vineri, 27 mai 2016

Nu schimbare de dragul schimbării, ci pentru schimbarea mentalității !

La Gala Premiilor Capital, Dacian Cioloș a fost foarte direct, foarte sincer, foarte diferit de cei care au ocupat funcția de prim-ministru în Guvernul României. Agerpres.

A afirmat că este supus criticilor că „nu lucrează în interesul românilor, în interesul țării ...”. Cine îl critică ? Cei care au guvernat ani și ani de zile România. Cei care se fac vinovați de starea actuală a României. Reprezentanții de la vârful PSD - prin Liviu Dragnea, Victor Viorel Ponta, Adrian Năstase (cu sânge pesedist !) alții -, Călin Anton Popescu Tăriceanu și acoliții lui, Traian Băsescu și acoliții lui și mulți mulți alții care au avut în mână de-a lungul timpului „borcanul cu miere” din care și-au luat partea.

Cioloș afirmă tranșant că nu acționează pentru imagine, nu ia măsuri superficiale, așa cum a fost până acum. Din cauza superficialității în actul de guvernare, al superficialității în actul de legiferare, astăzi când „bubele” sistemului de sănătate, sistemului administrației publice, sistemului de învățământ se sparg iese la lumină superficialitatea celor care au condus România în ultimii 25 de ani. Afirmațiile sunt dure însă sunt corecte. Aceasta este situația.

Pentru că tot am început ziua cu un articol legat de economie și de capitalul românesc, nu pot să nu pun următoarea declarație a lui Cioloș:

Pentru ca economia românească să funcționeze, sunt conștient că nu e suficient ca mediul de business să-și facă treaba foarte bine dacă statul nu și-o face suficient de bine, în modul în care conduce și orientează politici publice esențiale și pentru creșterea economică. Mă gândesc aici la sănătate, mă gândesc la educație, mă gândesc la administrația publică. Aceștia trei ar trebui să fie pilonii oricărei țări dezvoltate, care vrea performanță socială și care vrea performanță economică. Și cred că a venit momentul ca și în aceste domenii (...) să avem un moment al adevărului, pentru că nu putem rezolva o problemă atâta timp cât n-o recunoaștem”.

Sunt și pilonii anunțați de Președintele Iohannis la începutul mandatului său. Sănătatea, învățământul și administrația publică sunt domeniile societății aflate în aceste zile ca ținte ale schimbării, ale reformei. Cazurile grave care ies mereu în evidență în aceste zile, mai ales de când Guvernul Cioloș este în funcțiune, confirmă necesitatea stringentă de a trece la reformă. Nu o reformă după mintea lui Băsescu - reducerea salariilor funcționarilor publici, darea afară din servici a acestora pentru a reduce „pomanagii de la stat” sau cine știe ce altă tâmpenie băsesciană. Nici o reformă „a la PSD”, constând în ocuparea funcțiilor publice cu clienți ai PSD. Ci o reformă reală, o reformă care să redefinească sistemele. O reformă la care lucrează Dâncu, noul ministru al sănătății, ministrul învățământului - foarte bune sunt intervențiile acestuia pentru punerea învățământului în acord cu necesitățile economiei.

Cred că prea mult, din diferite motive, în acești ultimi ani, mai ales în acești ultimi 25 de ani, s-au tot ascuns, s-au tot pus sub preș probleme care au apărut în aceste domenii, domenii care au fost și ele de multe ori politizate prin intervenția administrației publice și a statului, așa cum au fost și alte sectoare și, astăzi, plătim acest preț al indolenței, al indiferenței sau al modului în care am tratat aceste domenii. Și atunci când n-am pus sub preș problemele, le-am tratat de multe ori superficial, tratând efectele pentru a avea rezultate cât mai bune atunci când se apropiau campaniile electorale. N-am tratat cauzele și acum vedem că ele ies la suprafață pentru că nu le putem ține înecate prea multă vreme”.

Cumva, în aceste zile, suntem din nou la „start”. Avem un președinte care are aceeași mentalitate ca Dacian Cioloș. Avem un Guvern Cioloș decis să trateze problemele sistemelor sociale, publice, în profunzimea lor, la cauzele care duc la nenorociri și nu la efecte. Nu avem însă un Parlament pe măsură. Pe 5 iunie mergem la vot pentru a încerca să schimbăm administrația publică, nu doar cu noi oameni, ci cu noi mentalități, mai aproape de ce arată Dacian Cioloș că este nevoie în țară. În toamnă vom merge la vot pentru a schimba componența unui Parlament dominat astăzi de PSD, de corupți și de politicieni certați cu legea.

Să mergem înainte. Pentru cei care nu au înțeles, România merge astăzi într-o altă direcție decât cea dată de PSD-ul lui Dragnea, de ALDE-le lui Tăriceanu și UNPR-ul lui Oprea acum condus de Valeriu Steriu (nu este mare deosebire !). Avem nevoie de reformă. Cioloș afirmă tranșant:

Susținerea pentru această reformă vine, în primul rând, din partea acelei părți a societății românești care are contactul deja cu performanța, care vede că onestitatea duce și la eficiență și care tratează lucrurile ca atare”.

Parte a societății românești care participă la această reformă este PNL. Cu toți membrii PNL, indiferent de unde au venit ei, indiferent de grupurile politice prin care au umblat. Din nefericire, aici, în București, vedem cum un grup de afaceri imobiliare s-a impus, parțial, în lupta politică prin intermediul ONG-urilor având ca reprezentant pe Nicușor Dan. Un personaj care devine pe zi ce trece mai sinistru. A început să îi șocheze până și pe susținătorii săi, locatarii „turnului de fildeș” numit GDS.

Niciun comentariu: