Aseară, Alina Gorghiu ne-a citit mesajul Președintelui Klaus Iohannis adresat liberalilor, PNL în special, cu ocazia împlinirii a 141 de ani de existență. Alina era puțin emoționată. Ca majoritatea vorbitorilor de până atunci.
Am vrut să fiu atent, foarte atent și am reușit. Nu era doar mesajul Președintelui Iohannis ci și mesajul unui liberal către ceilalți colegi liberali la împlinirea a 141 de ani de existență a partidului.
Klaus Iohannis este liberal chiar dacă înalta demnitate publică pe care o deține îi impune un comportament echidistant în relația cu partidele politice din România. Demnitatea publică nu îl obligă să își schimbe conștiința politică. El va acționa în limitele atribuțiilor conferite de Constituție și lege Președintelui României ca un liberal, va promova știința și practica de guvernare a statului de pe poziția liberalilor români, va căuta sprijin în comportamentul său public în istoria atât de bogată și frumoasă a PNL, în comportamentul marilor înaintași ai liberalismului românesc.
„Dragii mei, încep această scurtă scrisoare prin a vă felicita pentru vârsta frumoasă pe care PNL o împlinește. 141 de ani de liberalism românesc reprezintă o contribuție covârșitoare la modernizarea și europenizarea României. Dacă astăzi, expresia prin noi înșine a devenit un bun comun, este pentru că înaintașii PNL au dovedit o admirabilă viziune asupra ceea ce înseamnă desăvârșirea statului român modern și mai ales conștiința că ideile trebuie trăite. Cetățenii României de astăzi, ca și cei de ieri, vă așteaptă să fiți schimbarea pe care și-o doresc. România are astăzi nevoie, mai mult decât oricând, de viziuni liberale, de politici liberale și de valori liberale. Vă încurajez să mergeți mai departe și vă asigur, totodată, că a atinge performanțe remarcabile nu poate să vă aducă decât respectul și încrederea oamenilor”.
Dacă textul nu este destul de clar (pentru unii, desigur !), următorul text, de final, are însă suficientă încărcătură emoțională pentru a nu mai lăsa loc de interpretări:
„Sunt convins că avem, împreună, un drum comun. Vă mulțumesc că duceți mai departe ideile și idealurile liberalismului și vă urez succes !”.
Avem un drum comun, avem de pus în operă, în interesul tuturor cetățenilor, știința și practica de guvernare liberală. Cum spunea Alina în discursul ei, avem obligația, ca liberali, de a aduce bunăstare pentru concetățenii noștri, avem obligația de a guverna pentru progres așa cum au făcut înaintașii noștri, liberalii. Distribuția bunăstării, marea preocupare a socialiștilor, este doar etapa de final a unei guvernări corecte. Distribuția bunăstării trebuie să fie egală în conținut cu bunăstarea realizată. Prin noi înșine are și această încărcătură filosofică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu