Agerpres (aici).
Vorbind despre Brexit, ministrul de finanțe al Marii Britanii, George Osborne, pune punctul pe „i”:
„Este suficient să discuți cu miniștrii de finanțe francez, german și ai altor țări europene ca să înțelegi că dacă Regatul Unit părăsește UE și dorește să aibă acces la piața unică... ar trebui să plătim pentru bugetul UE, să acceptăm libera circulație a persoanelor, toate fără a avea nimic de spus despre aceste politici”.
Are dreptate. Regatul Unit va avea piața europeană în față. Cea mai apropiată, cea mai bogată, cea mai apropiată de cultura Marii Britanii. Dacă Regatul Unit nu mai vrea în UE va trebui să își negocieze un statut asemănător Norvegiei. Altfel, nu va avea acces la Uniunea Vamală. Piața europeană va putea introduce măsuri de protecție împotriva unor produse din Regatul Unit (hopa !), CE va putea introduce cote de import al unor produse din Regatul Unit.
Cei care doresc Brexitul s-au gândit la astfel de consecințe ? Nu cred. Cei care au promovat Brexitul sunt asemănători unora de pe la noi care fac propagandă „antisistem”. Cap au, minte ce le mai trebuie.
„Dacă vom părăsi UE, vom avea doi ani pentru a negocia ieșirea noastră cu celelalte 27 de țări (ale UE), ar trebui să negociem noi acorduri cu aceste 27 de țări europene și în același timp să încheiem mai mult de 50 de acorduri comerciale cu țările care nu sunt în Europa, dar care au încheiat un acord specific cu UE”.
„Ar fi extrem de dificil de făcut companiile nu ar avea nicio certitudine cu privire la viitor și nu ar angaja și nici nu ar investi, ceea ce în cele din urmă ar avea consecințe nefaste pentru imobiliare, afaceri și locuri de muncă" în Marea Britanie”.
Se pare că cei care au rațiunea nealterată au început să prezinte populației consecințele. Populația informată își schimbă părerea. Susținătorii Brexit-ului se comportă ca hăbăucii de pe la noi. Toată lumea este proastă numai ei „este deștepți”.
Interesantă poziția de acum a britanicilor. Le vine mintea la cap.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu