Informația de acum câteva minute de la Agerpres (aici).
Nicolăescu afirmă că a primit informații de la SRI, că a primit multe, a detaliat și care este procedura cu astfel de informații - dosarul este studiat de ministru și de cei interesați după care se retrimite SRI. Ministrul își ia notițele necesare și dispune măsurile de control sau de corectare a deficiențelor. Am făcut și eu pe facebook comentarii asemănătoare/apropiate.
Nicolăescu afirmă că există grupuri de interese în sănătate. Ale directorilor de spitale (?!), ale sindicatelor, ale medicilor, ale politicienilor, ale farmaciștilor, ale producătorilor de instrumentar etc. Spune foarte bine că ministrul și conducerea ministrului trebuie să se descurce între toate aceste grupuri de interese, potrivit legilor în vigoare, normal.
Uzual, despre infecțiile nosocomiale, Nicolăescu spune că erau de competența spitalelor unde erau constatate pentru că doar spitalele aveau competența și calitatea de a le elimina !
Cât privește demisia lui Achimaș, sunt de acord cu Nicolăescu. Demisia este o recunoaștere a înfrângerii. Dacă ar fi fost un luptător, Achimaș ar fi rămas și ar fi luptat să destrame hidra corupției din sistem. Mi-ar fi plăcut să rămână.
Schimbarea miniștrilor pentru că așa doresc niște jurnaliști este cea mai proastă măsură care poate fi luată de un Guvern. Când constați că ceva nu este în regulă, ceri ministrului să ia măsurile necesare. Dacă declară că nu știe cum, atunci îl demiți. Dacă cere schimbarea legii, motivat, începi demersurile pentru schimbarea legii concomitent cu reorganizarea administrativă care a stat la baza defecțiunii. Un ministru nu poate face mare lucru de unul singur. Am mai spus că actul de guvernare este o creație colectivă, nu individuală. Actul de guvernare nu este așa cum îl prezintă jurnaliștii. Practic cum îl deformează jurnaliștii. Jurnaliștii sunt, probabil sau mai mult decât probabil, actori ai grupurilor de interese arătate de Nicolăescu în declarația sa. Când „evoluția” respectivelor grupuri de interese este pusă în pericol, jurnaliștii sar ca arși sau, de ce nu, sar după ce „sunt arși” (la buzunar !).
Procurorii și-au început treaba deja. Acum fac cercetări „in rem”. Faptele sunt cercetate. Apoi se vor îndrepta asupra persoanelor care au legătură cu acele fapte și mai ales dacă sunt responsabile de faptele condamnate de lege. Treaba procurorilor este să ducă în fața instanței competente vinovații penali. Treaba Guvernului și a ministerului este să facă sau să propună acele modificări, inclusiv de legislație, pentru ca faptele incriminate să nu se mai producă. Treaba parlamentarilor este să permită Guvernului să facă corecturile necesare prin adoptarea proiectelor legislative produse. Există riscuri, normal. Când parlamentarii fac parte sau sunt asociați grupurilor de interese care au căpușat sistemul public de sănătate nu este exclus ca acele modificări să fie respinse sau, mai grav, să nu apară alte „porți” pentru comiterea altor acte criminale. Pe sistemul „mortul este de vină” se pot „realiza” multe netrebnicii.
Nicolăescu a pus punctul pe „i”. Ceilalți se fac că plouă sau stau ca „mortu'n păpușoi”. Unii neagă. Ei bine, declarația de astăzi a lui Nicolăescu îi pune în dificultate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu