Știre Agerpres (aici).
Liviu Dragnea solicită convocarea CSAT pentru criza din sănătate. Motivează bine:
„7 mai 2016, București
Liviu Dragnea: Solicit convocarea de urgență a CSAT pe tema sistemului de sănătate!
Dat fiind faptul că sănătatea este o componentă majoră a siguranței naționale îi solicit public președintelui Iohannis ca, în contextul adâncirii crizei sistemului public de sănătate, să convoace de urgență Consiliul Suprem de Apărare a Țării, care să analizeze situația și să propună măsuri urgente care să ofere populației certitudinea că autoritățile sunt capabile să rezolve aceste probleme.
După tragedia de la Colectiv de anul trecut și criza bebelușilor de la începutul acestui an, după dezvăluirile presei cu privire la falsificarea dezinfectanților folosiți în spitale și comunicarea de către guvern a faptului că în peste 50 de spitale românii își riscă viața din această cauză, după ce un fotbalist moare pe teren la câteva sute de metri de cel mai important spital de urgență din țară, simpla demisie a ministrului Sănătății, care oricum nu este luată în considerare, nu ajută la nimic. Deja nu mai avem de-a face cu o problemă socială, situația degenerând într-un risc de siguranță națională.
Este momentul unor decizii majore, drastice, care să repună sistemul public de sănătate în parametrii unei funcționări care să răspundă atât provocărilor normale, de zi cu zi, cât și oricărei situații de criză. Altminteri, situația va scăpa de sub control, cu efecte greu de anticipat”. Agerpres (aici).
Dragnea are dreptate, după părerea mea. Are dreptate și cere, nici mai mult și nici mai puțin ca Președintele Klaus Iohannis să ia măsuri majore, drastice împotriva unui sistem public de sănătate care este construit și căpușat de către membrii PSD sau asociații lor. Cumva, prin aceste măsuri, PSD va pierde din imagine și va ieși la suprafața mafia pesedistă care a distrus sau nu a lăsat sistemul public de sănătate să devine util societății.
Nu ministrul sănătății actual este vinovat de catastrofa din sănătate. Nu el trebuie să plătească. Nu el a construit sistemul care crapă. Acest ministru are doar 6 luni de când este în funcție iar cele întâmplate nu i se datorează și, în plus, nimeni nu și-a închipuit amploarea corupției din sistem. Nu mai este vorba despre o bâlbâială decizională, este vorba despre un sistem public care își arată fața hâdă după ani și ani de infiltrări politice.
În plus, sistemul de sănătate publică nu ar fi putut fi atât de criminal dacă nu ar fi fost acoperit de administrația publică. Toate primăriile care au unități spitalicești în subordine sunt la fel de vinovate pentru neregulile din sistem. Au competențe pe care nu și le-au îndeplinit, în principal de asigurare financiară. Guvernul are partea lui de vină, punând otova în legea achizițiilor obligativitatea prețului mai mic la achiziții, preț care duce la achiziția unor așa-zise produse necesare sistemului sanitar. Asta în timp ce toată lumea vrea performanță.
Dragnea are dreptate. Să fie adus în față „performantul” fost prim-ministru Victor Viorel Ponta, celebrul ministru al sănătății Bănicioiu care a avut tot timpul din lume să schimbe sistemul sanitar, să fie aduși în față membrii impozanți ai colegiului medicilor care au tot ascuns bolile sistemului, care au tot pus „batista pe țambal” în sistemul corb la corb nu-și scoate ochii. Aici sunt responsabilii, alături de managerii de spitale care au furat de au rupt.
Cineva spunea, pe bună dreptate, că an de an sistemul de sănătate a primit fonduri, din ce în ce mai mari iar calitatea actului medical și calitatea mediului medical au scăzut încontinuu. Păi, cum să nu fie așa din moment ce corupția era literă de lege „medicală” ?
Corect. CSAT ar cam trebui să ia o decizie care să fie dusă la îndeplinire de întreg sistemul medical și cel al administrației publice. În primul rând, trebuie depolitizată funcția publică din spitale, trimiși acasă cei care nu și-au făcut datoria iar la colegiile medicilor trebuie demiși toți cei care au pus batista pe țambal. Știu, ei lucrează pe sistemul „mortul este de vină”, dar trebuie pus punct etapei de până acum și început o nouă etapă. Eliminând corupții din sistem, îmbogățiții fără justă cauză, „dictatorii” medicali, facem un sistem mai bun care poate deveni atrăgător pentru medicii tineri care azi pleacă în alte țări pentru a profesa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu