duminică, 12 noiembrie 2017

Ori că-că, ori că că

De la „cred ce spune el” la „ce crede el este ceea ce crede el” este o mică cale destul de lungă. Trump și Putin fac un dans în doi foarte ciudat.

Aflați amândoi în Asia, s-au întâlnit, au discutat câte ceva, s-au întrebat unul pe altul, au semnat și o înțelegere pentru „pacea lumii” dar nu au rezolvat problema „spinoasă” a sancțiunilor americane împotriva Rusiei și nici detensionarea relațiilor dintre SUA și Rusia generate de sferele de influență.

Vorba aia: s-au văzut, s-au plăcut, nu s-au crezut.

În stilul său, Trump ne îmbârligă creierii.

Dar, obișnuiți deja cu el, se cuvine să mergem „pe lângă” el. Cu toate năzdrăvăniile spuse, în acțiunile SUA se vede o anume continuitate. Bine, sunt de acord că declarațiile altor lideri ai lumii pun accentul pe „instabilitatea” lui Trump și ca atare, se mențin rezervați cu privire la viitor. Nu este rău. Mai toate țările lumii fac așa ceva. Este în interesul lor să o facă. Inclusiv statele membre ale Uniunii Europene folosesc „instabilitatea emoțională” a lui Trump pentru a da substanță conceptului apărării și securității Uniunii Europene, concept prevăzut în Tratatul Uniunii Europene însă nerealizat până acum din cauza opoziției cu „sabia” veto a Marii Britanii. Acum, cu Brexit și „instabilitatea” lui Trump conceptul are cale liberă. Deja, mâine, 20 de state membre ale Uniunii Europene, prin miniștrii de externe și miniștrii apărării vor semna documentele oficiale care eliberează calea conceptului. România este printre semnatari.

Nu am făcut fără rost „paranteza” cu Uniunea Europeană. Are rostul ei.

Prima declarație a lui Trump după o discuție mai scurtă cu Putin a fost destul de șocantă. Agerpres.


  • El mi-a spus că nu s-a amestecat deloc în alegerile noastre
  • "De fiecare dată când mă vede, el îmi spune:'Nu am făcut asta' și eu îl cred într-adevăr când mi-o spune", a adăugat președintele american.
  • "Cred că el se simte foarte insultat din această cauză, ceea ce nu este un lucru bun pentru țara noastră pentru că — încă o dată — ne-ar ajuta mult să avem o relație cu Rusia pentru Coreea de Nord, cea mai mare problemă a noastră în acest moment", a precizat el.
Nu au trecut multe ore și Trump o întoarce „ca la Ploiești” (cred că există și o variantă americană a proverbului). Am umblat la mai multe surse și se confirmă. Agerpres, El Pais, Sunday Express.

Pe britanicii de la Express îi iau drept (re)sursă pentru că sunt „prietenii mei”. Sunt anti-UE cu „clăbuci”.
''Dacă cred sau nu,... cred serviciile noastre, în special așa cum sunt ele constituite acum. Așa cum sunt ele conduse acum, de oameni buni, cred foarte mult în serviciile noastre de informații'', a declarat Trump într-o conferință de presă cu președintele vietnamez, Tran Dai Quang.
Normal. La câteva ore după prima declarație lui Trump, când în SUA presa a luat-o razna, CIA a afirmat că informațiile sale anterioare rămân valabile. Moscova a interveni în alegerile interne ale SUA prin acțiuni de „război cibernetic”.

Prima declarație a lui Trump ar fi invalidat măsurile anterioare de sancționare a Rusiei! Ultimele sancțiuni americane care au avut și au efecte devastatoare asupra afacerilor în domeniul energiei pe tot globul în care firmele rusești sunt implicate au ca motivare tocmai aceste ingerințe rusești în campania americană electorală. Mai mult, Rusia ar fi avut un „as” cu care ar fi contracarat acuzele din Europa care privesc Franța, Brexit-ul, Germania, Catalonia, Olanda, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, trupele NATO dislocate în țările baltice și chiar informațiile privind campania Rusiei de dezinformare din România și R. Moldova etc.

Mai mult, la nivelul Uniunii Europene s-a admis că Rusia desfășoară un război cibernetic împotriva Uniunii Europene în încercarea disperată de a împiedica deplina integrare a statelor membre într-o Uniune politică. 

Șmecher, Putin o ține langa-balanga. El nu știe, nu a aflat, este uimit că ... Era să obțină o declarație a lui Trump pe care ar fi plimbat-o pe la toate organismele internaționale. Vai, noi suntem „băieții buni” dar unii răi ne fac o imagine proastă.

Trump era să o facă lată. Noroc că are în spate un aparat de stat care „îl ajută” să nu o ia razna.

Niciun comentariu: