duminică, 29 mai 2016

Zgonea confirmă zicala: mintea cea de pe urmă !


Ieri, la Parlament, prezent la al III-lea eveniment legat de proiectul „Parlamentul copiilor”, Valeriu Zgonea (aflat în plină campanie de apărare împotriva foștilor colegi din PSD) a cuvântat cu înțelepciune. Aproape prea multă înțelepciune pentru cineva provenit din PSD, pentru cineva care a acționat ca lider al PSD, ca Președinte al Camerei Deputaților, absolut împotriva conceptelor pe care acum le enunță.

Agerpres îmi dă informația:

Șubrezirea încrederii în instituțiile fundamentale ale statului nostru, fie că vorbim de cele care aplică legea, fie de cele care îi reprezintă pe cetățeni, se traduce prin mai puțină democrație și sunt pași și cărămizi puse într-o fundație care ne duce către o autocrație (...) și care vă face să pierdeți din ce în ce mai multă încredere că această societate poate să fie una în care să vă împliniți. Un Parlament lipsit de credibilitate, ca și o justiție fără dinți, înseamnă (...) și o economie care nu funcționează. Dacă statul nu funcționează înseamnă un stat foarte slab, un stat care nu poate să aibă grijă de cetățenii săi și care este lăsat pradă unor grupuri de interese interne sau externe”.

Păi, măi nene, măi ! Tu ai avut în cap aceste concepte și te-ai comportat, de multe ori, ca un dușman al lor ! Dacă stau să mă gândesc mai bine, aceste concepte au fost spuse, în mod repetat, de Președintele Klaus Iohannis, de liderii liberali care țin și acum „cu dinții” de promovarea lor și care încearcă, uneori cu disperare, să împiedice PSD, ALDE, UNPR și PMP să le distrugă.

Cine atacă instituțiile statului ? Prima instituție politică, în același timp și instituție publică având calitatea de partid politic înregistrat la Tribunal, este PSD aflat acum sub conducerea unor persoane certate cu legea, în frunte cu președintele Liviu Dragnea (condamnat penal). ALDE, aliatul PSD, condus de Călin Anton Popescu Tăriceanu (și el urmărit penal !) este înverșunat împotriva procurorilor care formează Ministerul Public, împotriva judecătorilor care formează instanțele judecătorești, împotriva oricărei autorități publice de forță care „își permite” să ducă în fața justiției politicienii care au încălcat legea. Alături de cele două partide, se află UNPR care are conducerea aflată la mare ananghie penală, actuala conducere fiind ceva de mântuială, UDMR nu lipsește de la masa celor care denigrează Justiția, iar cireașa de pe tort este asigurată de Traian Băsescu și al lui partid fără ideologie. În particular, observ că lipsa ideologiei politice este la modă. Mai noul partid al candidatului la primăria capitalei, Nicușor Dan, nu are nici o ideologie. Este, după câte se pare, un fel de partid al „administrației fără politică”. O ciudățenie socială moșită de Alina Mungiu Pippidi și o trupă de scribologi din presă. Toți cei de mai înainte atacă instituțiile statului, așa cum arată Zgonea în cuvântarea lui. Toți - inclusiv gașca de jurnaliști care, chipurile, mor de dragul societății găsind acte ilegale comise de persoane și acuzând un sistem pentru a face pe plac „ideologiei anti-stat” a lui Pippidi și Nicușor Dan.

Valeriu Zgonea are dreptate. Așa este. Pentru că poziția lui este opusă partidelor arătate mai sus și liderilor acestor partide îmi confirmă o altă zicală, cu temă biblică. Cea privind întoarcerea fiului rătăcitor. Bine, recunosc, cu interpretarea mea. De fapt, zicalele populare au marele merit de a lăsa pe fiecare să decidă ce înțelege din ele. Toate duc însă către un fel de început, un început corect părăsit la un moment dat de o persoană pentru a obține ceva nemeritat. Cum sunt cei din partidele de mai sus.

Oare pentru astfel de vorbe și concepte l-a atacat Gabriela Vrânceanu Firea pe Zgonea și i-a cerut, cu voce „puternică” demisia, alături de Olguța Vasilescu și alte „cumetre” de prin PSD ? Marea aliată a lui Dragnea, Ponta, Șova și a altora de prin PSD cu probleme penale nu suportă astfel de concepte.

Lui Valeriu Zgonea i-a venit mintea cea de pe urmă. Cât îl va ține ?

Niciun comentariu: