miercuri, 25 mai 2016
Discuția. Nu dezbatere, discuție.
A avut loc întâlnirea de la GDS între Cătălin Predoiu și Nicușor Dan. Încerc să fiu cât mai calm. Nu am prea simpatizat cu cei de la GDS până acum, de acum încolo, nici atât. Fără însă a nu recunoaște celor de acolo un înalt nivel de cultură. În general, nu particularizez. Nu particularizez pentru că nivelul la care au ajuns nu i-a făcut mai înțelepți.
De la bun început s-a cerut ca dialogul să se poarte pe o temă care, pe bună dreptate, trezește interesul unor oameni care au un nivel de cultură mai ridicat. Cine va avea puterea ? O temă eminamente politică. O temă care impune evaluarea forțelor politice din țară. O temă care ar fi trebuit să dea niște concluzii. România viitorului va fi o țară socialistă sau o țară liberală ? Va fi o țară cu politici de stânga sau o țară cu politici de dreapta ? Va fi o țară în care puterea de stânga va împărți bruma de bunăstare pe care o adună sau o țară în care puterea de dreapta va crea bunăstare ?
Obligatoriu, o astfel de temă nu se poate fără analiza partidelor politice.
Nu s-a putut. Invitatul Nicușor Dan a refuzat categoric să aibă o viziune politică. Nu îl interesează. El vrea să facă administrație la nivelul Bucureștiului. Nu îl interesează faptul că alegerile locale din București generează puterea la nivelul administrației țării, în toamnă, la alegerile parlamentare. El vrea să învârtă niște hârtii acolo în biroul de primar al capitalei și, dacă va fi nevoie, cândva în timp, va discuta și politică. Practic, prin declarațiile sale, Nicușor Dan își neagă propriul partid, USB. Eu nu am cum să evit concluzia logică: Uniunea Salvați Bucureștiul este o simulație politică folosită pentru ca șeful să poată accede mai ușor la puterea locală. După ce își realizează visul, este posibil ca USB să dispară. Iar această concluzie vine după ce Nicușor Dan nu a avut nici o replică logică la întrebarea dacă s-a gândit la viitor, la alegerile parlamentare. Nu îl interesează ! Fascinant !
„N. Dan - Programul USB exclude distinctia stanga dreapta. Eu vreau sa ma ocup de administratie. Eu ma gandesc la public. Eu sunt obligat sa accept ca cetatenii sunt dezamagiti si de stanga si de dreapta”.
Cezar Preda a preluat esența acestei întâlniri:
„Nicușor Dan, taxat dur de Gabriel Liiceanu și Andrei Cornea după declarația: "Eu nu am spus niciodată că sunt de dreapta."
Gabriel Liiceanu către Nicușor Dan: "Felul în care vă definiți povestea, NU sunt de dreapta, NU sunt de stânga, mie îmi dă fiori! Pentru că cine nu e dreapta spune pe șleau: sunt împotriva liberalismului economic. Or’, acest lucru mie nu-mi convine din principiu. Vă spun ce cred!"
Andrei Cornea: "Am și eu o singură remarcă în legătură cu ceea ce a spus și domnul Liiceanu, și anume distincția stanga-dreapta. Și nu faptul că domnul Nicusor Dan ar fi de stânga e cel mai grav, ci faptul că nu recunoaște distincția. Eu cred că este o distincție fundamentală pentru orice om politic. Eu cred ca dumneavoastră vă gândiți la o politică națională, dar o politică națională care nu cunoaște distincția stanga-dreapta și nu se plasează într-o astfel de situație este ori o politică de stânga, dar care nu o mărturisește, ori este o politică de tip populist, extremist, etc."
SURSA - DEZBATEREA organizată de GDS – Cătălin Predoiu vs. Nicușor Dan”.
Aceasta este esența. Este o esență ce dă fiori. Refuzul lui Nicușor Dan de a accepta o unificare a votanților de dreapta este justificată prin afirmațiile lui. Alegătorii lui nu au treabă cu partidele politice. Mai mult, el, Nicușor Dan, nu are o viziune politică la nivel național.
Am mai atras odată atenția asupra „modelului” promovat de Alina Mungiu Pippidi și care îl are astăzi ca exponent pe Nicușor Dan. Eliminarea partidelor și ocuparea locului de către așa-zisele organizații civile. Am mai spus că este o acțiune anti-constituțională. Este anti-democratică în esența ei.
Andrei Oișteanu are chiar o afirmație care confirmă cele spuse de mine:
„USB vrea o schimbare de paradigma, inlocuirea partidelor cu o forat civica venita de la firul ierbii”.
Așa este. Însă avem deja o mare problemă. Am eu o problemă. Acest GDS cum se poziționează față de o astfel de schimbare de paradigmă ? Din câte am văzut eu, cei de la GDS au două probleme: prima este să nu iasă Firea primar general iar a doua este să renunțe Predoiu în favoarea lui Nicușor Dan. Trag concluzia că GDS este mai aproape de ideea schimbării paradigmei. Jos partidele, sus ONG-urile. Rezultatul ? Haos, extremism, anarhie etc.
G. Liiceanu a făcut o afirmație care m-a deranjat. Mult. Alături de alte intervenții ale participanților, am ajuns la o concluzie tristă. PNL și membrii săi sunt desconsiderați, disprețuiți de către membrii acestui „cuibușor de nebunii intelectuale” numit GDS. Liiceanu a spus: „Domnule Predoiu, sunteti mult mai bun decat PNL. Dar aveti in spate un partid care nu e la nivelul dumneavostra”. Această invitație a avut un singur scop. Determinarea lui Cătălin Predoiu să renunțe la candidatură. Îndemnurile au fost evidente, au fost agresive, a fost îndemnuri de separare a lui Cătălin Predoiu de PNL.
Cătălin Predoiu a avut un comportament decent. Împotriva tuturor. Apreciez acest lucru.
Spre surprinderea unora de la GDS, Nicușor Dan nu s-a evidențiat a fi speranța pentru viitor. Suntem în fața încă unui individ care s-a născut speranță și va sfârși ca deziluzie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu