Azi a devenit operațională baza militară de la Deveselu. Lumea este fericită, de o parte, nefericită de cealaltă parte. Normal.
Baza de la Deveselu intră în componența unui sistem de apărare antirachetă NATO. Singură, nu poate face mare lucru. Singură este aproape ineficientă. Bine, cine gândește limitat, vede în această bază tot felul de minuni, ba pozitive, ba negative.
Azi, tot azi, a fost vizitat și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est NATO de la București unde s-a constat că acesta este la cel mai înalt nivel.
După cum se observă pe schemă, baza de la Deveselu este încadrată într-un sistem care va cuprinde și Polonia, știrea cea mai proaspătă spune că baza legală pentru baza din Polonia a fost deja convenită. Restul elementelor sunt existente deja. Sistemul de sesizare din Turcia este funcțional. Navele americane care au sistemul antirachetă sunt la baza din Spania. Țintele sunt ... cele care vor veni din Iran. Așa arată schema !
Rusia protestează. Rusia știe că nu ea este „agresată”. Nu are cum să fie agresată de la Deveselu. Rachetele sistemului au o bătaie de 500 km, cumva nici nu depășesc bine frontiera româno-moldovenească sau româno-ucraineană ! Iar dacă avem în vedere faptul că aceste rachete vor ataca ținte aflate în aer, atunci nici nu este sigur că depășesc spațiul aerian al României.
Nici teritoriul Turciei nu este asigurat complet de rachetele de la Deveselu. De aceea, de teritoriul Turciei se ocupă Turcia și navele americane purtătoare ale sistemului.
Aha, rușii spun că la Deveselu pot fi amplasate, la nevoie, rachete balistice. Ei, asta este altă problemă. Totuși, nici asta nu ar fi problema principală.
Problema principală este însă nu ce face sistemul imediat. Ce presupune existența sistemului în România este problema rușilor. A nu se uita și ideea care începe să prindă contur: flota NATO la Marea Neagră, formată din nave ale României, Bulgariei și Turciei. Ucraina a anunțat că imediat ce se realizează proiectul, este dispusă să participe cu propriile nave militare.
Ca să existe suficiente resurse pentru susținerea acestor capacități militare este nevoie de economii naționale potente, capabile să asigure financiar și material aceste capacități. Ei bine, asta este de fapt durerea Rusiei. Dacă țările de la Marea Neagră vor avea parte de investiții americane și europene care să dezvolte capacități înalte de producție și de sprijin logistic, Rusia are o mare problemă la Marea Neagră. Acum îi asigură o ieșire liniștită la Mediterana, mâine ar putea să îi pună probleme. Tot efortul rușilor de a transforma peninsula Crimeea în „portavionul” cu care să „îngrozească” vecinii se va transforma într-un eșec.
Rușii protestează acum din cauză de ... Iran. Aliatul lor. Țara în care Rusia a băgat armament de ultimă generație, în special sisteme antirachetă ultramoderne. Sistemul din care face parte baza de la Deveselu împiedică Iranul să amenințe statele membre NATO.
Bazele NATO în România duc, obligatoriu, la dezvoltare economică. Nu place rușilor. Nu-i nimic. De aceea au gură. Să se plângă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu