duminică, 22 mai 2016

Cum să te faci de râsul curcilor. Cazul Tăriceanu.

Tăricene, nici nu știi cât de mic începi să fii !

Iar se lansează Tăriceanu în aprecieri asupra unui domeniu în care nivelul lui de cunoștințe este la pământ. Ba, de este să fiu mai corect, este la 1 m sub pământ.

Agerpres (aici) ne spune că Tăriceanu se revoltă împotriva OUG adoptată de Guvern pentru modificarea Codului penal, a Codului de procedură penală dar și a Legii privind organizarea Judiciară. Nu are el treabă cu aceste legi. Nu le cunoaște conținutul pentru că nu cunoaște limba în care au fost scrise. Hai să recunoaștem adevărul acolo unde este el.

Proiectul OUG adoptat de Guvern este aici. Cei care cunosc limba și au cunoștințe care să le permită parcurgerea articolelor modificate în comparație cu Deciziile CCR, cerințele Directivelor Parlamentului European și ale Consiliului și textul vechi din coduri, pot face lectura. Celorlalți nu le recomand, este posibil să își prindă urechile. Să aibă încredere în specialiști, unii serioși, nu politruci cu studii juridice. Mai mult, chiar unii judecători sau procurori care au „mârâit” au afirmat că nu s-a supus discuției publice respectivul act normativ sau că ar fi trebuit lăsat la nivelul Parlamentului decizia de modificare prin lege.

Cât privește ultima ipoteză, ea a devenit caducă. Multe decizii ale CCR sunt mult în întârziere, Parlamentul nu a făcut modificările impuse de Constituție, în cele 45 de zile ! Parlamentul nu a făcut nici corecturile impuse de Directivele UE ! De aceea suntem la capătul drumului către sancțiunile UE pentru neaplicarea Directivelor, infringement-ul ăla cu care fiecare stat care o ia razna se înfruntă, la un moment dat. Iar noi, România, sub guvernele Boc și Ponta am cam făcut pe morții când a fost să punem în aplicare respectivele Directive.

Tăriceanu spune că el la Senat a făcut acele modificări. Hm ! Că la Camera Deputaților, sărmanii deputați îngroziți de DNA, de presă și de opinia publică nu au mai îndrăznit să ia deciziile necesare astfel că respectivele legi de modificare și completare au rămas prin sertare. Uite cum Tăriceanu recunoaște, cumva, că Parlamentul s-a făcut de rahat. Păi, cum să nu se facă ?! Dacă modificările concepute de senatori și cele propuse de deputați instituiau noi metode de obținere a imunității parlamentare, încercau să împiedice procurorii să desfășoare acțiunea penală pentru aflarea adevărului sau pur și simplu excludeau procurorii de la aflarea adevărului. Nu degeaba vorbea presa de o nouă „marțe neagră”.

Un site de specialitate serios ne face o sinteză asupra OUG-ului criticat aici.

În concluzie, 30 de articole pun în concordanță legile penale cu Directivele europene, 50 de articole pun în concordanță Deciziile CCR cu codurile penale, restul modificărilor și completărilor au venit ca propuneri ale practicienilor pentru o practică unitară legată și de jurisprudența CEDO, alte modificări erau necesare pentru corelarea textelor de lege.

Să nu uit ! Mi-a plăcut o propoziție din Nota de fundamentare a OUG (evident, proiectul de lege de aprobare a OUG în Parlament are o Expunere de motive care este identică cu Nota de fundamentare).

După ce au luat de la APADOR-CH tema „încălcării drepturilor omului”, pitpalacii politici au anunțat, cum reclamă Tăriceanu, că OUG încalcă „drepturile omului”. Spun „flit, Tăricene”, deși ar merita ceva între ochi. În Nota de fundamentare, MJ observă foarte bine faptul că „Observând numărul relativ mare de texte declarate neconstituţionale și care nu au fost puse în acord cu legea
fundamentală, deși termenul de 45 de zile prevăzut de art. 147 alin. (1) din Constituție a expirat, ceea ce poate determina interpretări diferite în jurisprudență cu privire la norme procesual-penale aplicabile, de natură a afecta drepturi și libertăți fundamentale ale cetăţenilor;”. Deci, domnule mai nou tovarăș Tăriceanu, ce ai făcut tu la Senat și ce au făcut colegii lui matale la Camera Deputaților sunt de natură a afecta „drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor”, pentru că textul declarat neconstituțional este abrogat prin Decizia CCR iar în loc nu mai este nimic. De aceea s-a ajuns la întârzierea unor acte procedurale pentru că procurorii au fost obligați să le suspende până când tu și aliații mafioți ați fi dat legea necesară continuării urmăririi penale sau acțiunii penale. Voi, tu și mafioții aliați din partidele majoritare în Parlament ați adoptat tactica de a bloca procurorii prin lipsirea acestora de textele de lege necesare activității lor. Sufletul celeritate a procesului penal. Mai grav, sufletul respect pentru Constituție. Iar mafiotul ăsta de Tăriceanu vorbește de dictatura DNA ?!

Eu cred că este vorba despre dictatura PSD-ALDE. Încălcarea Constituției, ologirea legilor (codurile penale tot la Parlament au fost finalizate și votate pe articole !), împiedicarea celorlalte instituții ale statului să își îndeplinească atribuțiile constituționale etc.

Niciun comentariu: