vineri, 27 mai 2016

Discursurile despre economie reflectă diferențele între vechi, adică PSD și nou, adică Cioloș

La Agerpres am citit două poziții cu privire la economie. Una a lui Victor Viorel Ponta, într-un discurs de campanie la Reghin (aici) și una a lui Dacian Cioloș, la Gala Premiilor Capital (aici).

Înțeleg că Victor Viorel Ponta își apără perioada de guvernare. Înțeleg că PSD nu are cu ce se prezenta în fața alegătorilor și se folosește de așa-numitele rezultate ale guvernării Ponta pentru a-i atrage la vot. Nu înțeleg însă „ceața” de pe ochii susținătorilor PSD.

Alegerile de acum sunt pentru locale și nu pentru parlamentare. Este adevărat că în logica politică alegerile locale prefigurează alegerile parlamentare însă ce fac pesediștii acum este de tot râsul.

Dacă stau să mă gândesc mai bine, PSD nu prea are cu ce se lăuda la guvernarea locală, la modul în care au administrat localitățile în care au deținut puterea politică și administrativă.

Ce să spună, de exemplu, despre guvernarea locală a Bucureștiului ? Că Sorin Oprescu (independentul „de carton”) este urmărit penal pentru acte de corupție ?

Că Robert Negoiță de la Sectorul 3 este urmărit penal pentru infracțiuni de natură financiară ca persoană fizică și că are un raport al Curții de Conturi care arată că primarul Robert Negoiță a fraudat inclusiv bugetul local ? Că Robert Negoiță este cel mai mare datornic la bugetul de stat ca persoană fizică, datoria lui ridicându-se la „modesta” sumă de aproape 52 milioane de euro ?

Că Mariean Vanghelie este urmărit penal pentru infracțiuni financiare și abuzuri în serviciu ?

Că Neculai Onțanu al UNPR (de fapt PSD 2) este urmărit penal pentru fapte de corupție ?

Că prin țară sunt zeci de primari și consilieri ai PSD care dau în aceste zile declarații în fața procurorilor pentru infracțiuni financiare și fapte de corupție ?

Nu spun pesediștii, nu spun pentru ar trebui să recunoască și faptul că mulți dintre membrii lor anchetați de procurori sunt și candidați la alegerile locale cu mari șanse ca în cazul în care vor câștiga alegerile să ajungă la sentințele definitive ale instanțelor de judecată iar în acele localități să fie organizate din nou alegeri.

Victor Ponta avansează niște cifre însă nu ne spune nimic despre efectul lor în punga cetățeanului. În nivelul de viață al cetățeanului. Avem însă informații din altă parte. La gazele folosite de gospodăriile populației, de exemplu, prețul în România este cel mai mic în UE însă dacă se umblă la raportul putere de cumpărare/preț al gazelor ajungem la categoria „prețul ce la mare”. Dacă ne ducem la taxele și impozitele care fac parte din prețul gazelor în România iar devenim campioni, procentul acestora fiind în jur de 47% din preț, printre cele mai mari „poveri” la nivelul UE. La fel și la energia electrică. Uite un rezultat al „politicilor economice de tip PSD”. Toate laudele PSD, ale lui Victor Ponta pot fi luate la „despicat” și vom ajunge la rezultate neplăcute. Cum este, de exemplu, contribuția capitalului românesc la export. Abia 15% din exportul românesc pentru că Victor Viorel Ponta și PSD, plus aliații lor de la ALDE și UNPR au strangulat capitalul românesc colportând mereu și mereu cu grupuri de interese din străinătate în buna și deja cunoscuta solidaritate socialistă internațională.

De partea cealaltă apare viziunea Guvernului Cioloș, viziune cu privire la economie ce urmează a fi pusă la dispoziția populației pentru puncte de vedere și observații în câteva săptămâni. Cioloș are calitatea de a vorbi puțin și cu adresă la esența problemei:

Avem câteva proiecte în curs, care vin și în urma consultărilor cu dumneavoastră, mă gândesc și la viziunea de dezvoltare economică pe care vrem să o punem pe masa reprezentanților societății, să spun așa, în următoarele săptămâni, viziune în care să putem integra atât măsurile de stimulare a mediului economic, cât și măsurile de reformă a acestor sectoare care sunt esențiale și pentru dezvoltarea economică a țării, pentru dezvoltarea teritorială și să facem în așa fel încât aceste proiecte să poată să fie continuate în timp și să nu mai depindă doar de un Guvern sau de altul sau de un partid sau de altul”.

Sper să apuc acea zi în care sectorul cu capital de stat, sectorul economic cu capital de stat din România, să ajungă la același nivel de performanță pe care îl arătați dumneavoastră astăzi”.

Pentru o imagine completă, ar trebui să legăm niște declarații pe domeniul economiei care s-au evidențiat în aceste zile.

Dacian Cioloș vrea o viziune a economiei românești care să transforme România într-un centru de putere economică regională, a construit viziunea împreună cu actorii economici din piața românească dar și cu actorii economici străini interesați să rămână pe piața românească, vrea ca sectorul cu capital de stat să ajungă la nivelul de performanță al sectorului cu capital privat.

Oamenii de afaceri români își doresc stimularea, încurajarea capitalului românesc pentru ca acesta să devină un competitor pentru capitalul străin din România dar și pe piețele internaționale.

Partidul Național Liberal vrea ca economia României să aibă o componentă majoră națională - în opoziție cu situația actuală dezvoltată, încurajată și „cotizată” de PSD, în care capitalul străin și românesc dispus la matrapazlâcuri financiare are „prioritate” la contractele cu statul, la resursele guvernamentale. Proiecțiile PNL cu privire la economie sunt în programul de guvernare pus în discuție publică încă de anul trecut, elemente specifice pentru economiile locale sunt în programele candidaților PNL la alegerile locale. Afirmațiile nu sunt fără temei.

Sub conducerea PSD, a lui Victor Viorel Ponta, distribuția beneficiilor oferite de economie este printre cele mai dezechilibrate din UE. Peste 58% din beneficii se duc la investitorii străini majori (în principal), la stat și doar „la stat” iar restul către populație și micii investitori. De aceea populația nu a văzut prea multă fericire financiară în anii de guvernare pesedistă. A votat PSD și a muncit „ca proasta” să umple buzunarele străinilor și ale băieților deștepți. Nu este mai puțin adevărat că și pe timpul lui Băsescu a fost la fel.

Vorbim despre realizările economice vizibile, creșterea anuală PIB-ului de aproape 4% aduce un supliment anual la 100 miliarde de euro PIB de 4 miliarde de euro. Economia României se apropie, repede-repede de un PIB de 160 miliarde euro. A ocupat, pe merit, locul 16 între economiile UE. Dar este o creștere nesustenabilă. Se bazează prea mult pe capitalul străin și pe performanța acestuia. Guvernările PSD și ale fostului PDL au fost ostile capitalului românesc. A venit timpul ca acesta să își capete locul ce i se cuvine. Să devină majoritar. Prin dezvoltare astfel încât economia românească să devină atractivă și pentru capitalul străin care încă se îndoiește de capacitatea României de a proteja piața concurențială, de a proteja economia și populația împotriva agresiunilor de orice fel ale altor state ostile UE și României.

Ca să nu mai vorbim despre „economia neagră”, foarte mare și fără mijloace în prezent care să o contracareze. Este tipul de economie susținut de partidele socialiste, pe motivul pervers că „ajută populația săracă să nu moară de foame”.

Este evident că trebuie pus punct și trasă linie guvernărilor socialiste. S-au îmbuibat, au devenit „burghezii roșii” și „feudalii roșii”. O formă primitivă de stăpânire a unei societăți. Este timpul să îi trimitem la coșul de gunoi al istoriei.

Niciun comentariu: