duminică, 15 mai 2016

Băsescu are dreptate. Ca de obicei, până la un punct. Apoi ... uită să spună ce trebuie.

Agerpres (aici).

Facebook s-a transformat în „agenție de presă”. Agerpres citează pe Băsescu după postarea lui pe Facebook !

Hai la treabă. ANAF a publicat lista datornicilor persoane juridice la stat. Lista este lungă, unele persoane juridice nici nu mai există. Datoriile se rostogolesc an de an și se adaugă penalități în răspunderea unei persoane juridice care nu mai există. Aici este o problemă. Sistemul este defect. Funcționarii publici care încadrează ANAF nu își fac datoria. Alte organisme ale statului dorm în bancă. Suntem în țara lui „lasă că merge și așa” !

ANAF trebui să propună corecturi ale sistemului, în modul de funcționare și de luare a deciziilor. Fiind vorba despre persoane juridice, actul administrativ al instituției statului nu mai este suficient, este nevoie de intervenția justiției care să constate că persoana juridică a „decedat”. Apoi, tot justiția este cea chemată să dispună cu privire la recuperarea datoriilor către stat de la cel rău platnic.

Publicarea listei persoanelor juridice cu datorii la stat este excelentă. Mai ales în domeniul atât de complicat al contractelor comerciale. Cumva ar trebui ca cei care au datorii la stat, de mai mult timp, să fie respinși de la licitațiile publice, de la încheierea contractelor. Datoriile la stat arată lipsă de performanță.

ANAF spune că va publica și lista persoanelor fizice cu datorii la stat. De la anunțarea intenției, șeful ANAF spune că mai multe persoane fizice din listă s-au prezentat la ANAF și și-au plătit datoria. Măi să fie ?!

Băsescu iese în față și face următoarea declarație:

Așa ar fi corect. 
1. ANAF a publicat lista firmelor care au datorii la stat. Este corect. 
2. Urmează să fie publicată lista persoanelor fizice care au datorii la stat. Este corect . 
3. Dacă ANAF vrea să fie corect până la capăt, trebuie să publice și lista datoriilor statului față de firme și persoane fizice (ex: datorii la rambursări TVA, neachitarea subvențiilor pentru agricultori, procese pierdute de stat cu firme românești, procese pierdute de stat cu privire la drepturi salariale sau despăgubiri pentru condamnări la CEDO, rambursări stabilite de instanțe cu privire la încasarea abuzivă a taxei de mediu achitată de posesorii de autoturisme etc, etc). Așa ar fi corect”.

Totul este corect. Culmea ! Băsescu este corect. Doar în vorbe. Pentru ar fi corect ca Băsescu să nu se comporte ca un simplu cetățean sau politician ci ca om de stat, doar a fost 10 ani Președinte al României.

Ar fi fost corect ca Traian Băsescu să spună că datoriile statului către firme și persoane fizice se adună și există pentru că persoanele fizice și persoanele juridice (firmele !) nu își plătesc datoriile către stat, nu își plătesc taxele și impozitele datorate statului. Așa ar fi corect să vorbească Traian Băsescu fostul Președinte al Românie. Dar el nu vorbește așa. El lasă să se înțeleagă faptul că statul are un sac fără fund, plin cu bani și că nu își plătește datoriile. Iar asta nu este corect, Traian Băsescu. Pricepi ?

Ar mai trebui să spună Traian Băsescu că banii cu care statul ar fi putut plăti datoriile au fost aruncați, pe timpul cât era Președinte al României, în cheltuieli politicianiste, pentru imaginea publică a unor politicieni dragi lui - ba chiar și pentru o imagine publică a lui și a membrilor familiei sale -, sau a adversarilor lui politici, politicieni care erau în Parlament, politicieni care ocupau funcții de demnitate publică în administrația publică centrală și locală, politicieni sau clienți ai acestora acre au ocupat fotolii în AGA ale companiilor de stat deși erau absolut incompetenți în domeniul de activitate al companiilor de stat respective, companii care au, în marea lor majoritate datorii către stat, datorii care așteaptă să fie anulate administrativ perpetuând o conducere defectuoasă a acestora.

Traian Băsescu ar fi trebuit să spună că cercul vicios al datoriilor statului dar și al datoriilor către stat nu se poate sfărâma fără a respecta niște reguli ale democrației. Statul poate plăti datorii dacă contribuabilii își plătesc taxele, impozitele și își achită datoriile. Altă cale nu există. Statul nu produce banii !

Ar fi trebuit să spună că el, el însuși, este unul dintre cei care au jefuit statul prin manevrele contractuale care acum i-au adus calitatea de inculpat în dosarul în care este acuzat de fraude fiscale ! Lista cu datoriile persoanelor fizice către stat îl va cuprinde așa că ieșirea lui are un scop.

Care este sensul postării lui Băsescu ? Statul este abuziv. Publică datoriile altora fără a le publica pe ale lui. Politicianism de baltă.

Niciun comentariu: