O știre care se pare că nu interesează jurnaliștii din România. Este citită, este „rumegată”, cred eu, de structurile Guvernului, de conducerile centrale ale partidelor politice cu vocația guvernării, de liderii partidelor politice cu vocația „băgării în seamă”, de unele ONG-uri însă nu de presa vizibilă. Există și o presă aproape invizibilă, este presa serioasă.
Ministrul de externe, Lazăr Comănescu a semnat împreună cu administratorul asistent al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Eric G. Postel, Memorandumul de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul SUA în domeniul asistenței pentru dezvoltare.
Iau știrea de la Agerpres. Ce ne spune agenția de presă este suficient. Vorbesc despre faptul că ne permite să înțelegem, măcar, faptul că România nu doar că își securizează orientarea politică către SUA ci a propus și a fost acceptată ca partener în proiecte care depășesc granițele țării. Cei care vor să își amintească, vor observa că este linia de politică externă și internă pe care o promovează Președintele Klaus Iohannis. O linie politică care confirmă teza liberală prin noi înșine. Ca să poți oferi securitate și dezvoltare trebuie să fii capabil să le realizezi la tine în țară. Ei bine, efortul de a deveni „exportator” de securitate și dezvoltare presupune să devii performant la tine în țară. Uite un obiectiv de țară, un obiectiv extraordinar de ambițios, un obiectiv care te obligă să te dezvolți.
„Apreciem că Memorandumul va oferi mai multe oportunități de proiecte comune în domenii de interes reciproc, precum buna guvernare, creștere economică și societate civilă, de care să beneficieze statele în curs de dezvoltare din vecinătate. România va aduce în primul rând expertiza proprie în transformări instituționale care au avut loc în ultimii 25 de ani prin procesele de aderare la UE și NATO, iar Statele Unite vor contribui la rândul lor cu resurse și expertiza specifică în domenii precum sectorul privat, creștere economică și energie”, a declarat Comănescu după semnarea Memorandumului.
USAID are o istorie în România. Ministerul Afacerilor Externe are o pagină despre această istorie. Prin acest Memorandum, SUA confirmă România ca partener în programele USAID pentru statele din vecinătatea României care vor să se dezvolte, care vor să evolueze prin adoptarea modelelor oferite de statele dezvoltate ale lumii. Parteneriatul României cu SUA obligă România la performanță continuă.
În particular, observ că se cam termină epoca „România nu este pregătită încă pentru a ...”. Vă amintiți ? Ion Iliescu, Adrian Năstase, Tăriceanu, Băsescu și „găștile” intelectualilor de largă „respirație internațională”.
O altă observație. Memorandumul semnat confirmă României vocația de „lider zonal” în sud-estul Europei.
De fapt, întreaga vizită a lui Cioloș în SUA a avut ca obiectiv acest deziderat. Prin acest Memorandum dar și prin alte acorduri încheiate (înțelegeri), Cioloș și-a realizat obiectivele vizitei iar România a făcut un pas înainte. Vorbim despre percepția asupra României din punctul de vedere al autorităților SUA, nu despre percepția unor jurnaliști sau așa-zis analiști. Este vorba despre o percepție guvernamentală.
Urmărind această vizită în știrile date de Agerpres am observat că domeniul IT scutit, inteligent, cu niște ani în urmă de anumite taxe (cu consecințe spectaculoase privind dezvoltarea economică a țării) va fi urmat de domeniul cercetării științifice și tehnologice. Înțelegerile încheiate de Cioloș și angajamentele luate că în România se va introduce o altă politică fiscală cu privire la cercetare reprezintă o promisiune. Investitorii americani sunt încurajați să participe la cercetare pe teritoriul României, astfel că România va avea mai multe beneficii. Vor avea beneficii directe și investitorii americani. Având producția legată de cercetarea de la fața locului, transferul de informație va fi rapid și eficient. Cercetătorii români (creierele !) vor rămâne în țară, cercetarea va beneficia de fonduri și de comenzi private, rezultatele cercetării se vor duce către învățământ mult mai repede decât în prezent, formarea viitorilor contributori la economia națională va fi mai ieftină etc.
Nu pot părăsi subiectul fără a constata că așa arată modelul de gândire liberal. Așa se produce dezvoltarea, așa se produce bunăstarea, așa arată progresul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu