura parlamentară obișnuită pentru ca o Comisie, repet, o Comisie  specială comună a Parlamentului nu poate sesiza Camera Deputaților, spre exemplu, în calitate de primă Cameră sesizată iar ulterior, Senatul în calitate de Camera decizională.

Este un motiv intrinsec de neconstituționalitate și vizează încălcarea articolului unu, aliniatul cinci din Constituție, a articolului șaizeci și cinci și a articolului șaptezeci și cinci din Constituția României.

În subsidiar, susținem de asemenea, că și hotărârea de modificare a hotărârii șaizeci și nouă, cea prin care s-a dat o competență suplimentară Comisiei despre care v-am vorbit mai înainte, este de asemenea neconstituțională pentru că, în mod evident, se adoptă o normă derogatorie și care încalcă articolele din Constituție care se referă la funcționarea în sistem bicameral a Parlamentului României.


Demersul de demitere a președintelui Camerei Deputaților


Ludovic Orban : Aș mai face două precizări. În ceea ce privește demersul nostru de demitere a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, am cerut grupului de la Camera Deputaților să grăbească raportul în cadrul Comisiei de regulament pentru adoptarea propunerii formulate de parlamentarii Partidului Național Liberal iar în cazul în care comisia de regulament nu se pronunță să se solicite dezbaterea în Plen.

Pentru că Plenul este suveran iar atunci când există o vădită rea-voință din partea Comisiei de regulament sau a oricărei comisii, treaba trebuie tranșată în Plen.

Nu putem aștepta la nesfârșit parlamentari din majoritatea parlamentară care nu vor să-și îndeplinească atribuțiile. Noi considerăm că este absolut necesară schimbarea regulamentului astfel încât să poată și o treime dintre parlamentari să inițieze schimbarea președintelui Camerei, mai ales în situația în care ne găsim astăzi, când președintele este Liviu Dragnea. Obiectivul nostru imediat fiind acela de a îmbunătăți imaginea Parlamentului și de a permite  ca în fruntea Camerei Deputaților să se afle un om care să nu afecteze în mod negativ imaginea Camerei Deputaților și a Parlamentului în ansamblu.


Redepunerea moțiunii simple“România în beznă, PSD fură curent”.


De asemenea, astăzi vom re-depune moțiunea pe energie intitulată “România în beznă, PSD fură curent”. Este a treia oară când redepunem moțiunea pe energie care trage un semnal de alarmă extrem de serios privind dezastrul care există în domeniul energiei și care a fost provocat de guvernul Tudose și care riscă să pună în pericol aprovizionarea cu energie, la iarnă, a românilor.

Refuzul complet nedemocratic, neregulamentar al majorității din Biroul Permanent al Camerei Deputaților este un abuz grosolan peste care noi nu putem accepta să trecem și pentru care  vom re-depune moțiunea pe energie până când ea va fi aprobată.


Întrebări

Jurnalist - Ați trimis deja o solicitare către doamna Carmen Dan?

Gabriel Andronache  - Nu, abia am luat decizia, urmează să o trimitem astăzi.


Jurnalist - La moțiunea pentru energie va fi alt text pentru că asta invocă cei din BP sau PSD, că este identică și de aceea au respins-o.

Ludovic Orban -  Încă o dată fac explicația, ca să fie foarte clară. Decizia Curții Constituționale spune foarte clar că în cazul în care o moțiune simplă, împotriva unui ministru, întrunește votul majorității Camerei în care se dezbate, nu poate duce la demiterea ministrului. Asta nu înseamnă că  noi, într-o moțiune, așa cum am făcut în moțiunile anterioare pe care le-am prezentat împotriva ministrului Educației, de ce ne-au acceptat moțiunea depusă împotriva ministrului Educației, împotriva ministrului Sănătății?

De ce ne-au acceptat moțiunea depusă împotriva ministrului Transporturilor care cerea același lucru și anume, demararea procedurii de demitere de către premier a ministrului responsabil de dezastrul produs în domeniul energiei. Nu există nici un fel de temei regulamentar, nici un fel de temei constituțional care să stea la baza deciziei abuzive a majorității din Biroul Permanent care refuză dezbaterea unei moțiuni care este dreptul fundamental al opoziției și mai ales al cetățenilor care au trimis în Parlamentul României parlamentarii care fac parte din opoziție.

 Jurnaliști -  Mulțumim frumos!

 Ludovic Orban -  Cu mare plăcere!

Niciun comentariu: